Hlavní obsah

Žaloba kvůli Agrofertu nebyla v programu. Babiš vládu vedl, jen šel za dveře

Foto: vlada.cz

„Premiér Andrej Babiš se připravuje na začátek pondělního jednání vlády, 3. února 2020.“ tak zní oficiální popiska na webu vlády.

Reklama

aktualizováno •

Vláda v pondělí v tichosti schválila žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert. Podle opozičních politiků je to známka toho, že vláda pod vedením Andreje Babiše hájí místo Česka zájmy jeho bývalé firmy.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se prý neúčastnil projednávání bodu vlády, kdy se rozhodlo, že Česká republika zažaluje Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert. Tvrdil to ve středu novinářům při návštěvě Zlínského kraje.

„Já jsem se toho jednání vlády nezúčastnil. Je to záležitost právníků našeho státu,“ řekl Babiš o podání žaloby. Stejně reagoval i na dotaz, proč vláda o svém rozhodnutí neinformovala na tiskové konferenci. Na pondělním zasedání vlády přitom ve skutečnosti celou dobu byl. Vedl i tiskovou konferenci po jejím skončení.

V původním programu vlády, který úřad zveřejňuje před každým zasedáním kabinetu, inkriminovaný bod 22 chybí. Není ani v dodatku. Na pořad jednání jej tak mimo plán musel přinést ministr zemědělství.

Obrazem: Jednání vlády, kterého se Andrej Babiš podle svých slov nezúčastnil

+2

Vysvětlení, jak to proběhlo následně, nabízí ředitel odboru komunikace vlády Vladimír Vořechovský. Ten pro Seznam Zprávy uvedl, že v momentě, kdy vláda tento bod řešila, se premiér Babiš jednání neúčastnil. Stejně tak chyběl i u dalších dvou bodů, které předložilo ministerstvo zemědělství. Zjednodušeně řečeno, Andrej Babiš odešel mimo místnost. Dělá to tak podle Vořechovského vždy, když ministři řeší i jiné body týkající se zemědělství.

Dotace pro Agrofert byly pozastaveny kvůli údajnému střetu zájmů Andreje Babiše. Premiér holding převedl do svěřenského fondu, minimálně jeden z evropských auditů ale konstatoval, že to není dostatečné opatření. Žaloba byla schválena v pondělí na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) a vláda o tomto kroku neinformovala. O jejím schválení informoval až včera večer Deník N.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše podání žaloby dokládá, že vláda hájí zájmy Agrofertu, a nikoliv České republiky. „Žalobu schválila navíc v tichosti, neboť si je vědoma, jak nesmyslný je to krok, který ještě více dopadne na daňové poplatníky. Čím později Andrej Babiš vyřeší svůj střet zájmů, tím větší bude škoda na veřejných prostředcích,“ napsal Bartoš.

Podle něj nejde o záležitost dvou právních názorů, jak se to snaží prezentovat česká vláda. „Jde naopak o výklad zcela jednoznačný. Evropská komise byla zkrátka povinna zastavit proplácení dotací pro společnosti z koncernu Agrofert – tento krok je důkazem její nezávislosti a odbornosti,“ dodal Bartoš.

Miroslav Kalousek (TOP 09) k situaci uvedl, že došlo k nepřátelskému převzetí státu Agrofertem. Jeho stranický kolega Marek Ženíšek na Twitteru rovnou napsal, že vláda je k smíchu. „Nejvíc k smíchu jsou ale všichni ti ministři. Na vizitkách mají napsáno místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR či ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR, přitom jsou jen dalšími manažery Agrofertu Andreje Babiše,“ napsal Ženíšek.

Kritikou nešetřil ani senátor za Piráty a někdejší náměstek Andreje Babiše na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht. „Vláda podřízená premiérovi a majiteli holdingu v rozporu se zásadou zajištění ochrany veřejných prostředků bude z principu žalovat u soudu zastavené dotace pro premiéra a majitele holdingu. Jde o zjevné zneužití pravomoci,“ komentoval vládní kroky Wagenknecht.

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského to vypadá, jako by v Česku existovalo „podnikatelské právo na dotace“. A poslanec za ODS Zbyněk Stanjura situaci okomentoval následovně: „ANO, Agrofert si rozvracet nedáme.“ Ke kritice se na Twitteru také přidal jeho stranický předseda Petr Fiala: „Vláda se nevěnuje problémům naší země, místo toho řeší osobní problémy předsedy vlády a zisky jeho soukromých firem. Evropská politika vlády se zúžila na boj s Komisí o Babišovy dotace.“

Ministr kultury Lubomír Zaorálek uvedl, že současný postup je ten nejvýhodnější a s jasným výsledkem. „Nejistota je pro nás v této chvíli nejhorší a nejnevýhodnější. Díky podání žaloby se nejrychleji dovíme od klíčové instance, jak na tom jsme a s čím máme počítat,“ napsal Seznam Zprávám.

Vláda k tomuto kroku podle Zaorálka přistoupila na základě právního doporučení. „Hájíme zájmy ČR, nikoho jiného,“ dodal Zaorálek.

Ministerstvo zemědělství pod Tomanovým vedením uvedlo, že k žalobě Česko přistoupí, protože „jde o princip“. Podle Vořechovského pak v tomto případě vláda nehlasuje po jménech, ale rozhoduje ve sboru. V zápisu tak postoje jednotlivých ministrů nebudou.

Reklama

Doporučované