Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hospic v Č.Kostelci soustředí ambulantní služby v jednom areálu

Kraje: Královéhradecký / vlu / / 3. února 2020 22:45
Hospic v Č.Kostelci soustředí ambulantní služby v jednom areálu

Ilustrační foto
Autor: euro.cz

Červený Kostelec (Náchodsko) - Hospic Anežky České v Červeném Kostelci chce v ulici Koubovka do léta 2021 vytvořit areál, kde v opravených objektech soustředí své terénní a ambulantní služby. Klíčové jsou pro tento projekt dva památkově chráněné objekty, takzvaná Kafkova vila a sousední přízemní budova bývalých ateliérů, které by měly do té doby projít rekonstrukcí. ČTK to řekl ředitel hospice Miroslav Wajsar.

Náklady na opravu obou budov zřejmě přesáhnou 30 milionů korun. Jde o dva samostatné projekty. Většinu nákladů uhradí Královéhradecký kraj, zbytek kostelecká oblastní charita, která hospic provozuje. V lokalitě také funguje dům s pečovatelskou službou.

Ve vile, pojmenované podle badatele v experimentální psychologii Břetislava Kafky (1891–1967), bude stacionář pro zdravotně handicapované a seniory a zázemí pro pečovatelskou službu a tísňovou péči. Práce na opravě začaly loni v lednu, skončit by měly letos do konce března a provoz by měl začít v červnu. Předpokládané náklady na rekonstrukci vily činí 14,3 milionu korun.

V sousední budově, kterou přestavba teprve čeká, má vzniknout zázemí pro domácí hospicovou péči, ambulance léčby bolesti a paliativní medicíny, stacionář a půjčovna pomůcek pro nemocné v domácí péči rodiny. „Výběrové řízení na stavební firmu bychom chtěli vyhlásit do poloviny února. Během března bychom mohli mít vysoutěženo,“ řekl ČTK Wajsar.

Oprava přízemní budovy a její přístavba by měly být hotové do léta 2021. „Náklady vyčíslit nedokážu, měly by být ale vyšší než 16 milionů korun,“ doplnil Wajsar.

Zhruba tolik měla stát novostavba na pozemku kostelecké oblastní charity nedaleko hospice. Kvůli sporům se sousedy pozemku ale hospic musel plány změnit a najít jiné vhodné místo. To se podařilo po dohodě s radnicí právě v Koubovce. Projekt sice nabral více než dva roky zpoždění, ale z hlediska velikosti, obsahu a využití oproti předchozímu nedoznal zásadních změn. „Rozdíl bude jen v tom, že to nevznikne na zelené louce, ale přestavbou památkově chráněného objektu,“ podotkl Wajsar.

Kostelecký hospic nabízí 30 lůžek, vznikl v roce 1995. Ročně poslouží zhruba 400 lidem, z nichž asi 350 v zařízení zemře. Mobilní hospic byl s paliativní ambulancí založen v roce 2010 a jeho jednotlivé části dosud sídlí odděleně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)