Začíná silnice. Čeká se souboj zbytku světa proti van der Poelovi

Začíná silnice. Čeká se souboj zbytku světa proti van der Poelovi

Mathieu van der Poel. Zdroj: redbull.com

Cyklokrosová sezona uzavřela své brány, první silniční závody začaly. Máme tu první velké výsledky a první překvapení. Vše nasvědčuje tomu, že jaro bude ve znameních dramatických bitev pelotonu, do nichž se významně zapojí cyklistické mládí.

Cyklokros skončil víkendovým závodem MS ve Švýcarsku podle očekávání, s malou výjimkou. Stejně tak, jak kraloval celou sezonu, tak ji i završil. Holanďan Mathieu van der Poel z „nového“ Vakočova týmu Alpecin-Fenix byl v těžkém terénu nezastavitelný.

Na zbytek pole získal hodně přes minutu, jel prostě úplně jiný závod než všichni ostatní. Výbušný na startu, rychlý, technický, s neskutečným motorem až do cíle. Na 90% bude v podobném duchu pokračovat i v jarních silničních klasikách. Možná se nečekalo, že odstup od hlavních belgických soků bude tak velký.

Nástup mládí pokračuje

Co se čekalo ještě míň, bylo suverénní stříbro 20letého Thomase Pidcocka. Mladičký Angličan ovšem není žádný nazdárek. Komplexní dovedností nejen v cyklokrosu, ale i na silnici (loni vyhrál Alsasko a Roubaix do 23 let), v mtb (1. na britském šampionátu) a dokonce na dráze, jakoby šel ve stopách van der Poela.

Ne náhodou kolem tohoto „mini-Sagana“, jak ho nazval před časem vlivný belgický list Het Nieuwsblad, začaly kroužit velké silniční týmy včetně Teamu INEOS. Pokud bude ve vzestupu pokračovat, je se na co těšit.

Mezitím začala v Austrálii, v Argentině a v Kolumbii silnice. A opět se bylo na co dívat. To hlavní? Síla Remco Evenepoela (Deceunick Quick-Step) při silně obsazeném etapáku Vuelta San Juan. Mladý Belgičan vyhrál klíčovou časovku, pohlídal si hory a stal se ve 20 letech celkovým vítězem. Mimochodem, je ještě o půl roku mladší, než zmiňovaný talent Pidcock.

Vlčí smečka opět útočí

Zastavme se chvilku u belgické stáje. Už je to skoro nuda, protože takhle začíná skoro každý rok. Kromě Evenepoela získal etapu i Zdeněk Štybar. Navíc další jezdec „vlčí smečky“ Belgičan Dries Devenyns vyhrál prestižní australský závod Cadel Ewans Great Ocean.

In case you missed it, A savvy old-school move in the final 500 meters of Saturday’s #VueltaSJ2020 stage brought me my…

Zveřejnil(a) Zdenek Stybar dne Neděle 2. února 2020

Deceunick přitom opustili před novou sezonou další silní jezdci. Belgičan Philippe Gilbert (vítěz Paříž – Roubaix 2019) odešel do Lotto-Soudal a talentovaný jezdec na celkové pořadí Španěl Enric Mas do Movistaru. Ke všemu největší hvězda týmu Julian Alaphilippe musel z argentinské Vuelty odstoupit, kvůli žaludečním potížím.

Přesto se nejsilnější stáj světa v jednorázových závodech posledních let dokázala znovu mobilizovat. Aby toho nebylo málo další jezdec týmu Ir Sam Bennett vyhrál dva sprinty  v Austrálii – v první etapě Tour Down Under a Torquay.

Tím se dostáváme krátce ke sprinterům, kde je ale zatím příliš brzy na zásadní predikce. Bennett, sice na Down Under jednou porazil i Caleba Ewana, Lotto-Soudal, ale pak s ním dvakrát prohrál a Australan vypadal hodně silný. Na argentinské Vueltě sice třikrát zvítězil domácí Fernando Gaviria, UAE Team Emirates, s výjimkou Petera Sagana však narazil na menší konkurenci, než byla v Austrálii.

Hrozba dopingu

Jaro tak slibují obrovské bitvy. Mathieu van der Poel versus Deceuninck a pak zbytek světa. Do toho sprinteři, k nimž bychom měli připočítat i loni supersilného Němce Pascala Ackermanna, Bora-Hansgrohe, a Eliu Vivianiho, Cofidis, jenž se v Austrálii spíš rozjížděl.

Jen doufejme, že napínavé jaro nenabourá další dopingová aféra. Podle posledních informací cyclingnews.com se nebezpečně stahují mraky nad týmem Astana a jejich lídrem Jakobem Fuglsangem kvůli údajnému úzkému napojení na dopingový program nechvalně známého doktora Michele Ferrariho.

Text: Petr Pravda

(Visited 416 times, 1 visits today)