Převážejí pacienty s podezřením na koronavirus a další nemocné: Záchranáři? Zakuklenci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Převážejí pacienty s podezřením na koronavirus a další nemocné: Záchranáři? Zakuklenci!

Čínská nemocnice, kde leží nemocný koronavirem.
Čínská nemocnice, kde leží nemocný koronavirem. (Chinatopix/AP/ČTK)

Koronavirus děsí svět. Na svém kontě má už přes 14 tisíc nakažených a 305 mrtvých. Pokud přicestujete ze zahraničí a budete mít horečku, dýchací obtíže nebo kašel, do špitálu na izolaci poputujete infekční sanitkou.

Speciální vůz je využíván i pro nemocné s jinými infekčními chorobami, například s podezřením na tuberkulózu, žloutenku, spalničky či ebolu... Pokud lékař doporučí převoz na infekční oddělní, můžete čekat zdravotníky v ochranné bílé kombinéze, gumových botech a rukavicích a s maskou na obličeji. Pojede nejspíš speciální převozovou sanitkou.

Lékař není nutný

V Praze a středních Čechách s vámi nejčastěji zamíří do Nemocnice Na Bulovce. „V provozu máme deset sanitek, vždy s dvoučlennou posádkou zdravotníků. Pacienti nejsou v okamžitém ohrožení života, tekže k převozu není nutný lékař,“ vysvětluje Josef Crhák ze společnosti Amfion, která v metropoli provozuje dezinfekční stanici a zajišťuje infekční převozy.

Zde se nenakazíte

Při klasickém infekčním převozu, berou zdravotníci do sanitky pouze jednoho pacienta. „Pokud se jedná o lidi s podezřením na stejná onemocnění, jsou ze stejného bytu, hotelu, letadla, tak jich můžeme vézt více, protože do té doby byly spolu,“ dodává Crhák. Podle něj pacientům nehrozí, že by se v sanitce nakazili ještě další infekcí. „Po každém převozu projde vůz totální dezinfekcí. Nemůže dojít ke kombinaci onemocnění od různých pacientů. Převoz infekční sanitkou je bezpečnější než kteroukoliv jinou,“ ujišťuje Crhák.

Cesta trvala 24 hodin

Pět Čechů z ohniska nákazy přiletělo včera v půl jedné ráno na ruzyňské letiště. Za sebou měli 24 hodin cesty. Z čínského Wu-chanu odletěli evakuačním letadlem, kde byli lidé z 30 zemí, v neděli ve 2:30 našeho času. V půl třetí odpoledne přistáli na vojenském letišti v jižní Franci, po šestihodinovém čekání nastoupili do letadla, které je přepravilo do Bruselu. Do Prahy přiletěli vládním speciálem v pondělí v půl jedné ráno. Kromě nich byli na palubě i dva Slováci. Češi jsou v karanténě v nemocnici Na Bulovce, testy na koronavirus mají negativní. Přesto zůstanou v izolaci ještě další dva týdny.

10 milionů pro Čínu

Jako humanitární pomoc pošle česká vláda Číně 10 milionů korun. „Ministerstvo je bude poskytovat Číně prostřednictvím mezinárodních organizací,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dále se jedná také o poskytnutí vyřazených českých sanitek na převoz infikovaných do karantén a pomoci českých epidemiologů.

Konec letů od neděle

Přímé lety mezi Čínou a Českem včera zakázala kvůli šíření koronaviru česká vláda. Zákaz odstartuje v neděli 9. února. V Číně mimo ohnisko nákazy je dle informací úřadů 105 Čechů. Pokud by se do neděle nestihli vrátit, stát je připraven pro ně vyslat vládní airbus.

Pomohl lék na AIDS

Thajské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se podařilo vyléčit první pacientku (71) s koronavirem. Vysílené Číňance podali léky proti chřipce v kombinaci s antivirotiky používanými při léčbě AIDS. 

Češka může domů

Odletět z Číny chtěla i česká bloggerka Kateřina Pekařová, která tam je s partnerem a dvěma dětmi. Jenže tamní úřady do speciálního letadla nepustily její čerstvě narozenou dcerku Malvínku, která ještě neměla výjezdní vízum. To naštěstí včera získala, a zemi plánuje už během dneška opustit. 

Víte, že …

...dezinfekční stanice v Praze Na Bulovce začala fungovat v roce 1905, kdy pacienty s infekčními chorobami převáželi ještě koně? ...poslední úmrtí zaměstnanců při práci bylo během dezinfikace koncentračního tábora Terezín v roce 1945? Zemřeli na tyfus?

Zpráva hygieniků: Chřipka už zabila 14 lidí

Za poslední týden přibylo v Česku 28,4 procenta nemocných s chřipkou. Hygienici uvedli, že epidemie je již na celém území republiky. „Nejvyšší nárůst nemocnosti je aktuálně ve skupině osob ve věku 25 až 64 let, v porovnání s minulým týdnem o 34,2 procenta,“ uvedl včera epidemiolog Jan Kynč. Do 31. ledna muselo být 76 pacientů se závažnou chřipkovou infekcí léčeno na jednotkách intenzivní péče, 14 z nich nákaze podlehlo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.