Hlavní obsah

Britský spor o koncesionářské poplatky. Má být neplacení dál trestné?

Foto: Profimedia.cz

Britská domácnost platí za TV přijímač ročně 154,50 libry. Částka se každý rok zvyšuje o inflaci.

Reklama

V Británii vláda ve středu odstartovala veřejné konzultace ve věci případné dekriminalizace neplacení koncesionářských poplatků. Jde o citlivé téma, které je součástí tlaku na BBC. Pokud návrh Johnsonova kabinetu uspěje, slavné korporaci by v rozpočtu mohlo chybět až 200 milionů liber.

Článek

Stávající pravidla jsou nelítostná. Neplatíte televizní poplatky (TV Licence Fee) a ignorujete výzvy k úhradě částky, která momentálně činí 154,50 libry plus pokutu? Pak vám za ilegální sledování či nahrávání živého televizního vysílání a neoprávněné používání iPlaxeru BBC hrozí trestní stíhání, vězení a záznam v trestním rejstříku.

Už za vlády Davida Camerona někteří konzervativci považovali tento systém za neudržitelný. Teď plány na změny současného stavu představila ministryně kultury Nicky Morganová. Ta argumentuje tím, že oběťmi kriminalizace neplacení koncesionářských poplatků jsou hlavně „zranitelní“ členové britské společnosti.

Televizní poplatky ve Spojeném království

Plná roční cena za barevný přijímač – 154,50 libry (od 1. 4. 2020 – 157,50 libry)

Cena za černobílý přijímač – 52 liber

Nevidomí a slabozrací – snížená sazba o 50 procent

Senioři nad 75 let – zatím osvobození od placení, od května 2020 budou muset senioři platit plnou částku

Obyvatelé domů s pečovatelskou službou – 7,50 libry na osobu

Podle The Times bylo v roce 2018 z tohoto trestného činu usvědčeno 121 000 osob a 5 lidí v Anglii a Walesu skutečně skončilo ve vězení. Průměrná vyměřená pokuta činila 176 liber, přičemž její maximální výše je stanovena na 1000 liber.

Podle baronky Morganové je záznam v trestním rejstříku v digitální éře něčím nevhodným a navrhuje od kriminalizace od roku 2022 upustit. Osoby, které televizní poplatek neuhradí, by vyvázly s pokutou, kterou by jim vyměřil místní úřad v jejich bydlišti.

Kdyby dotyční neuhradili ani pokutu, částka by se přičetla k jejich „občanskému dluhu“, kde se evidují vroubky neplatičů za svoz komunálního odpadu nebo odmítačů městské daně.

Morganová také v obhajobě svého postupu uvedla, že současný model představuje nemístnou zátěž pro ostrovní soudní systém, který by se měl prý soustředit na pachatele závažnější trestné činnosti. BBC ale spočítala, že případy neplacení televizních poplatků „spolykají“ jen 0,3 procenta pracovní doby britských soudců.

Mediální společnost si ale hlavně zadala vědeckou studii, která z pohledu BBC přinesla alarmující zjištění. Odstranění trestnosti neplacení televizních poplatků by údajně „inspirovalo“ až milion domácností k tomu se placení vyhnout. V rozpočtu BBC by tak najednou chybělo odhadem 200 milionů liber.

Podle někdejšího generálního ředitele BBC lorda Birta je tu dlouholetý úzus, že obě hlavní politické strany řeší budoucnost a směřování korporace Brity něžně nazývané „tetička“ jednou za deset let, kdy se dohaduje podoba Charty BBC.

Současná iniciativa je podle Birta pokusem o dodatečnou kontrolu BBC. Bývalý šéf korporace připomněl v této souvislosti jiný kritický okamžik slavných dějin BBC, kdy ve 20. letech 20. století během generální stávky navrhl Winston Churchill její převzetí.

BBC čelí velkému tlaku ze strany obou největších politických formací kvůli vysílání o brexitu i svému údajně zaujatému stranickému zpravodajství. Není vyloučeno, že se od roku 2027 změní celý způsob financování mediálního obra, kdy reálně hrozí zánik stávajícího systému koncesionářských poplatků. Panují obavy, že by nový model financování BBC mohl snížit její nezávislost. Za přežité ale koncesionářské poplatky označují i některé známé tváře samotné BBC, jako například bývalý slavný fotbalista a moderátor pořadu Match of the Day Gary Lineker.

Reklama

Doporučované