Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dancing Barefoot nebo Winner Takes All. Poslechněte si největší hity Ivana Krále

Ivan Král na snímku z roku 2011. foto:  Jan Zátorský, MAFRA

V neděli zemřel ve věku 71 let fenomenální český hudebník Ivan Král. Za svou dlouholetou kariéru spolupracoval s takovými jmény, jako byli Patti Smithová, David Bowie, John Waite nebo Iggy Pop. Připomeňte si se serverem Lidovky.cz šest z největších Králových hitů.
  12:30

Bang Bang
1981
Autoři:
Ivan Král a Iggy Pop 

Vlastní verzi této skladby nahrál i zpěvák David Bowie pro své album Never Let Me Down (1987). Sólovou verzi pak Ivan Král vydal na svém albu Dancing Barefoot (1999).

Dancing Barefoot 
1979
Autoři: Ivan Král a Patti Smithová 

Skladba vyšla jako druhý singl z alba Wave Patti Smithové. Prestižní hudební časopis Rolling Stone zařadil Danicng Barefoot na 323. příčku v anketě 500 nejlepších písní všech dob. Svoje vlastní verze této skladby vydaly například kapely U2 nebo Pearl Jam. 

Mr. Wonderful 
1982
Autoři: Ivan Král a John Waite

Skladba o jednom „skvělém pánovi“ vyšla na Waitově albu Ignition. Král je rovněž spoluautorem písní Desperate Love, Be My Baby Tonight a Wild Life ze stejného alba. 

Winner Takes All 
1995
Autoři: Ivan Král

Ačkoliv je výše zmíněná píseň největším hitem, celé album Nostalgia bylo velmi úspěšné. Na albu spolupracovali i Patti Smithová nebo John Cale z Velvet Underground. 

Ce Soir Est Ce Soir
1982
Autoři:
Ivan Král a Téléphone

Téléphone byla populární francouzská kapela z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Jejich album Dure limite, ze kterého pochází i tato píseň, se drželo na přední příčce francouzských hitparád celých sedm týdnů. 

Kimberly
1975
Autoři:
Ivan Král a Patti Smithová

Album Horses, na kterém se skladba vyskytuje, umístil magazín The Rolling Stone na 44. příčku v žebříčku 500 nejlepších alb všech dob. Kromě písně Kimberly je na něm Král podepsaný i pod skladbou Birdland

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!