Co zabilo dívku z nejvyšších vrstev? Do hrobu ji ozdobili šperky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Co zabilo dívku z nejvyšších vrstev? Do hrobu ji ozdobili šperky!

Luděk Galuška štětečkem odstraňuje nános písku.
Luděk Galuška štětečkem odstraňuje nános písku. (Foto Centrum slovanské archeologie)

Hrob děvčátka, které zemřelo zřejmě na konci 9. století ve věku šesti až osmi let, odkryli archeologové ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. U kosterních ostatků našli šperky i dýku.

„Byl to pár stříbrných náušnic, tzv. hrozníčkových. Pravděpodobně tam byl i pár stříbrných pozlacených. Ale z těch se našel jen jeden šperk,“ informoval včera o nálezu z minulého týdne archeolog Luděk Galuška z Centra slovanské archeologie Moravského zemského muzea v Brně. Hrob byl nalezen při záchranném výzkumu na staveništi Cyrilometodějského centra. Holčička měla u sebe i gombík, tedy knoflík.

„Byl pokrytý zelenou patinou. Zatím nevíme, zda je z mědi, nebo bronzu. U pánevní kosti jsme našli také velký nůž v dřevěné pochvě,“ doplnil Galuška. Šperky jsou honosné, tzv. veligradského typu. Zdobily se jimi ženy a dívky z nejvyšších vrstev Velké Moravy. Vše nyní odborníci podrobí důkladnému zkoumání.

Část lebky holčičky. Je vidět gombík a náušnice.

Hrozníčková náušnice z přelomu 9. a 10. století.

Přečtěte si
-bello-
4. 2. 2020 • 15:58

hm, hm.Český popisek a slovakismus " gombík"

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.