Aerobic Casopisek.czVyletiky.czFitcentra.czAerobic.cz

čtenář nepřihlášen   přihlásit se   registrovat se   informace

RSS článků   RSS akcí

Vlastní vyhledávání

Články - archiv

Pomůže si dělat se vším starosti?

Dlouho jsem si myslela, že kdyby existovala olympijská disciplína v dělání si starostí, byla bych zřejmě několikanásobnou držitelkou zlatých medailí. Moje fantazie dovede rozvinout sebemenší blbost v horor, za který  by se nemusel stydět ani Alfred Hitchcock....

Starosti - a často skutečně zbytečné - si ALE dělá hodně lidí. Ženy i muži. Nicméně v dělání si starostí jsou dobré prý především ženy. Nevím, zda je v tomto případě vhodné se dmout pýchou, či nikoliv, ale umíme to prostě „rozbalit“ do těch nejmenších detailů.
O to víc mě fascinoval přístup profesora Rudolfa Ivanoviče Abela, zajatého sovětského špiona, ve filmu Most špiónů. Když se ho totiž opakovaně hlavní hrdina, pojišťovací právník v podání Toma Hankse, ptal, zda se neobává, že mu něco špatného stane, což bylo v jeho situaci možná jen otázkou času, odpověděl vždy zcela bezelstně: „A pomohlo by to?“

Víc pravdivá už jeho reakce ani být nemohla. Všechny ty starosti, které honíme hlavou dnem i nocí na úkor svého klidu, nám totiž vůbec nepomohou. Naopak. Pokud věříme teorii, že myšlenka „hýbe“ světem, tak si můžeme i to špatné svými představami navíc nakonec přivolat.

Moje oblíbená autorka Barbora Šťastná v jedné ze svých knih píše: „Když slyšíte dupot kopyt, čekejte koně, ne zebry.“ Jde údajně o přísloví, které opakují profesoři studentům medicíny, kteří často místo obyčejných diagnóz myslí v přílišné snaze na ty exotické. To přirovnání se mi líbí. 
Bohužel na potlačení zbytečných starostí zaručený návod nemám. Ale pár dobrých tipů jsem již zaslechla.

Kromě výše zmíněných zeber a tudíž tak trochu sázky na matematickou pravděpodobnost, prý pomáhá představovat si, jak starosti zhmotněné do bowlingové koule odhazujeme vší silou v dál. Podobně údajně působí představa, že pustíme otěže, které jsme se snažili za každou cenu udržet, a necháme to zběsilé spřežení běžet bez snahy ovládat je – samozřejmě s vírou, že všechno dobře dopadne.

(nezkrácená verze článku vyšla v magazínu Zena-in.cz)

  1. Pour féliciter 2015
  2. Vánoční variace
  3. Jirka Alarzach: Náhody neexistují
  4. pour feliciter 2014
  5. Jak se správně píše skupinové cvičení Zumba a jiné oříšky k rozlousknutí
  6. Blízká setkání internetového druhu
  7. PF 2010: Tajemství šťastného prožitku
  8. Recept pro uživatele aplikace Kalorické tabulky: Jednoduchá dýňová polévka, kterou zvládne úplně každý
  9. 14.2.2005
  10. Nebezpečné myšlenky
 

text: Marcela Macáková – 04. 02. 2020, 19.07:58

 

reklama


Aerobic.cz na facebooku - od aerobiku přes jogu a pilates až po zumbu

TOPlist