Válečné drama 1917 smetlo konkurenci při předávání britských filmových cen BAFTA

Celkem sedmi zlatými soškami ocenila v neděli v londýnské koncertní síni Royal Albert Hall Britská filmová a televizní akademie (BAFTA) válečné drama 1917. Snímek režiséra Sama Mendese zvítězil mimo jiné v kategoriích nejlepší film, nejlepší britský film, režie nebo kamera. Podrobný přehled oceněných filmů a tvůrců najdete na konci článku.

PŘEHLED Londýn (Aktualizováno: 0:09 3. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George MacKay ve filmu 1917

George MacKay ve filmu 1917 | Zdroj: Vertical Ent.

Drama 1917 zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků Schofielda (George MacKay) a Blaka (Dean-Charles Chapman), kteří se na sklonku první světové války pokoušejí doručit zprávu, která má zachránit životy bezmála dvou tisíců mužů. Jeho česká premiéra je plánovaná na 27. února.

V hereckých kategoriích se opakovala čtveřice jmen, která byla oceněna už při předchozích udílení cen letošní sezony. Britská akademie ocenila výkony Joaquina Phoenixe (Joker), Renée Zellwegerové (Judy), Brada Pitta (Tenkrát v Hollywoodu) a Laury Dernové (Manželská historie).

Válečné drama v jediném záběru. Tvůrci snímku 1917 promluvili o tom, jak ‚baletili‘ kolem zákopů

Číst článek

Za Pitta přebírala sošku jeho herecká kolegyně ze snímku Tenkrát v Hollywoodu Margot Robbieová. „Brad vzkazuje: Ahoj Británie, slyšel jsem, že jsi teď singl. Vítej v klubu,“ předčítala vzkaz pobavenému publiku. Dodala, že herec cenu pojmenuje Harry (po britském princi, který se v lednu s manželkou Meghan vzdal své role v královské rodině – pozn. red.), protože ho těší, že se s ní může vracet do Spojených států.

Snímek Todda Phillipse Joker vstupoval do večera s 11 nominacemi. Nakonec proměnil tři. Kromě Phoenixe získaly cenu autorka původní hudby Hildur Guđnadóttir a v nově vyhlašované kategorii také castingová režisérka Shayna Markowitzová.

Jihokorejské tragikomedii Parazit připadly ceny pro nejlepší neanglicky mluvený film a původní scénář. V kategorii adaptovaných scénářů se mohl radovat novozélandský filmař Taika Waititi, který si kromě napsání a režie Králíčka Jojo zahrál ve filmu také roli imaginární verze diktátora Adolfa Hitlera.

Ve své děkovné řeči poděkoval britské akademii, že si po tomto „těžkém týdnu“ dokázala vzpomenout na „lidi z kolonií“ a posílá část svého zlata zpátky, kam patří. Své díky vzkázal i své matce, která mu nejen doporučila knihu Caging Skies, která se stala předlohou k jeho snímku, ale také ho v první řadě přiměla naučit se číst.

Dva Irčani

Během ceremoniálu byly předány také dvě zvláštní ceny. Herec a režisér Andy Serkis byl oceněn za přínos britské kinematografii. Americká producentka filmových sérií Star Wars či Indiana Jones Kathleen Kennedyová převzala z rukou prince Williama, prezidenta BAFTA, Cenu přátelství za celoživotní dílo.

Slavnostním večerem provázel irský moderátor Graham Norton. V narážce na tříhodinový snímek Martina Scorseseho prohlásil, že není v sále jediným Irčanem, který „nedokáže sklapnout“.

Dotkl se i svého působení jako dlouholetého moderátora talk show The Graham Norton Show, když prohlásil, že se nikdy nestalo, že by se mu nelíbil nějaký film. „Líbilo se mi dokonce i Cats! I ty lidské ruce!“ vtipkoval.

PŘEHLED VÍTĚZŮ CEN BAFTA 2020

Nejlepší film
1917

Nejlepší britský film
1917

Nejlepší režie
Sam Mendes (1917)

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
Joaquin Phoenix (Joker)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli
Renée Zellwegerová (Judy)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Laura Dernová (Manželská historie)

Vycházející hvězda
Michael Ward

Nejlepší kamera
Roger Deakins (1917)

Nejlepší původní scénář
Pon Džun-ho, Han Jin Won (Parazit)

Nejlepší adaptovaný scénář
Taika Waititi (Králíček Jojo)

Nejlepší střih
Andrew Buckland, Michael McCusker (Le Mans '66)

Nejlepší hudba
Hildur Guđnadóttir (Joker)

Nejlepší zvuk
Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tateová, Mark Taylor, Stuart Wilson (1917)

Nejlepší castingový režisér
Shayna Markowitzová (Joker)

Nejlepší výprava
Dennis Gassner, Lee Sandales (1917)

Nejlepší kostýmy
Jacqueline Durranová (Malé ženy)

Nejlepší masky a účesy
Vivian Bakerová, Kazu Hiro, Anne Morganová (Bombshell)

Nejlepší vizuální efekty
Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy (1917)

Nejlepší britský režijní, scenáristický nebo produkční debut
Bait (scénář a režie Mark Jenkin, produkce Kate Byersová a Linn Waiteová)

Nejlepší neanglicky mluvený film
Parazit

Nejlepší animovaný film
Klaus

Nejlepší dokument
Pro Samu

Nejlepší krátký britský film
Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

Nejlepší krátká britská animace
Grandad Was a Romantic

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme