HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 5.2.1875 – Narodila se Františka Plamínková, česká bojovnice za práva...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 5.2.1875 – Narodila se Františka Plamínková, česká bojovnice za práva žen, která se postavila Hitlerovi

 

Před 145 lety se narodila Františka Plamínková, česká politička, novinářka a bojovnice za práva žen.

Františka byla třetí dcerou obuvníka a protože jí to pálilo, dala se na dráhu učitelky. Díky své píli získala hluboké všeobecné, filozofické i právnické znalosti a stala se výbornou řečnicí. Všech těchto dovedností využila pro své životní poslání, kterým bylo zrovnoprávnění žen.

Poslání si tak trochu vybralo ji. Učitelky v té době totiž musely žít v nedobrovolném celibátu. Nesměly mít manžela ani děti a stejně se jim nedostávalo stejné vážnosti jako mužům.

Františka byla velice aktivní v časopisech i novinách, kde na rozdíl od některých ortodoxnějších aktivistek podporovala zachování tradiční rodiny, kterou považovala za nejvyšší lidskou a národní hodnotu. Kromě rovnoprávnosti se zabývala i všeobecnými politickými otázkami.

Na její odvahu a neohroženost poukazuje otevřený dopis, který 14. září 1938 odeslala Adolfu Hitlerovi. Zastávala se v něm Edvarda Beneše a Hitlera naopak kritizovala za národností a historické omyly, které o našem národu šířil.

Svou zemi milovala natolik, že odmítla odjet natrvalo do zahraničí, což se jí nakonec stalo osudným. Po prvním věznění v roce 1939 byla ještě propuštěna, ale v roce 1942 byla za svou pasivní rezistenci zatčena, odeslána do Terezína a 30. června byla v Kobylisích zastřelena.

Tak zemřela česká politička, která stála na samém počátku zrovnoprávnění mužů a žen u nás. Pomohla prosadit řadu zákonů, které usnadnily životy matkám i pracujícím ženám. Nevystupovala proti mužům. Naopak toužila po spolupráci obou pohlaví v manželství i práci a milovala svou vlast. Za své hrdinství a pasivní rezistenci vůči nacistům nakonec položila život. Bylo jí 67 let. Čest její památce!

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře