Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jesus hází strike. Kuželkář z filmu Big Lebowski v první ukázce představuje vlastní film

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Pokračování kultovního filmu bratří Cohenů se fanoušci nejspíš nedočkají. Útěchou ale může být snímek Jesus Rolls zaměřující se na postavu kuželkáře a pederasta Jesuse Quintany (John Turturro). Film představuje první ukázku a láká na opravdu hvězdné obsazení.

Snímek Jesus Rolls (2020). Režie: John Turturro. foto: Screen Media

Jesus Quintana byl vždy tak trochu podivín. Měl ale štěstí, protože k sobě našel dva podobné - Peteyho (Bobby Cannavale) a Marii (Audrey Tautou). Toto trio sexuálně frustrovaných zlodějíčků se vydává na pořádně dobrodružnou cestu, kterou by jim snad mohl závidět i sám Jeffrey „Dude“ Lebowski! Budou muset utíkat před zákonem, ale třeba i před jedním velmi naštvaným kadeřníkem. 

Snímek Jesus Rolls (2020). Režie: John Turturro.
Snímek Jesus Rolls (2020). Režie: John Turturro.

Bratři Cohenové, režiséři a scenáristé původního snímku, již mnohokrát zmínili, že Big Lebowski pokračovat nebude. Johnu Turturrovi se ale jeho postava excentrického Jesuse líbila natolik, že se snažil od Cohenů získat povolení na její vlastní použití. Ostatně ji sám pomáhal napsat.  V roce 2016 nadšený Turturro oznámil, že povolení dostal. Přípravě filmu už nic nebránilo. 

Snímek se ve velkém inspiroval francouzskou komedií režiséra Bertranda Bliera Buzíci (1974). Snímek The Jesus Rolls, který se původně měl jmenovat Going Places (tedy stejně jako anglický distribuční název Buzíků), je vlastně plnohodnotným americkým remakem.

Na konec jedna špatná správa pro všechny Lebowského fanoušky - kromě Jesuse se ve filmu žádná jiná postava z původního filmu neobjeví. Nedočkáme se tak ani nezapomenutelného Waltera Sobchaka (John Goodman) nebo Maude Lebowské (Julianne Mooreová).  Kromě výše zmíněných herců se ale v The Jesus Rolls objeví třeba Christopher Walken, Jon Hamm nebo Susan Sarandonová.