Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tottenham zvládl souboj s Manchesterem City, Arsenal remizoval už po čtvrté za sebou

Fotbalisté Manchesteru City podlehli ve 25. kole Tottehamu a jejich ztráta na čelo tabulka narostla. Arsenal zase nebodoval naplno, tentokrát si připsal bezbrankovou remízu proti Burnley. Premiéra Tomáše Součka v Premier League úspěchem West Hamu neskončila. "Hammers" sice dvakrát nad Brightonem vedli o dva góly, ale po závěrečném hvizdu museli skousnout remízu 3:3. Doma naopak nezaváhal Liverpool, který deklasoval 4:0 Southampton. V zápase mezi Leicesterem a Chelsea zrodil nerozhodný výsledek 2:2.

V souboji mezi Tottenhamem a Manchesterem nebyla nouze o emoce
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Vince Mignott

22 bodů. Na tolik narostla při symbolickém datu 2.2.2020 ztráta Manchesteru City na vedoucí Liverpool. Rozhodla o tom porážka na hřišti Tottenhamu, který se naopak díky výhře 2:0 posunul na pátou pozici. 

Manchesterský obhájce titulu mohl jít do vedení v 39. minutě, kdy po faulu na Sergia Agüera zahrával po verdiktu videorozhodčího pokutový kop Ilkay Gündogan. Jeho střelu ale Hugo Lloris vyrazil a následný brankářův kontakt s útočníkem "Citizens" Raheemem Sterlingem VAR jako další penaltu nevyhodnotil. Mistrovský celek v této sezoně neproměnil už šestou penaltu napříč všemi soutěžemi.

Utkání pak ovlivnilo vyloučení Zinčenka po hodině hry. Ukrajinský obránce dostal druhou žlutou kartu za to, že srazil do přečíslení unikajícího Harryho Winkse. A už o tři minuty později využil oslabení soupeře Steven Bergwijn, který si zpracoval míč hrudí a vystřelil na zadní tyč brankáře Edersona. Nizozemský křídelní hráč gólem oslavil debut za Tottenham po středečním příchodu z PSV Eindhoven. V 71. minutě dorazil hosty Son Hung-min.

Arsenal znovu zaváhal

Čtvrtá remíza za sebou. Třináctá v této sezoně. Arsenalu se letos nedaří vyhrávat a nevydařil se ani výjezd na Burnley. Více ze hry měli domácí fotbalisté. Jejich fyzická hra dělala Arsenalu problémy a měli také víc šancí. Tu největší měl na kopačce v 79. minutě Jay Rodriguez, který z velké blízkosti trefil pouze břevno.

V dobrých pozicích se párkrát objevila i hvězda Kanonýrů Pierre-Emerick Aubameyang, ale v zakončení se mu nedařilo. Po bezbrankové remíze patří Arsenalu po 25 odehraných kolech 10. příčka. Domácí se díky výsledkům ostatních týmu posunuli na 11. pozici, oba týmy mají 31 bodů.

Moyes chválil debutujícího Součka

Souček podepsal smlouvu ve West Hamu ve středu a trenér David Moyes ho při první příležitosti zařadil ihned do základní sestavy. Český reprezentant nastoupil ve středové řadě společně s kapitánem Markem Noblem a Declanem Ricem a z trojice záložníků byl po většinu zápasu tím nejofenzivnějším.

Mohl dokonce už v úvodu zápasu skórovat, ale jeho hlavičku skvěle vyrazil brankář Matthew Ryan. Domácí v prvním poločase dominovali a bývalý záložník Slavie se často dostával k míči i v okolí pokutového území soupeře.

Poslechněte si Fotbal fokus podcast nejen o přesunu Součka do Anglie:

Ještě v 57. minutě vedl West Ham i díky dvěma parádním trefám Roberta Snodgrasse 3:1, jenže poté začal být výrazně aktivnější Brighton a v závěrečné čtvrthodině skóre vyrovnal. Součka vystřídal v 85. minutě už za nerozhodného stavu Pablo Fornals.

"Souček i další navrátilci do základní sestavy si vedli výborně. Tomáš měl podle mého názoru i smůlu, ke gólu neměl daleko," řekl trenér Moyes.

"Hammers" se neradovali popáté v řadě a po vítězství Bournemouthu 2:1 nad Aston Villou se propadli na sestupovou 18. pozici. 

Salah s Firminem úřadovali 

Zcela opačné starosti má vedoucí Liverpool. Proti Southamptonu sice v prvním poločase neskóroval, ale po přestávce dal čtyři branky - hned dvě zapsal kanonýr Mohamed Salah, Roberto Firmino zazářil třemi asistencemi.

"Reds" vyhráli posledních dvacet domácích ligových utkání a v čele soutěže mají rekordní náskok. Žádný tým ještě nevedl Premier League o 22 bodů, Manchester City má ovšem nedělní zápas proti Tottenhamu k dobru.

Rüdiger zajistil Chelsea bod v Leicesteru

V Leicesteru se vše podstatné událo až po přestávce. Skóre otevřel ve 46. minutě Antonio Rüdiger, jenž si naskočil na rohový kop Mounta a hlavou poslal míč do sítě. Po osmi minutách ale vyrovnal Harvey Barnes, který dal poprvé v kariéře gól ve třech zápasech PL v řadě.

V 64. minutě překonal hostujícího brankáře Caballera domácí bek Ben Chilwell, nicméně poslední slovo měli "Blues". Ze standardní situace znovu zafungovala spolupráce centrujícího Mounta a hlavičkujícího Rüdigera, který se podruhé v utkání prosadil hlavou.

Třetí Leicester však udržel před čtvrtou Chelsea náskok osmi bodů v tabulce.

Anglická fotbalová liga - 25. kolo:

Leicester - Chelsea 2:2 (54. Barnes, 64. Chilwell - 46. a 71. Rüdiger), Bournemouth - Aston Villa 2:1 (37. Billing, 44. Aké - 70. Samata), Crystal Palace - Sheffield United 0:1 (58. vlastní Guaíta), Liverpool - Southampton 4:0 (72. a 90. Salah, 47. Oxlade-Chamberlain, 60. Henderson), Newcastle - Norwich 0:0, Watford - Everton 2:3 (10. Masina, 42. Pereyra - 45.+1 a 45.+4 Mina, 90. Walcott), West Ham United - Brighton 3:3 (45. a 57. Snodgrass, 30. Diop - 47. vlastní Ogbonna, 75. Gross, 79. Murray). Manchester United - Wolverhampton 0:0, Burnley - Arsenal 0:0, Tottenham - Manchester City 2:0 (63. Bergwijn, 71. Son).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články