O stavbě nemocnice ve Zlíně rozhodujte znovu, nařídilo vnitro. Čunek odmítá

  14:16,  aktualizováno  15:36
Stavba nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích není jistá. Krajští zastupitelé totiž podle ministerstva vnitra mají rozhodnutí znovu projednat. K bodu předloženému zastupitelům ke schválení bez ohlášení se prý nemohli vyjádřit občané. Hejtman Jiří Čunek s ministerstvem nesouhlasí.

Takto by měla v budoucnu vypadat nová krajská nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. (2019) | foto: vizualizace: Krajský úřad Zlínského kraje

Ministerstvo vnitra pondělním dopisem vyzvalo Zlínský kraj, aby zastupitelstvo celou záležitost znovu projednalo na některém ze svých zasedání. Informace o tomto projednání má přitom předem zveřejnit v souladu se zákona o krajích v rámci návrhu programu na úřední desce.

„Zastupitelstvo by mělo o těchto bodech po řádně proběhlé diskusi, včetně uplatnění práv zastupitelů a občanů kraje vyjádřit se, znovu rozhodnout, případně alespoň potvrdit, že setrvává na již přijatých usneseních,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Zastupitelstvo schválilo stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za osm miliard korun neplánovaně na konci svého prosincového jednání.

Podle ministerstva je zvolený postup při zásadní investice, která byla projednávaná a schvalovaná dodatečně, bez předchozího zveřejnění, způsobilý k porušení zákona o krajích. Zastupitelstvo tím totiž mohlo porušit právo občana kraje vyjadřovat na zasedání zastupitelstva stanoviska k projednávaným věcem a povinnosti kraje hospodařit s majetkem transparentně.

„Zlínský kraj byl požádán o zaslání vyjádření a informace k dalšímu postupu do 29. února 2020. Ministerstvo vnitra v závislosti na postoji kraje určí svůj další postup,“ poznamenal Krátoška.

Hejman Jiří Čunek, který je zodpovědný za krajské zdravotnictví chce ministerstvu zaslat nové právní stanovisko a stále je přesvědčený, že postup při hlasování byl v souladu se zákonem.

„Je to politické vyjádření ministra Hamáčka, který, zdá se mi, nepochopil, že ministerstvo vnitra se má vyjadřovat k nezákonnosti. Toto je pouze politické vyjádření. My jim zatím zašleme právní rozbor i s rozhodnutím Ústavního soudu a také s rozhodnutím ministerstva vnitra v podobných záležitostech, kdy jim dokážeme, že jsme nic neporušili,“ uvedl Čunek pro iDNES.cz.

O tomto bodu hlasovali již v červnu, koalice však byla tehdy rozdělená a projekt, který prosazuje hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), dostatečnou podporu nezískal.

V prosinci pak pro novou nemocnici bylo 23 z 38 zastupitelů, proti jich bylo 14 a jeden se zdržel hlasování. Pro nemocnici na rozdíl od minulosti zvedl ruku také zastupitel koaliční ODS Stanislav Devátý a zastupitel opoziční ČSSD Lubomír Vaculín.

Krajské vedení sociální demokracie za to požaduje jeho odchod z ČSSD, starosta Zubří Vaculín to ale odmítá, podpořila ho i místní buňka strany.

Autor: