Hlavní navigace

Suchej únor – dokážete měsíc nepít alkohol?

5. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dnes je pátého února a někteří z nás již pět dní nepijí alkohol. Říkáte si, co je na tom? Zkuste ale vydržet nepít celý měsíc. Zjistíte tak, zda náhodou nepatříte k těm, kteří pijí přes čáru. V Česku je to každý sedmý dospělý. A přiznat si, že mám problém, je to nejtěžší.

Pro abstinenci byl vybrán únor. Je to totiž ten nejkratší měsíc v roce. Pravda, letos má o jeden den víc. Proč vůbec vznikla kampaň Suchej únor? Důvod je jasný. Česká republika se dlouhodobě drží v první pětce zemí s nejvyšší spotřebou čistého lihu na hlavu. 

Kdy už je alkoholu příliš?

Nadměrná konzumace alkoholu ohrožuje zdraví i kvalitu života, přičemž i dočasná abstinence zlepší funkci jater, trávení nebo spánek. Odborné názory uvádějí, že škodlivému pití odpovídá konzumace 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. U mužů jsou to dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři „panáky“. U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití představuje u mužů přes 60 gramů alkoholu a u žen přes 40, tedy u mužů více než tři a u žen více než dvě sklenice.

Suchej únor pořádá iniciativa Liga otevřených mužů (LOM). Odborné partnerství akci poskytuje Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ), Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (KAD), Národní linka pro odvykání (NLO) a BESIP. Generálním partnerem pro ročník 2020 se opět stala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR). Kampaň Suchej únor propaguje i Hygienická stanice hlavního města Prahy v rámci svých preventivně-osvětových aktivit na poli oblasti podpory zdraví a zdravotní politiky.

Pro letošní ročník navíc podepsali zástupci LOMu memorandum o spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a Úřadem vlády ČR.

Fotogalerie: Nealkoholický gin

Nepít a pomáhat

Suchej únor může držet každý z nás. Nebo třeba suchej březen, případně jiný měsíc. Chcete-li se ovšem přidat ke kampani, můžete se zaregistrovat a tím podpořit dobročinnou akci. „Pravidla jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. Účastníci Sucháče se mohou registrovat k výzvě na stránkách Suchejunor.cz, pořídit si SÚrvival kit originální balíček pro přežití a svou registrací podpořit kampaň a další dobročinné projekty. Opět máme připravenou facebookovou skupinu pro sušiče a také pár novinek. Například mapu kaváren a restaurací, kde je dobře i na suchu,“ láká k účasti Josef Petr, ředitel LOMu.

V roce 2019 se podle reprezentativního průzkumu, který realizovala agentura Nielsen Admosphere, zvedlo povědomí o kampani na 47 % napříč českou populací. Účast v roce 2019 deklarovalo 6 % dospělých Čechů, tj. kolem 500 tisíc lidí.

Každý sedmý dospělý pije přes čáru

ČR se dlouhodobě drží v první pětce zemí s nejvyšší spotřebou čistého lihu na hlavu. Za hranicí rizikového pití se u nás pohybuje přes milión lidí. „Poslední srovnávací studie Světové zdravotnické organizace (2018) nás ve spotřebě alkoholu na hlavu zařadila na třetí místo na světě. Průměrný Čech podle této studie vypije 14,4 litrů čistého lihu za rok. Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami zůstává zhruba 4:1, to je 23,2 litrů u mužů a 6,1 litrů u žen. Společenské náklady nadměrného pití se u nás odhadují na více než 59 miliard Kč ročně,“ komentuje situaci v ČR Ladislav Csémy z NÚDZ.

Na alarmující skutečnost, že více než milion Čechů balancuje za hranou rizikového pití, upozorňuje i Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze: „V podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci s adiktologem.“

Závislost není jediný možný problém. Málo se například ví, že nadměrné a pravidelné pití zvyšuje také riziko rakoviny, infarktu nebo psychických poruch. Léčba těchto onemocnění je následně extrémně nákladná a ne vždy se žádoucím výsledkem.

Podle údajů BESIPu bylo v roce 2019 evidováno 4627 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, tj. 4,3 % z celkového počtu. Zraněno nebo usmrceno při nich bylo přes 2000 osob. „Celkově vykazují nehody v důsledku vlivu alkoholu téměř třikrát vyšší závažnost než nehody, kde alkohol není přítomen,“ komentuje statistiku Tomáš Neřold z Ministerstva dopravy ČR.

Fotogalerie: Kořen kudzu snižuje chuť na jídlo i alkohol

Efekt měsíce na suchu

Suchej únor umožňuje účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. Díky tomu mohou poznat, jak moc své pití ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Podle zahraničních výzkumů po této zkušenosti zvolní s alkoholem až 60 % lidí. Podobné výsledky ukázala i sonda mezi 300 registrovanými účastníky v roce 2019. Tři měsíce po akci 52 % účastníků deklarovalo, že pije alkohol méně než před ní. Dalších 12 % si absolutní sucho prodloužilo nejméně do května.

Měsíc bez alkoholu přináší i celou řadu benefitů. „Efekt abstinence, byť jen krátkodobé, pochopitelně zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale nápadně se pozitivně proměňuje i vnější vzhled,“ vysvětluje Ladislav Csémy.

Co přinese Suchej únor jeho účastníkům?

  • Zlepšení fyzické kondice a kila dolů,
  • víc energie a času na koníčky,
  • čistou hlavu a zlepšení nálad,
  • lepší spánek,
  • větší uspokojení z mezilidských vztahů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).