Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Van der Poel na MS nedal soupeřům šanci, čeští cyklokrosaři nestačili

Česká výprava nebude na světový šampionát v cyklokrosu ve švýcarském Dübendorfu vzpomínat dobře. Nejlepším výsledkem pro české barvy bylo sobotní jedenácté místo Kateřiny Nash. V neděli už zajel nejlépe junior Jan Zatloukal, který skončil čtrnáctý. Trojice českých mužů v závěrečném závodě, který jasně ovládl cyklistický univerzál Mathieu van der Poel, na konkurenci nestačila.

Mathieu Van der Poel
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Ehrenzeller

Za vítězným Nizozemcem udržel druhé místo Angličan Thomas Pidcock před Toonem Aertsem, který byl nejlepší z velké skupiny následujících Belgičanů. 

Z české trojice Michal Boroš, Emil Hekele a Jan Nesvadba odstartoval dobře jen Boroš, ale postupně se i on propadal. Na rozbahněné, těžké trati nakonec ale vzhledem k tempu vítěze, nedokončil závod žádný z českých jezdců, kteří se tak nevešli do časového limitu.

Pětadvacetiletý Van der Poel, který se prosazuje i na silnici a v závodech horských kol, navázal na pět let starý titul z Tábora a loňský triumf z dánského Bogense.

"Myslím, že se mi povedlo zajet dokonalý závod. Cítil jsem se výborně, a když se mi podařilo v prvním kole ujet, dalo mi to křídla," uvedl Van der Poel, který si loni v září jel pro titul i na silničním šampionátu, ale v závěru mu úplně došly síly.

"Chtěl jsem dneska ujet hned ze začátku, protože ta trať je vážně obtížná. Byl to jeden z nejtěžších závodů, co jsem kdy jel. Hlavně ke konci, na ty můstky se skoro nedalo vydrápat," řekl nizozemský univerzál, jenž se třetím titulem vyrovnal například Zdeňku Štybarovi.

Dvacetiletý Pidcock se prosadil na stupně vítězů hned ve své premiérové sezoně v elitní kategorii. Bývalý juniorský šampion a loňský vítěz závodu do 23 let získal mezi elitou první medaili pro Británii v historii. Pro silnou belgickou výpravu skončil hlavní závod nejhůř od roku 2008, kdy brala také pouze bronz.

"Věřil jsem si před startem, že bych mohl dojet v první pětce. Byl to těžký závod. Stříbro chutná do jisté míry jako vítězství. A že jsem první Brit s medailí mezi elitou? To je vážně něco, super, mám z toho velkou radost," prohlásil Pidcock.

Aerts chtěl výš než na třetí místo, které mu patřilo i před rokem v Dánsku. "Od začátku jsem se snažil bojovat o zlato, jenže Mathieu byl dnes v úžasné formě a jeho technika byla opět excelentní. Snažil jsem se ho držet, ale můj motor pak neměl až takový výkon. I proto jsem nedokázal reagovat, když za to vzal Thomas. Takže výsledkem je třetí místo," konstatoval Aerts.

Kompletní české trio bylo staženo ze závodu v průběhu pátého ze sedmi okruhů. Boroš byl sice na začátku v první dvacítce, ale propadal se pořadím čím dál hlouběji. "Byla to bída s nouzí. Je sice hezký, že jsem skončil jako nejlepší český závodník, ale dopadli jsme, jak jsme dopadli. Žádná sláva to rozhodně nebyla," konstatoval Nesvadba.

"Já jsem se na ten závod moc těšil a nebyl to ode mě špatný výkon. V tom bahně to ale vůbec nejelo, jel jsem doraz, nemůžu být z výkonu nespokojený, na víc jsem prostě neměl," uvedl dvaačtyřicetiletý domácí šampion Hekele. "Špička je absolutně někde jinde a z tohoto pohledu je tenhle výsledek pro Česko neúspěch. Soupeři jsou zkrátka lepší."

Švihálková: Nešly mi nohy

Mezi ženami do 23 let si s přehledem dojela pro titul Marion Norbertová-Riberolleová. Švihálková po předchozích výsledcích tajně doufala v desítku, ale přece jen má radši členitější tratě a na zdejší rozbahněné jí to nejelo, jak si představovala, a celý závod odjela na pokraji třetí desítky v pořadí.

Norbertová-Riberolleová se brzy dostala do čela a pozornou jízdou si budovala čím dál větší náskok, zatímco za ní se pořadí několikrát měnilo. Pro stříbro si nakonec s takřka půlminutovým mankem dojela Maďarka Kata Blanka Vasová, třetí byla Britka Anna Kayová. Překvapivě naprázdno vyšly Nizozemky.

Švihálková ztratila na vítěznou Francouzku takřka deset minut. "Start byl sice celkem dobrý, ale pak to šlo se mnou z kopce. Prostě mi vůbec nešly nohy. I když to byla placka, tak to bylo na mě strašně těžké," uvedla dvacetiletá reprezentantka.

Na vrcholu cyklokrosařské sezony přitom pomýšlela mnohem výše. "Jsem zklamaná, chtěla jsem desítku. Myslím si ale, že i kdyby se jelo za lepších podmínek jako včera, tak by byl asi výsledek dost podobný. Mám toho plné zuby, byl to boj o přežití," dodala Švihálková.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu žen do 23 let na MS v cyklokrosu

Junior Zatloukal skončil čtrnáctý

Jan Zatloukal nepotvrdil roli medailové naděje českého cyklokrosu a ve švýcarském Dübendorfu skončil až na 14. místě. Hned za ním přijel do cíle Matěj Stránský. Deštivý závod v Dübendorfu ovládli belgičtí mladíci v čele s Thibauem Nysem, synem legendárního Svena Nyse.

Sedmnáctiletý Zatloukal hned v úvodním ze čtyř okruhů se na těžké a bahnité trati propadl až za první desítku a jen obtížně se prokousával pořadím vpřed. Mezi nejlepšími deseti se sice na chvilku ocitl, ale jeho časová ztráta na medailové pozice narůstala.

Naopak Stránský příjemně překvapil 15. místem mezi 66 startujícími. "Jsem s tím umístěním hodně spokojený, tohle jsem nečekal. Věřil jsem ve dvacítku, ale nepočítal jsem s tím, že bych mohl dojet takhle dobře," řekl Stránský. 

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu juniorů, který ovládl Nys

Cyklokrosová velmoc Belgie byla po sobotě bez medaile, zatímco Nizozemci jich posbírali sedm z devíti. Dnes si ale Belgičané hned v prvním závodě spravili chuť. Za sedmnáctiletým Nysem, jenž naznačil, že by mohl jít ve šlépějích svého slavného otce, dojel se ztrátou 31 sekund Lennert Belmans. Bronz získal Emiel Verstrynge. Smůlu měl Švýcar Dario Lillo, jehož vyřadil ze hry o medaile pád v posledním kole.

"Jsme druhým rokem za sebou bez medaile, ale chybí nám i nějaké přiblížení k Top Ten. O nejlepší výsledek se postarala Katka Nash. Ona podala pěkný výkon, ale od ostatních závodníků jsme samozřejmě čekali daleko víc," přiznal reprezentační kouč Petr Dlask.

Výsledky MS v cyklokrosu:

Muži elite: 1. M. Van der Poel (Niz.) 1:08:52, 2. Pidcock (Brit.) -1:20, 3. Toon Aerts -1:45, 4. Van Aert -2:04, 5. L. Sweeck -2:32, 6. M. Vanthourenhout (všichni Belg.) -3:12, 7. Van Kessel (Niz.) -3:52, 8. Merlier -4:32, 9. Hermans -4:48, 10. Iserbyt (všichni Belg.) -5:11, ...Boroš, Hekele, Nesvadba (všichni ČR) nedokončili.

Junioři: 1. Nys 38:50, 2. Belmans -31, 3. Verstrynge (všichni Belg.) -38, ...14. Zatloukal -2:01, 15. Stránský -2:17, 27. M. Kopecký -4:07, 43. Jindřich -5:42, 49. Fiala (všichni ČR) -6:27.

Ženy do 23 let: 1. Norbertová-Riberolleová (Fr.) 48:31, 2. Vasová (Maď.) -27, 3. Kayová (Brit.) -40, ...23. Švihálková (ČR) -9:49.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články