Lekarna.cz jako jediný online obchod v ČR uvádí na trh domácí diagnostické testy na HPV

4. únor – Mezinárodní den boje proti rakovině – Chrudim, 4. února 2020 – Lékárna.cz, první a největší internetová lékárna v České republice v dnešní Mezinárodní den boje proti rakovině uvádí na trh jako jediný český e-shop domácí samoodběrný test na HPV pro odhalování rakoviny děložního čípku.

V této aktivitě se spojila s Nadací pro výzkum rakoviny ČR a jako největší lékárenský e-shop podpořila test této nadace zařazením do svého portfolia. „Test je jedinečný v tom, že používá velmi přesnou diagnostickou metodu, která odhaluje minimálně 14 vysoce rizikových genotypů HPV, přičemž nejrizikovější dva identifikuje. Konkrétně se jedná se o HPV 16 a HPV 18. V den boje proti rakovině tak spouštíme opravdu unikátní projekt pro podporu zdraví našich zákazníků, chceme aktivně podporovat konkrétní prevenci,“ dodává Karel Klodner, výkonný ředitel Lékárna.cz.

Lékárna.cz se orientuje na sortiment důležitý pro prevenci, diagnostiku a léčbu. Při výběru HPV testu vsadila na anonymitu při nákupu na internetu, kde už v minulosti zaznamenala nárůst zájmu právě o domácí diagnostické testy. „Lekarna.cz je ideální místo pro nákup tak intimního sortimentu, jakým jsou diagnostické testy. Testovat by se měla každá žena ve věku od 20 do 25 let, protože tato skupina žen patří z 50 % mezi nejvíce ohrožené v rámci rakoviny děložního čípku.  HPV test je specifický v postupu, který musí každá žena, která si test objedná, dodržet. Pomůže ale velmi dobře zpracovaný video návod, který jsme umístili přímo na náš e-shop k samotnému produktu. Je neuvěřitelné, že je prevence na takové úrovni a za celý tým Lekarna.cz musím říci, že jsme pyšní, že se ho účastníme,“ říká Karel Klodner, výkonný ředitel Lékárna.cz. A zároveň připomíná statistiky, ze kterých vyplývá, že za téměř 100 % všech nádorů děložního čípku je zodpovědná infekce lidským papilomavirem (HPV) a více než 80 % populace prodělá minimálně jednou za život HPV infekci.

Domácí diagnostický test na HPV

Samoodběrový test je velmi citlivý, jemný prostředek k odběru biologického materiálu, a to stěrem z poševní sliznice. Takto odebraný poševní stěr bude vyšetřen na přítomnost onkogenních typů lidského papilomaviru (HPV). K samotnému testu je přiložena návratová obálka s informačním návodem a písemným souhlasem s provedením vyšetření vzorku v laboratoři.  „Odebraný vzorek a písemný souhlas musí testovaná žena vhodit do obálky se zpáteční adresou a vzorek musí být odeslán doporučeně. Do zhruba 20 dnů odesíláme poštou nebo emailem výsledek, který je nutné předat praktickému lékaři nebo gynekologovi“, vysvětluje Peter Vanek, ředitel Nadace pro výzkum rakoviny Česká republika. 

Nejčastěji jsou HPV virem infikovány ženy ve věku 20–25 let (téměř 50 %) a ve věku 45-50 let. Až 80 % žen a mužů je během svého života nakažena HPV, většina se HPV nakazí krátce po začátku svého sexuálního života. Ve většině případů je HPV infekce během 12-18 měsíců eliminována imunitním systémem. HPV virus může způsobit ženám genitální bradavice, papilomatózu hrtanu, nádory konečníku, hlavy, krku, nádor děložního čípku či pochvy. U mužů se vyskytují genitální bradavice, papilomatózu hrtanu, nádory konečníku, hlavy, krku či penisu. HPV infekce je pohlavně přenosné onemocnění. K přenosu infekce dochází nejčastěji během vaginálního, análního či orálního sexu. K jejímu přenosu však stačí kontakt kůže nakaženého partnera v genitální oblasti. Pouze podání ruky však k přenosu infekce nestačí. Ke vzájemnému kontaktu pokožky sexuálních partnerů dochází i mimo oblast chráněnou kondomem, který v tomto případě není dostatečně účinnou ochranou. Existuje i možnost přenosu HPV z matky na dítě během porodu. V současné době je nejúčinnější ochranou proti HPV infekcí očkování. Očkovací vakcíny jsou doporučeny ženám a mužům ve věku 10 až 35 let. Dětem mezi 13. až 14. rokem jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. 

Více o testu na HPV najdete zde

O Lékárna.cz

Lékárna.cz se sídlem v Chrudimi je lídrem internetového trhu v oblasti lékárenského volně prodejného sortimentu, doplňků stravy a dermokosmetiky – její sortiment ale přesahuje tyto kategorie a stále se rozšiřuje. Má 20 let zkušeností v oboru, špičkové logistické zázemí a koncovým zákazníkům poskytuje komfortní a spolehlivé služby včetně konzultací pacientům. Získala Cenu kvality v anketě ShopRoku 2017, dlouhodobě se umisťuje na předních místech. Lékárna.cz distribuuje veškeré objednávky z Čech i ze Slovenska (pobočka Mojalekaren.sk) výhradně z distribučního centra v Píšťovech u Chrudimi, do kterého investovala před 2 lety více jak 10 milionů korun. Denně z něj odchází až 3,5 tuny produktů. O chod celé firmy se stará 63 zaměstnanců, z toho 54 žen.  Letošní obrat plánuje Lékárna.cz na miliardu korun. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber, která Lékárna.cz provozuje. 

 

Žatecká, tel. 720 731 927, romana.zatecka@pearshealthcyber.com