Hlavní obsah

Cestovky se bojí, že přijdou o čínské turisty

Novinky, jn, trj, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz skupinových zájezdů do zahraničí, k němuž ve snaze čelit nákaze novým koronavirem přistoupila Čína, už začíná pociťovat i český turistický ruch.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Čínským turistům se líbí i v Českém Krumlově.

Článek

„Snaha čínské vlády udržet své turisty doma a omezit zahraniční cesty se nedotkne jen skupinové, ale i individuální turistiky. Je tedy jasné, že se nebude opakovat loňský rekordní rok, kdy Českou republiku navštívilo 620 tisíc Číňanů,“ řekla v úterý Právu výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tereza Picková.

V očekávání dalšího vývoje si však zachovává optimismus. „V minulosti jsme podobných situací, jako je nyní koronavir, zažili už víc,“ připomněla.

Čekají, co bude

Například před sedmnácti lety to bylo šíření nákazy SARS, syndromu náhlého selhání dýchacích cest, který vypukl v čínské provincii Kuang-tung a během několika měsíců se rozšířil do více než třiceti zemí.

Tehdy zaznamenal turistický ruch i v České republice nemalý pokles, po zvládnutí nákazy se ale situace v prodeji zájezdů poměrně brzy vrátila k normálu. Stejnou nejistotu jako cestovky pociťují i hotely. Zejména v Praze a jižních Čechách, kam tradičně míří především turisté z Asie, nejvíce právě z Číny.

„Odhadnout, k jakým výkyvům v asijské klientele může dojít, je mimořádně obtížné. V tomto případě nemohu předvídat nic,“ řekla Právu Eva Dvořáková, šéfka pětihvězdičkových pražských hotelů Ambassador – Zlatá husa a Esplanade.

Její hotelový řetězec spolupracuje spíše s tchajwanským než s čínským trhem. Zatím odliv této klientely nenastal.

„Je ale otázka, jak se situace dotkne našich partnerů v tchajwanských cestovních kancelářích,“ poznamenala Dvořáková.

Nebezpečný koronavir je v Evropě, Francie hlásí dva nakažené

Evropa

Koronavir zřejmě zasáhne i hotely v Českém Krumlově. „Mohu říct, že rezervace se ve velkém ruší, hlavně jde o turisty z Číny, Tchaj-wanu a Hongkongu. Někteří Asiaté jsou už v Evropě. Ti svou tour dokončí, ale na následující týdny rezervace citelně padají,“ řekl Právu zdejší hoteliér.

Jiné českokrumlovské hotely zatím propad klientely nepociťují. „Zájem je stabilní,“ uvedla recepční hotelu Grand Michaela Skopalová. Podobně jsou na tom i v pětihvězdičkovém hotelu Ebersbach, ani ten ještě úbytek nebo odříkávání pobytů od asijských hostů nezaznamenal.

Pro české turisty zatím platí jen doporučení ministerstev zahraničí a zdravotnictví vyhnout se v Číně koronavirem zasaženým oblastem. Cestovky už zaznamenaly propad v prodeji zájezdů nejen do Číny, ale i okolních asijských zemí.

Nový koronavirus má 26 obětí, karanténa se rozšiřuje na 10 měst s 60 miliony lidí

Svět

„Někteří čeští klienti ty dříve zakoupené zájezdy stornovali, nebo žádají o jejich přesměrování do jiné destinace. Zatím se ale nedá mluvit o panice,“ ujistila Picková.

Například CK China Tours však už oznámila, že v prvním pololetí své zájezdy do Číny i Tibetu zruší. Klientům nabídne vrácení zálohy, nebo zájezd do jiné země.

„Přestože aktuálně zasažené čínské oblasti nepatří mezi naše cíle, vůbec není jisté, jak tomu bude v blízké budoucnosti,“ řekl ČTK ředitel China Tours Miloš Podpěra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám