Spisovatel Bohumil Hrabal zemřel před 23 lety: Na pivo chodil s Havlem i Clintonem, nakonec vypadl z okna nemocnice

Bohumil Hrabal, rozený Bohumil František Kilian, byl český prozaik, jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století.
Zdroj: Profimedia
Bohumil Hrabal, rozený Bohumil František Kilian, byl český prozaik, jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Spisovatelem z povolání se stal teprve v roce 1963.  V roce 1965 se stal členem Svazu československých spisovatelů a redakční rady Literárních novin.Po roce 1970 nesměl několik let oficiálně publikovat, psal tedy do samizdatových a exilových periodik.+ 3 fotky+ 4 fotky

Nejpřekládanější český autor 20. století byl stálým hostem a důležitým členem hospody U Zlatého tygra. Se svými přáteli, umělci, se tam scházel, filozofoval a užíval si spoustu legrace. Jeho odchod na věčnost je dodnes opředen tajemstvím.

Petra Járková
Petra Járková 03. 02. 2020 07:00

Slavný spisovatel Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně-Židenicích. Otce neměl a jeho matka Marie se později provdala za Františka Hrabala, kterého Bohumil bral jako svého otce a nosil po něm i příjmení.

Nevlastní otec spravoval pivovar

Když mu bylo šest let, přestěhovala se rodina do Nymburka, kde začal jeho nevlastní otec správcovat zdejšímu pivovaru. Přesně tak, jak to čtenáři znají ze známých Postřižin.

Studentský život

V Nymburku vychodil základní školu i reálné gymnázium a pak začal studovat práva na Univerzitě Karlově v Praze. Za války se živil jako dělník a úředník, byl také výpravčím vlaků.

Velký literární talent

Barvitost jeho literárních příběhů se projevovala i na filmových plátnech. Všechny filmy, které vznikly na základě jeho románů, byly velmi úspěšné a staly se nadčasovými klasikami, stejně jako jeho knihy.

Působení příběhů

Podobně jako Postřižiny působily rovněž další Hrabalovy příběhy. Také Ostře sledované vlaky jsou kombinací vážného tématu - okupace během druhé světové války. Příběh Miloše Hrmy (Václav Neckář), který se nečekaně stane hrdinou a vyhodí do vzduchu muniční vlak, ocenila i americká filmová akademie a film Jiřího Menzela získal v roce 1968 Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek.

Poslední Hrabalova zfilmovaná kniha

Také zatím poslední filmové adaptace románu Obsluhoval jsem anglického krále se ujal Jiří Menzel. Stejnojmenný film byl oceněn Českým lvem za nejlepší český film roku 2006.

Přátelství s Havlem i Clintonem

Spisovatel často navštěvoval hospodu U Zlatého tygra na Starém Městě, kde se v roce 1994 setkal s prezidentem Václavem Havlem , americkým prezidentem Billem Clintonem a Madeleine Albrightovou. Dali si pivo, popovídali si a stali se z nich přátelé.

Podivná smrt

Na sklonku života trpěl Hrabal artrózou a na začátku roku 1997 pobýval na ortopedické klinice v Nemocnici na Bulovce, kde 3. února 1997 vypadl z okna. Podle přednosty kliniky tak učinil promyšleně, podle jiných šlo o nehodu.

NA ŽIVOT BOHUMILA HRABALA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články