Hlavní obsah

Djokovič -Thiem 6:4 , 4:6, 2:6, 6:3, 6:4Obhajoba krále! Epické finále přineslo Djokovičovi už osmý titul z Australian Open

Aktualizováno

Úžasné finále, ještě úžasnější obrat. Novak Djokovič předvedl, proč je právě on králem Austrálian Open. V nádherném finálovém zápase nakonec porazil Rakušana Dominica Thiema po 4 hodinách 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Srbský tenista se díky svému osmému triumfu v Melbourne stane v pondělí také staronovou světovou jedničkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Djokovič v nádherném finále obhájil titul na Australian OpenVideo: sntv

 
Článek

Může vůbec Dominic Thiem ohrozit Novaka Djokovič v jeho „obýváku"? Většina tenisových odborníků asi tento názor nesdílela. Jak šeredně se ale mohli mýlit.

Úvod však patřil jednoznačně ostřílenějšímu Srbovi. Toho motivovala bezpochyby i možnost znovu převzít žezlo nad světovým tenisem. Tak by se stalo v případě jeho vítězství v turnaji. Thiem potřeboval hrát aktivně a při tom nechybovat.

Foto: Issei Kato, Reuters

Rakouský tenista Dominic Thiem během finále Australian Open 2020 proti Srbovi Novaku Djokovičovi.

Jenže Djokovič hrál na začátku bezchybně, rychle se dostal do vedení 4:1 a mířil k zisku úvodní sady. Další brejkboly ale Srb nevyužil a došlo k mírné komplikaci. Rakušan, který usiloval o svůj první grandslamový titul srovnal na 4:4.

V prvním setu o něco lepší dvaatřicetiletý Srb ale promptně reagoval, svému sokovi podruhé v úvodním dějství sebral servis a s přehledem dopodával.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Sbrský tenista Novak Djokovič během finále Australian Open 2020.

Asi málokdo v tu chvíli věřil o šest let mladšímu rodákovi z Wiener Neustattu. Ten ale v druhé sadě držel s Djokovičem krok, hrál se spektakulární tenis a atmosféra na centrálním dvorci v Melbourne byla doslova magická.

Za stavu 4:4 při servisu Srba se do zápasu vložil také umpirový sudí Damien Dumusoi, který hned dvakrát v gamu napomenul Srba za nedodržení časového limitu. Djokovič neuvedl míček do hry včas a druhé napomenutí už znamenalo ztrátu prvního podání. Za stavu 15:40 to byl velmi nepříjemný okamžik, po kterém sedminásobný vítěz Australian Open následně ztropil lacinou chybu a Thiem šel do vedení 5:4.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič ve finálovém utkání Australian Open 2020 proti Rakušanovi Thiemovi.

Djokovič si při výměně stran neodpustil ještě ironické poděkování sudímu za předchozí rozhodnutí. Rakušan navíc gradoval svůj výkon, naopak ten Djokovičův šel dolů a stejným stylem přešlo utkání i do sady třetí. Tu za 47 minut vyhrál Thiem 6:2 a byl jen jeden set od svého prvního velkého titulu.

2:2 - to, co si asi každý v Rod Laver Areně ve skrytu duše přál se nakonec stalo skutečností. Vrchol turnaje rozhodne pátá sada.

Do ní vstupoval na podání rakouský svěřenec Nicolase Massua a úvodní hru získal pro sebe, stejně jako Djokovič. Jeden z rozhodujících momentů přišel vzápětí a znovu se ukázala Djokovičova schopnost vyčkat, byť jen na jednu šanci a tu potrestat. Jediný brejkbol a přesnější Djokovič ho využívá - 1:2.

Druhé momentum přišlo o chvíli později, i Thiem měl dvě šance obrat Djokoviče o servis, tady se však ukázal rozdíl mezi oběma hráči. Big pointy zahrál lépe Djokovič, v tomto okamžiku se to jenom potvrdilo. Srb udržel servis a šel do vedení 3:1.

Pro jednoho z velikánů poslední dekády pak už zbýval jen jeden úkol. Podržet svá podání až do konce čtvrté sady. Thiem neuvadl, měl šance, stále byl vyrovnaným soupeřem, ale důležité míče šly v naprosté většině za svěřencem trenéra Vajdy a také to rozhodující podání za stavu 5:4 zvládl bravurně.

Král Melbourne je jen jeden. Ať žije osminásobný vítěz - Novak Djokovič.

Ram po loňském vítězství ve smíšené čtyřhre letos získal prestižnější trofej

Čtyřhru na tenisovém Australian Open vyhráli Američan Rajeev Ram s Britem Joem Salisburym a získali první grandslamový titul v mužském deblu. Ve finále zdolali 6:4, 6:2 domácí dvojici Max Purcell, Luke Saville, která startovala v turnaji na divokou kartu. Zápas trval jen 70 minut.

Foto: Edgar Su, Reuters

Američan Rajeev Ram (vpravo) a Brit Joe Salisbury s trofejí pro vítěze čtyřhry na Australian open 2020.

Pětatřicetiletý Ram si připsal druhý grandslamový triumf, loni v Melbourne ovládl smíšenou čtyřhru s Barborou Krejčíkovou. Také česká tenistka slavila na Australian Open i letos, když obhájila titul v mixu po boku Chorvata Nikoly Mektiče.

Ram nechtěl hrát i mix, protože v závěru minulého roku byl nemocný a netrénoval. "Přiletěl jsem do Austrálie bez přípravy a necítil se dobře. Nebylo by to dobré pro moje zdraví ani pro jednoho z parťáků, tak jsem se rozhodl nehrát další soutěž (smíšenou čtyřhru)," vysvětlil. Trofej věnoval otci, který zemřel loni v dubnu na rakovinu slinivky. "To on mě k tenisu přivedl. Myslím, že by na měl byl pyšný," doplnil.

Sedmadvacetiletý Salisbury uspěl při osmém startu na grandslamu poprvé.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - finále
Djokovič (2-Srb.) -Thiem (5-Rak.) 6:4 , 4:6, 2:6, 6:3, 6:4
Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (11-USA/Brit.) - Purcell, Saville (Austr.) 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open 2020 - muži

  • Osmifinále

  • Španělsko Nadal (1) Austrálie Kyrgios (23)
    6 : 3; 3 : 6; 7 : 6; 7 : 6
  • Francie Monfils (10) Rakousko Thiem (5)
    2 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • ROV Medveděv (4) Švýcarsko Wawrinka (15)
    2 : 6; 6 : 2; 6 : 4; 6 : 7; 2 : 6
  • ROV Rubljov (17) Německo Zverev (7)
    4 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy Sandgren Itálie Fognini (12)
    7 : 6; 7 : 5; 6 : 7; 6 : 4
  • Maďarsko Fucsovics Švýcarsko Federer (3)
    6 : 4; 1 : 6; 2 : 6; 2 : 6
  • Kanada Raonic (32) Chorvatsko Čilič
    6 : 4; 6 : 3; 7 : 5
  • Argentina Schwartzman (14) Srbsko Djokovič (2)
    3 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Nadal (1) Rakousko Thiem (5)
    6 : 7; 6 : 7; 6 : 4; 6 : 7
  • Švýcarsko Wawrinka (15) Německo Zverev (7)
    6 : 1; 3 : 6; 4 : 6; 2 : 6
  • Spojené státy Sandgren Švýcarsko Federer (3)
    3 : 6; 6 : 2; 6 : 2; 6 : 7; 3 : 6
  • Kanada Raonic (32) Srbsko Djokovič (2)
    4 : 6; 3 : 6; 6 : 7
  • Semifinále

  • Rakousko Thiem (5) Německo Zverev (7)
    3 : 6; 6 : 4; 7 : 6; 7 : 6
  • Srbsko Djokovič (2) Švýcarsko Federer (3)
    7 : 6; 6 : 4; 6 : 3
  • Finále

  • Srbsko Djokovič (2) Rakousko Thiem (5)
    6 : 4; 4 : 6; 2 : 6; 6 : 3; 6 : 4