Hlavní obsah

Do Síně slávy IIHF míří Jašin, Smyth, Timonen a dva Švýcaři

Alexej Jašin, Kimmo Timonen, kanadský útočník Ryan Smyth a dva švýcarští hokejisté Mathias Seger a Mark Streit budou v květnu uvedeni do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Slavnostní ceremoniál se uskuteční 24. května na závěr světového šampionátu v Curychu. Jména oceněných dnes zveřejnila IIHF.

Foto: Profimedia.cz

Kimmo Timonen patří k největším legendám světového hokeje

Článek

Ruský útočník Jašin je mistrem světa z roku 1993, ze ZOH 1998 v Naganu má stříbro. Finský zadák Timonen dosáhl na mezinárodní scéně nejvýš na druhá místa, vše si ale vynahradil v roce 2015: tehdy jako čtyřicetiletý získal s Chicagem Stanleyův pohár, navíc po sezoně poznamenané velkými zdravotními komplikacemi s krevními sraženinami v noze a plicích.

Obránce Seger dovedl v roce 2013 Švýcary k senzačnímu stříbru na MS jako kapitán. Před ním tuto funkci na třech olympijských turnajích a devíti šampionátech zastával Streit, jenž se dokázal prosadit v NHL, třebaže byl draftován až v bezmála 27 letech.

Smyth je kanadským rekordmanem v počtu odehraných zápasů na mistrovství světa (61), v 39 z nich měl taktéž na dresu kapitánské céčko. Zlato dokázal získat na OH 2002, Světovém poháru 2004, dvakrát na seniorském a jednou na juniorském MS.

Český hokej má v Síni slávy IIHF 24 zástupců. Jako poslední do ní byli v roce 2015 uvedeni olympijští vítězové z Nagana Dominik Hašek a Robert Reichel. Loni se dočkali i bývalí slovenští útočníci Žigmund Pálffy s Miroslavem Šatanem.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec