Jaromír Jágr na své minci omládl o dvacet let

Na jedenácté minci České mincovny z cyklu Legendy československého hokeje se objevuje Jaromír Jágr

Na jedenácté minci České mincovny z cyklu Legendy československého hokeje se objevuje Jaromír Jágr

Cyklus Legendy československého hokeje, tentokrát 68, Jaromír Jágr ve zlatě a stříbře

Na jedenácté minci České mincovny z cyklu "Legendy československého hokeje" se objevuje další ze "zlatých hochů", kterým není nikdo menší než Jaromír Jágr. Mince se svou podobiznou vyrazil v úterý 4. února v Jablonci nad Nisou osobně. Autor návrhu Martin Dašek jej zachytil v mladistvé podobě, v době olympijského triumfu v Naganu.

"Mám upřímnou radost, že právě v letošním roce, kdy si připomínáme 500 let od chvíle, kdy tolar z českého Jáchymova dal jméno americkému dolaru, můžeme u nás v Jablonci přivítat velmi pravděpodobně aktuálně nejznámějšího Čecha na americkém kontinentu v novodobé historii při ražbě jeho vlastní zlaté mince," uvedl při ražbě obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix. Pro řadu lidí a nejen fandů hokeje je číslo Jágrova dresu 68 synonymem revolty proti invazi sovětských vojsk na naše území v roce 1968. S ním osmnáctiletý nadaný sportovec z Kladna dobyl svět. Hokejové vítězství nad "sbornou" mělo pro Čechy vždy sladkou příchuť. Všude jej vítají s obdivem a respektem.

"Mám teď těžké období. Stále přemýšlím, co bude s mým hokejovým Kladnem," posteskl si Jaromír Jágr. Věřil prý, že v den ražby už bude mít veselejší náladu. "Jsem ale rád, že tu mohu být a minci osobně vyrazit. Sáhl jsem si i na úplně nové dvacetikoruny, které před malým okamžikem vypadly z lisu. Jsou to pro mne nové zkušenosti. Nikdy jsem nic podobného nezažil, díky této návštěvě mohu zjistit, jak se tyto věci dělají," řekl Jágr s tím, že dohoda s Českou mincovnou o ražbě jeho medaile se projednávala dva roky. "Jsem rád, že mohu být jedním z těch hokejistů, kteří v této kolekci jsou. Rozhodně se necítím být legendou," uvedl pro novináře.

S cyklem začala Česká mincovna v roce 2018 legendárním hráčem a trenérem Ivanem Hlinkou. "Série hokejových legend graduje. V osobě Jaromíra cítíme rytířskost, tah na branku, obrovskou sebekázeň a nezdolnou vůli, s jakou v jeho letech pracuje a ještě i hraje," poznamenal k výjimečné ražbě Aleš Brix s tím, že může již odtajnit další jména z cyklu. Budou jimi Jiří Holeček a Václav Nedomanský.

Podpis svého idolu na fotografii, dres či puk si odnesli malí hokejisté z HC Vlci. A při autogramiádě také Jaromíra Jágra zasypali dotazy. Kolik dal gólů, za koho se mu nejlépe hrálo, proč nefandí Spartě i jak má velkou nohu. "Dáte si s náma odpoledne trénink?“ vybafl nejodvážnější z kluků. Na Jágrovu odpověď, že si s sebou nevzal brusle, okamžitě dodal: "Nevadí, nějaký vám u nás určitě budou." Společná fotografie a získané podpisy budou mezi jabloneckým hokejovým potěrem ještě dlouho tématem živých diskusí.

Česká mincovna medaile v tomto cyklu razí ze zlata a ze stříbra

Medailér MgA. Martin Dašek umístil na reverzní stranu mince portrét Jaromíra Jágra, kterému nechybí charakteristický účes, a doplnil ho jménem útočníka, číslem jeho dresu 68 a opisem NAGANO 1998 - MISTR SVĚTA 2005 2010 - VÍTĚZ STANLEY CUPU 1991 1992 - ČLEN SÍNĚ SLÁVY ČESKÉHO HOKEJE. "Mince České mincovny vycházejí v licenci státu Samoa, a jejich averzní strana proto nese nezbytné atributy tohoto zahraničního emitenta - státní znak, jméno a portrét královny Alžběty II., ročník emise 2020," doplňuje mluvčí České mincovny Lenka Klimentová. Zlatá čtvrtuncová mince o průměru 22 mm, kterých Česká mincovna emituje 200 kusů, má nominální hodnotu 25 DOLLARS. Stříbrných mincí o průměru 40 mm razí mincovna 500 kusů a mají nominální hodnotu 2 DOLLARS (WST).

Zlatí hoši z Nagana společně s hokejovými legendami ČSSR

Na "zlaté hochy" - hokejisty, kteří v Naganu roku 1998 získali zlato - se dodnes vzpomíná jako na hrdiny. U příležitosti 20. výročí jejich olympijského triumfu je jim věnována sběratelská série pamětních mincí České mincovny. Cyklus Legendy čs. hokeje však není oslavou jediného úspěchu - po bok olympioniků z Nagana se řadí jejich slavní předchůdci, kteří kouzlili s hokejkou v 60. a 70. letech a rovněž šířili dobré jméno československého sportu po celém světě:

Dominik Hašek, Pavel Patera, David Moravec, Vladimír Růžička, Vladimír Martinec, František Pospíšil, Jan Suchý, Jaroslav Pouzar, Dominik Hašek, Jiří Šlégr. Nyní následuje Jaromír Jágr a hned za ním v únoru Milan Nový. Další hokejisté se na mincích objeví ještě letos, a to Jiří Holeček a Václav Nedomanský. Zvláštní místo v sérii patří Ivanu Hlinkovi, kterého Česká mincovna ve zlatě razila v lednu 2018 v dvojnásobné, tedy půluncové váze. "Mince si mohou zájemci uložit do speciální sběratelské etue v podobě puku, která pojme kompletní sérii čtrnácti hokejových mincí," poznamenala Klimentová.

"Džegr" jako jediný ze zlaté party z Nagana stále hraje

Jaromír Jágr je nezpochybnitelně jedním z nejlepších hokejistů všech dob. Zvítězil na olympijských hrách, dvakrát na mistrovství světa a dvakrát ve Stanleyově poháru, a je proto členem elitního spolku Triple Gold Club. Vedle působení v národní reprezentaci propůjčil své mimořádné schopnosti celé řadě hokejových klubů. Všechno začalo u Pittsburgh Penguins, poté následovaly kluby Washington Capitals, New York Rangers, Avangard Omsk, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers, Calgary Flames, a nakonec Rytíři Kladno, kde působí v současnosti. Těžko uvěřit, že od draftu Jaromíra Jágra do NHL, kdy mu bylo osmnáct, uplynulo celých třicet let... Jak útočník dokáže držet krok s o generaci mladšími hráči? "Musíte mít vůli, i když vaše tělo nechce. Musíte být k sobě neústupní a trénovat ještě poctivěji. Kdybych toho nebyl schopný, asi bych skončil. Jakmile bych se nedonutil trénovat, byl by to pro mě jasný signál, abych ukončil kariéru, protože pak bych se nemohl zlepšovat. Zázraky se nedějí. Člověk se nevzbudí a nebude o deset let mladší," prozrazuje hokejista s věčně chlapeckým úsměvem na tváři.

Hvězdná kariéra Jaromíra Jágra začala po mistrovství světa ve Švýcarsku v roce 1990, kde s národním týmem vybojoval bronz. Kladenského útočníka si všimli skauti zámořské NHL, kterou "Džegr" zakrátko zcela opanoval. Stal se nejlepším Evropanem hrajícím v této soutěži, přičemž v historické statistice kanadského bodování NHL je na tom lépe jenom sám Wayne Gretzky. Slavný Kanaďan však na rozdíl od Jaromíra Jágra nikdy nevyhrál mistrovství světa ani nezískal olympijské zlato - o drahý kov ho v japonském Naganu připravili právě čeští hokejisté, kteří byli zpočátku považováni za outsidery. Přestože si Jágr po "turnaji století" vyčítal, že mohl k úspěchu výpravy přispět více, byl na sebe příliš přísný - například ve čtvrtfinále proti USA zaválel... V současnosti je jediným hokejistou ze zlaté party, který stále hraje. "Někdo musí být poslední," říká s úsměvem Jaromír Jágr, který dnes všechnu energii věnuje Rytířům ve svém rodném Kladně.

Klíčová slova ČR-hobby-hokej-zajímavosti-numismatika-Jágr-firmy-Česká mincovna

Oblast
Liberecký (li)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Sport

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.