Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud v kauze lázní v Chrastavě se blíží ke konci. Komplikací je hospitalizace jednoho z obžalovaných

Soud v Liberci v kauze dotačního podvodu se škodou skoro 340 milionů korun komplikuje hospitalizace jednoho z 12 obžalovaných na kardiochirurgii. Předseda senátu Petr Neumann kvůli tomu dnešní líčení zrušil a ve středu rozhodne, zda tohoto obžalovaného vyloučí k samostatnému projednání. Dokazování v případu, který se týká i stavby lázní v Chrastavě, se totiž blíží k závěru. Ve středu chce soud vyslechnout poslední svědky a dokazování ukončit.

Líčení jsou plánovaná až do pátku, Neumanna ale ještě chce zvážit, zda po skončení dokazování líčení neodloží na jiný termín. Obává se, že za čtvrtek a pátek se nepodaří státnímu zástupci, všem obhájcům a obžalovaným přednést svůj závěrečný návrh.

Kauza se týká stavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina. Jde o projekty podpořené evropskou dotací spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem. Stát prostřednictvím ministerstva financí požaduje přes 128 milionů a ROP Severovýchod 210 milionů korun. Státní zástupce viní obžalované ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i výšinu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla firma Imstav za evropské dotace. Podle spisu byly všechny tři stavební zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované. „Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt," řekl již dříve státní zástupce Petr Hořín.

Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD) o úplatek. Dohromady měli dostat od Imlaufa 12 milionů korun za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to před soudem popřeli.

Autoři | Foto Lázně Chrastava

Štítky soud, lázně, Chrastava, podvod, úplatky, dotace, ČSSD, Liberec, státní zástupce, projekt, Evropská unie, Robert Dušek, Martin Sepp, Dům Pohody a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v kauze lázní v Chrastavě se blíží ke konci. Komplikací je hospitalizace jednoho z obžalovaných  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.