The Capitals: EU se po brexitu zaměří na Afriku a Latinskou Ameriku, říká finský ministr zahraničí

© EPA/TATYANA ZENKOVICH

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

ZÁPAD

HELSINKY

Předpověď ministra zahraničí. Podle finského ministra zahraničí Pekky Haavista se EU po odchodu Velké Británie více soustředí na Afriku a Latinskou Ameriku. Přispěje k tomu také to, že Francie a Španělsko budou mít v budoucnu v evropském bloku silnější roli. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

///

VÍDEŇ

Kancléř Kurz vyhrožuje vetem unijního rozpočtu. Rakouský kancléř Sebastian Kurz v sobotu uvedl, že Rakousko by vetovalo současný návrh víceletého finančního rámce EU. Pro Rakousko je „nepřijatelné“, aby do rozpočtu přispívalo více než 1 % HDP, návrh přitom počítá s navýšením příspěvků na 1,1 % HDP. Podle Kurze se na tom Rakousko shodne s dalšími čtyřmi zeměmi. „Koalice čistých plátců“ (Rakousko, Německo, Nizozemí, Švédsko, Dánsko) je tak připravena současný návrh zablokovat. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

BERLÍN

Klimatičtí aktivisté okupují uhelnou elektrárnu. Zhruba 120 aktivistů od nedělního rána (2. února) okupuje uhelnou elektrárnu Datteln 4 severně od Dortmundu. Provozovatel elektrárny Uniper uvedl, že na aktivisty podá trestní oznámení pro nedovolené vniknutí.

CSU bojuje proti rychlostním limitům na dálnicích. Křesťanští demokraté (CSU) zahájili kampaň proti zavedení rychlostních limitů na dálnicích, které se stalo ve světle rostoucích environmentálních obav horkým tématem německé politiky. Nedávno vydané studie navíc indikují, že by snížení rychlosti mohlo přispět k omezení počtu obětí dopravních nehod na německých silnicích. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Ocenění pro britské přátele. Francouzský prezident Emmanuel Macron udělí městu Londýn Řád čestné legie. Stane se tak při příležitosti 80. výročí od slavného projevu generála Charlese de Gaulla, který 18. června 1940 vyzval Francouze k boji proti nacistům a vyhlásil založení hnutí Svobodné Francie. (EURACTIV.FR)

///

BRUSEL

Další kolo. Belgický král Filip jmenoval dalšího vyjednavače, který se má pokusit o zformování nové federální vlády. Je jím Koen Greens (CD&V). (Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Johnson chce obchodní dohodu. Britský premiér Boris Johnson dnes představí svou vizi obchodní dohody mezi Británií a Evropskou unií. Vzorem pro nové obchodní vztahy je pro Johnsona dohoda o volném obchodu, kterou EU podepsala s Kanadou (CETA). (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

///

DUBLIN

Podpora republikánské strany Sinn Féin podle průzkumů roste. Strany Sinn Féin a Fianna Fáil se před volbami, které se budou konat již tento týden, dělí o první místo. Vyplývá to z nového volebního průzkumu. Ten stranám připisuje zisk 24 % hlasů. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

///

JIH

MADRID

Fiskální pakt EU neodráží španělskou realitu. Španělská viceprezidentka Nadia Calviñová v rozhovoru pro La Vanguardia řekla, že unijní Pakt stability a růstu „není v souladu s ekonomickou realitou“ země a že některé jeho metodologické aspekty jsou „zpochybnitelné“. (Beatriz Rios | EURACTIV.com)

///

LISABON

Nízkoemisní zóna. Lisabon má v plánu v centru města během července a srpna zavést „nízkoemisní zónu“.

Starosta města Fernando Medina odůvodňuje rozhodnutí environmentálními argumenty a zdůrazňuje, že vytvoření zóny významně přispěje ke snížení znečištění o „zhruba 60 tisíc tun oxidu uhličitého“. (Tomás Santos, Lusa.pt)

Přátelé koheze. V Portugalsku se v sobotu konal další summit Přátel koheze. Skupina zemí opět zdůraznila svůj nesouhlas s plánovanými škrty kohezních a zemědělských fondů.

///

ŘÍM

Z migrantů jsou farmáři. Polovinu italských pracovníků v zemědělství tvoří migranti. Uvedla to zvláštní zpravodajka OSN Hilal Elverová, která v posledních 11 dnech navštívila hned několik italských regionů. Ve své závěrečné zprávě upozornila, že italští zemědělci často pracují v náročných podmínkách a se mzdou, která jim ani nestačí na pokrytí základních potřeb. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

NIKÓSIE

Francouzské letouny nad ostrovem. Kypr a Francie se údajně připravují na společné vojenské cvičení. Informoval o tom server Sigmalive.com, který cituje zdroje z kyperského ministerstva obrany. Stejné zdroje hovoří o tom, že nad kyperským městem Pafos již proletělo několik francouzských letounů poté, co k tomu dostaly povolení od místních úřadů.

///

VISEGRÁD

VARŠAVA

Macron přijíždí do Polska. Francouzský prezident po šesti letech navštíví Polsko. Emmanuel Macron se zde setká nejen s předními polskými politiky, ale také se studenty univerzity v Krakově. Mezi Francií a Polskem panují v současné době neshody týkající se vnitřního trhu, vztahů s Ruskem nebo Spojenými státy. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

PRAHA

Neberte nám naše fondy. „Centrálně řízené programy, které čerpají hlavně čistí plátci, stoupají o 152 mld. eur. To nemá logiku. 17 států jasně říká: Chceme pro období 2021–2027 víc na kohezi a investice. Je to důležité pro naši budoucnost. EK by to měla respektovat, když už se neptala na naše priority,“ napsal na Twitter český premiér Andrej Babiš ještě před sobotním summitem „Přátel koheze“ v Portugalsku. Skupina zemí požaduje, aby se změnilo složení příštího víceletého finančního rámce, a to především s ohledem na objem kohezních fondů. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

BUDAPEŠŤ

Vítězové 21. století. Maďaři byli ve 20. století těmi, kteří vždy prohrávali, nyní je tedy na nich, aby se stali vítězi 21. století, řekl šéf kanceláře premiéra Gergely Gulyás na fóru organizovaném Asociací Rákóczi. Gulyás považuje za hlavní problém minulého století mírovou dohodu podepsanou na zámku Velký Trianon ve Versailles v roce 1920, podle které došlo k přerozdělení dvou třetin maďarského území sousedním státům. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

BALKÁN

SOFIE

Uhlí zůstává. Bulharsko bude i přes kritiku Evropské komise a velké ztráty nadále podporovat uhelný průmysl, a nestanoví harmonogram jeho útlumu. Parlament v pátek 31. ledna nařídil vládě, aby ochránila produkční kapacitu uhelných elektráren, a to navzdory pozici Evropské komise. Rozhodnutí iniciovali socialisté BSP, a dostalo se jim podpory ode všech parlamentních stran kromě DPS hájící tureckou menšinu. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

Vztahy s Ruskem se zhoršily. Ruský velvyslanec v Bulharsku Anatolij Makarov se domnívá, že bilaterální vztahy mezi Ruskem a Bulharskem utrpěly v poslední době vážné šrámy. Zhoršení vzájemných vztahů je podle něj patrné od 21. října, kdy byl slavnostně otevřen 11kilometrový plynovod na hranicích s Tureckem, označovaný jako Balkan Stream. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

///

LUBLAŇ

Nová koalice vznikne nejspíš bez voleb. Bývalý slovinský prezident Milan Kučan, kterého mnozí považují za „šedou eminenci“ na levém středu slovinské politiky, řekl v rozhovoru pro chorvatské noviny Večernji list, že nová vláda pravděpodobně vznikne na základě současného parlamentu. Kučan varoval před populistickými vládami, které nabízejí jednoduchá, ale nereálná řešení. Pokud se premiérem stane Janez Janša, země se posune velmi doprava, řekl. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

„Kulturní“ spor. Premiér Andrej Plenković odmítl komentáře nově zvoleného prezidenta Zorana Milanovice s tím, že se ještě nechopil úřadu, a „nemá tak právo zasahovat“. Milanovic zkritizoval předsedu vlády za to, že se v sobotu nezúčastnil zahajovacího ceremoniálu projektu Rijeka – evropské hlavní město kultury 2020. (Karla Juničić | EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Zvláštní zmocněnec EU pro srbsko-kosovský dialog. „Ministr zahraničí“ EU Josep Borrell se na své první návštěvě v Srbsku nechal slyšet, že tato kandidátská země je pro Unii klíčovým partnerem, a vyjádřil svou podporu evropské perspektivě západního Balkánu včetně Srbska. EU musí být podle Borrella aktivnějším prostředníkem v dialogu mezi Bělehradem a Prištinou, a jmenuje proto zvláštního zmocněnce. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

PRIŠTINA

Vláda je na světě. Lídři stran Vetevendosje a DSK, Albin Kurti a Isa Mustafa, v neděli 2. února oznámili, že podepsali koaliční smlouvu. Nově složené kosovské instituce tak mohou začít fungovat. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář