Téměř osmnáct set neplatičů registrují v Břeclavi. „Podílí se na celkovém dluhu, který přesahuje sedm a půl milionu korun,“ sdělila mluvčí města Jana Pelcová.

Základní sazbu za svoz odpadu za rok pro jednotlivce tam stanovili na šest set korun stejně jako minulý rok. „Zavedli jsme však navýšení pro všechny loňské neplatiče. Letos si tedy připlatí čtyři stovky navíc,“ uvedla mluvčí.

Dluhy řeší vymáháním pomocí daňové exekuce. „Využíváme i přihlášky do insolvence nebo splátkové kalendáře,“ dodala břeclavská mluvčí.

V týdnu dělníci na nádraží stále pracovali. Rekonstrukce se však blíží do finále, zbytek prací by už neměl cestující výrazně omezovat.
OBRAZEM: Na autobusovém nádraží jsou v provozu všechna nástupiště

Znojemští platí čtyři sta korun. „Částku neměníme už od roku 2014. Ani pro letošek jsme neuvažovali o navýšení. Za loňský rok jsme takto vybrali necelých třináct milionů,“ vyčíslila mluvčí Znojma Petra Maršounová.

Dlužníci tam tvoří asi patnáct procent z celkového počtu obyvatel. „Necelých pět a půl tisíce neplatičů tu dluží víc než pět milionů,“ dodala Maršounová.

Trojnásobné sankce

Pokud lidé včas nezaplatí ve Vyškově, jsou sankce až trojnásobné. Podle statistik města přesahuje celková dlužná částka pět a půl milionu. „Nedoplatek u některých dlužníků trvá bohužel už od roku 2002 a stále jej každý rok za nezaplacení v termínu navyšujeme,“ upozornil místostarosta Vyškova Josef Kachlík. Poplatek za odpad je tam stejně jako loni na 580 korunách.

Obyvatele Hodonína vyjde odvoz smetí stejně jako Břeclavany na šest set korun, což je nejvíc mezi okresními městy. „Poplatek je splatný ve dvou splátkách poslední den v květnu a říjnu daného roku. Stávající výše se neměnila od roku 2012,“ upozornil mluvčí Hodonína Josef Horníček.

Ilustrační fotografie.
Z firmy zmizely dvě stovky ovocných stromků. Policie hledá svědky

I v Blansku měli dosud dva termíny splatnosti, nově bude pouze jeden v květnu. „Dosavadní praxe, kdy bylo možné poplatek rozdělit do dvou splátek, byla administrativně velmi náročná,“ odůvodnila mluvčí Blanska Pavla Komárková.

Obyvatelé Blanska platí za svoz odpadu 540 korun stejně jako loni. Statistiky o neplatičích tam vedou do listopadu loňského roku. „Evidovali jsme jich 950 a jejich celkový dluh činil 2 miliony 850 tisíc korun,“ sdělila Komárková.

I tam se s dlužníky snaží vypořádat. „Těm, kdo nezaplatí, se nedoplatek navyšuje o třicet procent z ročního poplatku, ten byl loni 540 korun a letos zůstává stejný,“ dodala blanská mluvčí.

Pro většinu lidí není splácení problém. „Komunální odpad mě v Blansku netrápí, vyváží se tu pravidelně jednou týdně. Spíš mi vadí, že kontejnery na papír a plast jsou neustále přeplněné,“ sdělil Lukáš Toman.

Ilustrační foto
Šarmantní cizinci na síti? Ženy posílají podvodníkům statisíce