Vozatajství je na vzestupu a tak zimní seriál závodů zahájilo téměř šedesát kočárů

O závody spřežení je čím dál větší zájem. To každoročně dokazuje např. Zimní jezdecký pohár, jehož se účastní víc a víc soutěžících. Na zahajovací mítink sedmého ročníku tohoto halového seriálu jich dorazilo do Hradištka u Sadské padesát osm.

Start zimní části nové sezony provázelo spíše jarní počasí, které přilákalo v sobotu 1. února 2020 do ochozů několik stovek diváků. Ti mohli vidět velmi napínavou podívanou.

V soutěži dvojspřeží si po druhém kole výrazně polepšil Alexandr Soukup. Ten byl v první rozjížďce kvůli jedné chybě až pátý, ale napodruhé byl ze všech nejlepší, a nakonec se radoval z bronzové příčky. Naopak velmi stabilní výkony předváděl Josef Hrouda. Díky dvěma čistým jízdám předstihl Soukupa o více jak tři sekundy a mohl se radovat z druhého místa. K vítězství mu scházely další tři vteřiny. Právě o tolik zaostával za Zdeňkem Jiráskem, jenž jako jeden z mála měl druhou jízdu horší než tu první. Zatímco v úvodu nenašel přemožitele, napodruhé byl až třetí.

Jak říkám ...



„Já jsem nechtěl jet, protože máme koně oočkované. Asi to byla špatná vakcína, tak ti lepší koně zůstali doma. Vyhráli jsme s koňmi, kterým je dvacet pět let, takže super,“ spokojeně konstatoval Zdeněk Jirásek.

Ve čtyřspřeží se pořadí na medailovýc
h pozicích v průběhu závodu nemíchalo. Třetí se umístil domácí Jaroslav Jandl z pořádajícího Jezdeckého klubu Semice. V každém ze dvou kol byl o více jak sedm sekund rychlejší loňský vítěz seriálu Petr Vlašic, ale na prvenství mu to tentokrát nestačilo. To připadlo Jiřímu Nesvačilovi seniorovi, který byl v obou případech nejrychlejší a navíc bezchybný. Drobné komplikace zaznamenal pouze v maratonské překážce.


Jak říkám ...



„Trochu problémy byly, když jsem jel do déčka. Přední kobyla se snažila jít jinam, ale nakonec do vybrala a dobře to dopadlo,“ oddechl si Jiří Nesvačil.

Třetí bodovanou soutěží do Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace byla kategorie jednospřeží. Po prvním kole vedl Jiří Kříž, a i když v druhé části byl ještě o něco rychlejší, propadl se v konečných součtech na třetí řádek výsledkové listiny. Ten druhý uhájil o pouhých 16 setin sekundy Dominik Brumovský. V druhé jízdě stlačil čas dokonce pod jednu minutu, což se v druhém kole kromě jeho povedlo pouze Milanovi Domesovi. A právě Domes díky bezkonkurenčnímu času 55,72 sekundy celou soutěž vyhrál. Do druhé rozjížďky přitom vstupoval z třetího místa.


Jak říkám ...



„My víme, že to druhé kolo umíme zajet dobře. To jsme se přesvědčili i letos na maďarském poháru, kde jsem vyhrál a dal jsem jim dvacet vteřin,“ řekl Milan Domes.

Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace pokračuje hned následující víkend parkurovými soutěžemi ve Zduchovicích na Příbramsku. Po čtyřech kvalifikacích v každé z disciplín seriál vyvrcholí v druhé polovině března Jezdeckým festivalem v Královicích u Slaného.

Podrobnosti najdete na adresách www.jezdeckypohar.cz a www.jezdeckyfestival.cz.

(jm, equinet.cz, SportovniListy.cz, foto: Josef Malinovský)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...