Nová strana Levice chce spojovat lidi v boji proti miliardářům

V prostorách na Novotného lávce se ve středu představila strana Levice, která vznikla sloučením Strany demokratického socialismu a iniciativy Skutečná levice.

V sobotu 25. ledna vznikla na slučovacím sjezdu Strany demokratického socialismu a iniciativy Skutečná levice nová strana s názvem Levice. Ve středu na tiskové konferenci představila svůj program, který obsahuje jedenáct bodů. K prioritám nové strany patří zvyšování minimální mzdy, zvyšování důchodů, snižování daní běžným lidem, razantní omezení výdajů na zbrojení, daně za ničení životního prostředí nebo zrušení exekutorské mafie a zastropování nájemného.

Vznik dvou subjektů neukazuje na rozhádanost levice, protože jsou tu sice dvě uskupení, ale jiná menší se sloučila a tyto dvě strany nevylučují spolupráci.

Podle Petra Pávka, spolupředsedy celostátního výboru, bylo impulsem k založení nového subjektu přání, aby vznikla strana, která hájí zájmy obyčejných lidí. „Levice spojila lidi aktivní v různých oblastech veřejného života,“ uvedl Pávek a dodal, že do Levice vstoupili i lidé, kteří byli předtím aktivní v jiných stranách (Zelení, KSČM, ČSSD). Andrej Bóna, rovněž člen předsednictva Levice a dvojka loňské kandidátky KSČM do Europarlementu, přiblížil bod, který se týká minimální mzdy. Podle Bóny 14 600 hrubého nestačí ani na bydlení a jídlo, natož k uživení rodiny. „Každý, kdo pracuje, má podle nás právo na důstojnou odměnu, alespoň 20 000 korun,“ řekl Bóna. Markéta Juřicová, tajemnice Levice a aktivistka za dostupné bydlení, popsala důvody, proč chce Levice regulaci nájmů, která je běžná v mnoha světových velkoměstech. „Trh s bydlením se vymkl kontrole. Ceny nájmů i nových bytů raketově stoupají. Investiční společnosti nakupují byty ve velkém, nasazují přemrštěné ceny a nechávají byty prázdné,“ popsala Juřicová.

Dalšími tématy, která strana prezentovala, pak byla ochrana životního prostředí nebo rušení nemocnic, kterému chce Levice zabránit. Jan Májíček, člen celostátního výboru Levice, promluvil o snižování výdajů na zbrojení, které jsou podle něj přemrštěné. „Letos dostalo ministerstvo obrany neuvěřitelných 75,5 miliardy korun. Místo skutečných potřeb české armády peníze navíc tečou na předražené nákupy zbytečné techniky,“ uvedl Májíček s tím, že ušetřené peníze by strana ráda použila na zlepšení sociálního a školského systému.

Na dotaz Alarmu, proč vznikají ve stejném období dva levicové subjekty, tedy Levice a Budoucnost, a zda spolu jednají o případné spolupráci, vysvětlil Pávek, že vyjednávání běží. „Doufám, že nějaká spolupráce tam nastane, je otázka, zda koaliční. Blíží se krajské volby, je to všechno ve hvězdách a záleží na tom, jak se k vyjednávání postaví obě strany,“ řekl Pávek a Bóna odpověď doplnil s tím, že vznik dvou subjektů neukazuje na rozhádanost levice, protože jsou tu sice dvě uskupení, ale jiná menší se sloučila a tyto dvě strany nevylučují spolupráci.

Na závěr tiskové konference promluvil host Pavel Karous, sochař známý projektem Vetřelci a volavky a sympatizant Levice. „Musíme se vypořádat s rozštěpením společnosti, kdy stále větší skupina lidí se propadá do nižších tříd, snižuje jim kvalita života, až nakonec žijí v nedůstojné chudobě. A stále užší skupina lidí disponuje takovou mocí, pocházející z jejich majetku, že se stala nedotknutelnou vrstvou stojícími nade všemi,“ uvedl Karous a dodal, že společným jmenovatelem všech našich problému je ničím neregulovaný kapitalismus, kterému se musíme postavit. „Věřím, že vznik strany Levice je odpověď na otázku, jak se společně proti útlaku organizovat a výzvám se s úspěchem postavit. Věřím v Budoucnost Levice,“ uzavřel Karous tiskovou konferenci.

Čtěte dále