„Iowo, šokovala jsi celou zemi!“ Jak probíhal chaotický start amerických primárek?

V USA začaly primárky, ve kterých si demokraté vyberou svého kandidáta proti Trumpovi. Přinášíme vám rychlý přehled chaotické situace jako doplněk k podcastu Redneck, který se bude Iowou zabývat podrobněji.

Donald Trump se právě někde v Bílém domě směje. Demokraté za sebou mají několik absolutně katastrofických dní. V pondělí se konaly první primárky, které tradičně probíhají ve státě Iowa. Než se podíváme, proč vše skončilo katastrofou, pojďme si připomenout, jak primárky v Iowě probíhají.

Delegáta nejde rozpůlit

Obě strany mají v každém americkém státě zvláštní pravidla pro to, jak si strany vybírají své prezidentské kandidáty. Demokraté v Iowě volí pomocí velmi specifického způsobu takzvaných caucasů. Jak to vypadá? Registrovaní členové demokratů se sejdou v předem určené místnosti v každém okrsku a tam, zjednodušeně řečeno, debatují o svých preferencích. Následuje první kolo veřejného hlasování (které probíhá tak, že se voliči fyzicky rozmístí do skupinek). Když v daném okrsku kandidát nezíská alespoň patnáct procent, jeho voliči mají možnost se ve druhém, finálním kole přemístit k některému z kandidátů, který hranici překročil. Aby toho nebylo málo, když se hlasy přepočítávají na delegáty (kteří se pak za své kandidáty účastní sjezdu strany), občas dojde (vzhledem k tomu, že delegáta nejde rozpůlit) k situaci, kdy o něj musí dva kandidáti losovat. To se tradičně děje hozením mince.

V úterý pozdě odpoledne amerického času sice iowští demokraté zveřejnili výsledky, ty ale prozatím tvořily jenom 62 procent hlasů. Jaký je důvod zveřejňování nekompletních výsledků? „Jak vám vůbec ještě někdo může důvěřovat?“ zněla první otázka na tiskové konferenci, kde byly výsledky zveřejněny.

Tohoto procesu se obvykle v třímilionovém a převážně bílém státě Iowa účastní okolo dvou set tisíc lidí za každou stranu. V případě kampaně za znovuzvolení, jakou nyní vede Trump, je to daleko méně. Republikánských caucusů se tu letos zúčastnilo pouze třicet tisíc lidí. Vzhledem ke zdlouhavému systému založenému z velké části na vzájemném přesvědčování a patnáctiprocentní hranici je výsledek často celkem překvapivý. Iowské primárky přitom bývají kritizovány jako nereprezentativní, především kvůli malé diverzitě zdejšího obyvatelstva. Jejich zastánci naopak poukazují na to, že kdyby americké primárky nezačínaly právě tady, proces výběru prezidentských kandidátů by ovládly velké státy a zájmy těch menších, často vnitrozemských států by zapadly.

Iowské překvapení

Co se tedy konkrétně stalo? Do voleb tu šel jako favorit Bernie Sanders. Tým oblíbence demokratického establishmentu, bývalého viceprezidenta Joea Bidena už několik měsíců snižoval očekávání mimo jiné právě v Iowě. Primárky v tomto státě tak brali jako velkou šanci ostatní kandidáti, kteří jsou pro establishment snesitelnější než socialista Sanders: především Elizabeth Warren, Pete Buttigieg nebo senátorka Amy Klobuchar, která má sice minimální šance, ale nedávno získala podporu komentátorů New York Times. Jiní, slabší kandidáti (jako například Tulsi Gabbard) se soustředí na primárky v New Hampshire, kde se volí klasicky a není tu pro kandidáty s menší podporou potenciálně smrtící patnáctiprocentní hranice.

Už o víkendu se situace dramatizovala, když nejčtenější místní deník Des Moines Register odvolal zveřejnění svého tradičního průzkumu načasovaného vždy těsně před primárky. Prý kvůli stížnosti kampaně Petea Buttigiega, podle níž průzkum omylem znevýhodnil některé kandidáty. Sandersovi stoupenci naopak spekulovali, že průzkum ukazoval nárůst preferencí jejich kandidáta a ostudný propad Joea Bidena, a proto byl ututlán. Samotné primárky měly ale proběhnout v klidu. „Nikdy jsme nebyli připravenější než letos,“ ujišťoval média šéf iowských demokratů Troy Price.

Vše se zhroutilo v pondělí večer po konci voleb. Demokraté měli pro sčítání hlasů používat speciálně vytvořenou aplikaci. Ta ale selhala a náhradní systém telefonování výsledků na hotline centrály strany v Iowě se také neosvěčil. Už teď se stalo legendárním video z vysílání stanice CNN, kdy si jeden z vedoucích svého okrsku naživo stěžuje, že se už hodinu nemůže dovolat, načež mu telefon někdo z kanceláře vedení strany zvedne, ale vzápětí zavěsí. Výsledky se tak za zhrození a výsměchu celé země výrazně opozdily.

https://twitter.com/TheTNHoller/status/1224679930992234501

 

Jak vám vůbec ještě někdo může důvěřovat?

Nepřehledné situace se promptně zhostil právě Buttigieg. „Iowo, šokovala jsi celý svět,“ ohlásil na svém mítinku, kde řekl, že svůj zatím nezveřejněný výsledek považuje za fantastický úspěch a bezmála za výhru. Většina komentátorů to hodnotila jako drzý, ale vlastně chytrý krok, jak udržet mediální narativ na své straně. Podobně optimisticky, i když trochu opatrněji, zhodnotil svůj výsledek Sanders. Biden očividně chtěl otočit list a soustředit se na další stát. Z vedoucích kandidátů jediná Elizabeth Warren stroze oznámila, že na výsledky je potřeba počkat. Její skalní fanoušci okamžitě začali tento krok podávat jako důkaz toho, že je nejlepší kandidátkou s chladnou hlavou.

Chaos doteď nepřestal. V úterý pozdě odpoledne amerického času sice iowští demokraté zveřejnili výsledky, ty ale prozatím tvořily jenom 62 procent hlasů. Do této chvíle přibylo dalších devět procent. Toto samotné způsobilo celkem rozruch. Jaký je důvod ke zveřejňování nekompletních výsledků? Opravdu chtěla strana jenom co nejrychleji dostat před zvědavou zemi alespoň něco, nebo měl aktuální součet pomoci některým kandidátům? „Jak vám vůbec ještě někdo může důvěřovat?“ zněla první otázka na tiskové konferenci, kde byly výsledky zveřejněny. Zatím si ze státu odváží nejvíce delegátů Bernie Sanders a Pete Buttigieg – každý po deseti. Čtyři má momentálně Elizabeth Warren. Joe Biden nezískává za aktuálního stavu ani jednoho. Jestli někdo v Iowě jasně prohrál, je to právě on.

Na fiasku si pochopitelně smlsnul i Donald Trump. „Demokratické primárky v Iowě jsou naprostá katastrofa. Nic nefunguje, stejně jako když vedli tuto zemi,“ tweetoval. Později v úterý měl prezident svůj každoroční projev před Kongresem a jakkoliv byla jeho řeč zase jednou cirkus s nádechem reality TV, Trump se při těchto formálnějších projevech většinou celkem drží scénáře a iowské fiasko nezmínil. Za pár hodin ho pak s největší pravděpodobností čeká konec impeachmentu. Hlasování, ve kterém bude republikány držený senát téměř jistě hlasovat pro jeho setrvání v úřadu, je naplánováno na středu odpoledne. Za celou dobu v úřadu nebyl Trump nikdy tak na koni, jako právě teď.

Nevýhra všech

Zajímavější je, co znamená výsledek iowských primárek pro demokraty. Největším překvapením je opravdu Pete Buttigieg. Jeho vítězství ale může mít krátkého trvání. Nemá totiž příliš velkou podporu v dalších státech a může se velmi dobře stát, že jeho úspěch rychle vyšumí (malou podporu má především mezi nebělošskou populací). Pro Joea Bidena je výsledek absolutní prohrou. Je ale nepravděpodobné, že by kampaň ukončil už teď. V příštím státě, New Hampshire, ho sice asi také nečeká dobrý výsledek, Biden a jeho tým ale budou doufat v úspěchy v dvou dalších, Nevadě a Jižní Karolíně, kde by možná mohl dopadnout trochu lépe.

Smíšené pocity musí mít tým Sandersovy kampaně. Po nárůstu podpory v posledních týdnech se nynější výsledek může zdát jako prohra. Sanders sice (dle aktuálně sečtených výsledků) získal nejvíc hlasů, ale po komplikovaném přepočtu na delegáty skončil až za Buttigiegem. Dalším varovným signálem je pro něj volební účast. Sanders před Iowou říkal, že pokud bude účast vysoká, pravděpodobně vyhraje, pokud bude nízká, prohraje. Momentálně to vypadá, že volební účast byla podobná jako v roce 2016 a nižší, než když zde v roce 2008 Barack Obama porazil Hillary Clinton. Sandersovi ale může paradoxně pomoci rozhořčení nad fiaskem iowského sčítání, které mnozí jeho podporovatelé vnímají jako nekalý pokus strany poškodit jejich kandidáta. Zůstává tedy otázkou, jestli se toto rozhořčení zhmotní v budoucích hlasech, nebo mezi sandersovci naopak vyvolá deziluzi.

Elizabeth Warren odchází se ctí, ale pokud v nějakém z následujících států nepřekvapí, může její kampani také brzy dojít dech. Dá se tak trochu říct, že prohrávají všichni, což jistě bedlivě sleduje bývalý newyorský starosta a miliardář Mike Bloomberg. Ten sice ohlásil kandidaturu, ale neúčastní se primárek v prvních několika státech. Na scénu má vtrhnout až na začátku března během takzvaného Super Tuesday (tedy úterý, během nějž pořádá primárky přes deset států). Pokud se do té doby nepodaří získat stabilní podporu žádnému z centrističtějších kandidátů než je Sanders, Bloomberg se pravděpodobně stane favoritem establishmentu strany.

Největší prohru si každopádně odnáší stát Iowa. Zdejší demokraté to schytali zleva zprava s jednou drobnou výjimkou: iowští republikáni k nim byli shovívaví. Dává to smysl, protože i zdejší republikáni se bojí, co tyto pokažené primárky způsobí. Zdejší systém volení je hojně kritizovaný už léta. Aktuální průšvih by možná mohl být dostatečným impulsem pro budoucí změnu. Iowa by tak mohla přijít o své výsadní postavení v americkém systému prezidentských voleb.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále