Venerologická poradna: Syfilis a další problémy

Photo by Jonathan Borba from Pexels
Photo by Jonathan Borba from Pexels

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně. 

 

Otázka:

Dobrý den, zajímá mě, jaká je pravděpodobnost, že vyjdou negativní testy na syfilis (TPPA, TPHA, RPR, VDRL) 8 a 10 měs. od rizika a přesto je možnost, že by byl člověk pozitivní, dle Vašich zkušeností z praxe? Jak se posuzují jedinci, kteří mají příznaky 1. I 2. Stadia, ale testy jsou opakovaně neg.? A dá se chytit syfilis například v hodinovém hotelu z prostěradla apod? Díky za odpověď.

 

Odpověď:

Dobrý den,

pro testování na syfilis platí opravdu zlaté pravidlo třech měsíců  od posledního  rizikového kontaktu, což je inkubační doba.  Pokud  v inkubační době  bral vyšetřovaný antibiotika, může se ke 100% spolehlivosti  posunout testování o 14dní. Takže  negativní testy 8 a 10 měsíců od rizika znamenají,  že opravdu se u dotyčného nejedná o syfilis.  Klinické příznaky bez pozitivních testů (odběry krve, eventuálně vyšetření PCR  –  přímé biologicko- molekulární vyšetření)  nejsou nikdy relevantní  pro stanovení diagnozy.  A syfilis je možno se nakazit pouze sexuálním kontaktem nebo krevní cestou – převodem  krevních derivátů nebo  přenosem krve do otevřené rány kůže či sliznice,  z prostěradla t nelze.

 

Otázka:

Dobrý den, chcel by som sa spýtať či mi hrozí niejaká pohlavná choroba, pokiaľ si dám urobiť orálny sex od prostitútky a použijem pri tom ochranu /prezervatív/     dakujem za odpoved.

 

Odpověď:

Dobrý den mladý pane,

pokud během celého orálního styku máte kondom pevně na penisu a rty rizikové  partnerky se nedotýkají  kůže penisu a nedojde k prasknutí kondomu během celého styku ani nedošlo před nasazením kondomu ke kontaktu úst partnerky a penisu, tak nemusíte mít obavy z nákazy pohlavní chorobou.

 

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat