Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Carrie je super.“ Milenku premiéra Johnsona zahrnují luxusními dary, ta je vrací

Autor: Darina Jíchová - 
2. února 2020
19:08

Premiér Boris Johnson (55) je vůbec prvním předsedou britské vlády, který si do premiérského sídla v Downing street nastěhoval milenku, Carrie Symondsovou (31). Té se po boku premiéra rozhodně nežije špatně, už si užila i piknik u královny Alžběty II. Přestože Symondsová stojí za rozpadem Johnsonova manželství, mezi Brity se těší oblibě, chválí ji často i tisk. Nová nařízení o transparentnosti odhalila, že Symondsová je zahrnována luxusními dary, obdarovávají ji nejen britské společnosti, ale například i jordánský král Abdalláh II., uvedl deník Daily Mail.

Britský Úřad vlády přijal nová pravidla o transparentnosti, na jejichž základě vyšlo najevo, že Symondsová dostává luxusní dary, nejvíce jich obdržela v červenci 2019 poté, co se Johnson stal britským premiérem.

Značka ToyShades jí věnovala dvoje unikátní sluneční brýle, hodinářství Newgate World zase dámské hodiny. Asi nejluxusnější dar přišel od jordánského krále Abdalláha II., ten Symondsové poslal kolekci kosmetiky.

Premiér Boris Johnson s přítelkyní Carrie Symondsovou na konferenci Konzervativní strany. Premiér Boris Johnson s přítelkyní Carrie Symondsovou na konferenci Konzervativní strany. | Reutres

„Cool“ Symondsová se obléká levně a eko

Symondsová je z pohledu britských módních domů „trendy“ a „cool“, jako partnerka premiéra by se měla oblékat převážně právě do domácích značek, což zatím splňuje. Navíc jako vášnivá environmentální aktivistka sahá nejčastěji po bio či eko oblečení. Na rozdíl od ostatních prvních dam se snaží i o to, aby její šatník byl cenově dostupný. Na veřejnosti se ukázala i v šatech z řetězce Zara, kam si občas zajde i třeba Kate, vévodkyně z Cambridge.

„Viděli jsme ji na fotkách, kde měla italské sluneční brýle, a pomysleli jsme si: Britská první dáma a nemá britské sluneční brýle… Takhle nikdy nepřesvědčíme Brity, aby si koupili britské brýle, tak jsme jí ty naše poslali,“ vysvětlil mluvčí ToyShades. Cena jejich modelů se pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

Hodinářství Newgate World se nechtělo nechat zahanbit, proto darovali Symondsové hodinky, které navrhl sám vlastník firmy Jim Read. Ten je vnukem Eddieho Reada, který pro MI5 vyvinul a zdokonalil bezdrátovou komunikaci. „Eddie byl jako Q z Jamese Bonda. Vyvinul spoustu hračiček, ovládal morseovku a byl to zarytý radioamatérský fanatik,“ popsal mluvčí hodinářství.

Partnerka britského premiéra Johnsona Carrie Symondsová. Partnerka britského premiéra Johnsona Carrie Symondsová. | Reuters

Dary propadly vládě

„Hodinky jsme Carrie poslali, protože je podle nás skvělá,“ dodal mluvčí. Kancelář premiéra musela dary přiznat, protože podle nového nařízení všichni ministři a jejich partnerky či partneři musí za všechny dary, jejichž částka přesahuje hodnotu 4 tisíc, odvést daň a doplatit hodnotu, která přesahuje 4 tisíce.

Nicméně Symondsová, byť nesmírně potěšená, se rozhodla dary nepřijmout, brýle, hodinky i kosmetika se tak staly majetkem vlády.

Pollo ( 3. února 2020 10:22 )

To se fakt líbí nějaké babě? Snad mu koupí hřeben a lepší oblek.

Zobrazit celou diskusi