Prosby tisíců běžkařů a pořadatelů 53. ročníku ČEZ Jizerské 50 byly vyslyšeny. „Máme sice stále problémové úseky jako je Jizerka, Krásná Máří nebo Olivetská hora, ale to nám nezabrání připravit závod téměř v plné podobě,“ přiblížil předseda Ski Klubu Jizerské padesátky Martin Koucký. Aktuálně na trasách závodu pracují desítky lidí, ti připravují nejen zázemí závodu, ale také trasy. „Na nich je práce nejvíce. Sice nám napadlo několik čísel sněhu, ale bez jejich zapálení a celodenní práce by to nestačilo. Nyní je to v našich rukách. Děláme vše proto, aby se závod odjel v co nejkompletnější podobě,“ doplnil Koucký.

Jizerská 50.
Pořadatelé doufají v celou ČEZ Jizerskou padesátku. Bojují s nepřízní počasí

I proto se pořadatelé rozhodli zrušit rezervaci do bloků, které letos nebudou. Přitom ještě v pondělí organizátoři žehrali na teplé počasí a nedostatek přírodního sněhu. Nyní se počítá s variantou plného závodu s minimálními změnami kolem problémových úseků. Radost samozřejmě mají i samotní účastníci a případní diváci. „Zázraky se dějí! Už se celá rodina těšíme, jak si tu atmosféru užijeme,“ shrnula za všechny Simona Bubeníčková. Výdej startovních čísel bude zahájen dnes ve čtvrtek 6. února v 9 hodin v obchodním centru Nisa Liberec.

Protože do Bedřichova na Jizerskou 50 dorazí tisíce závodníků a tisíce diváků, připravili i policisté bezpečnostní opatření. „Zapojeni do něj budou policisté pořádkové, dopravní a cizinecké policie i služby kriminální policie a vyšetřování. Ve společných hlídkách budou ve službě s našimi policisty i policisté z Polska,“ sdělila mluvčí jablonecké policie Dagmar Sochorová.

Jizerská 50 v roce 2019.
ČEZ Jizerská 50 se blíží, připomene padesát let od tragédie v Peru

V sobotu 8. a v neděli 9. února vždy od 6 do 10 hodin bude v Bedřichově uzavřena silnice od křižovatky u penzionu Hela přes Bedřichov až k Liberci k České chalupě. Uzavírky v obou dnech mohou být časově prodlouženy.

Konečně sníh

V Jizerských horách napadlo za během úterý a noci na středu nejméně dvacet centimetrů sněhu. Hasiči řešili od brzkých ranních hodin po celém kraji celkem 57 událostí. „Ani na Jablonecku se hasiči nenudili. V Jiřetíně pod Bukovou spadlý strom částečně zasáhl i přilehlou garáž,“ přiblížila mluvčí Hasičského záchranného sboru Lucie Hložková. Nadílka sněhu komplikovala ráno dopravu i na hlavních tazích výše položených částí Jablonecka.

Relace Českého rozhlasu ráno a dopoledne varovala před dopravní situací přímo v Jablonci, kde se tvořily dlouhé kolony zvláště před kruhovými objezdy a ve stoupáních. Například řidiči jedoucí z centra Jablonce směrem na Železný Brod a Prahu se museli ráno obrnit trpělivostí, protože výjezd značně brzdily kamiony jedoucí do kopce.

Popadané stromy zaměstnaly hasiče v celém kraji.
V Libereckém kraji nasněžilo. Popadané stromy zaměstnaly hasiče v celém kraji

„Od začátku zimního období, tedy od 1. listopadu loňského roku, napadlo v Jablonci jen něco přes půl metru sněhu oproti loňským téměř dvěma metrům,“ sdělila mluvčí magistrátu Jana Fričová. Na zimní údržbu počítá město s částkou 21 milionů korun. Radost z přívalu sněhu mají provozovatelé vleků. A samozřejmě i pořadatelé akce Jizerská 50, padesátkrát jinak. Na sobotu 9. února ji připravila společnost Jablonec Jinak a TJ Sokol Jablonec.

Akci pojmenovali Jizerská 50, padesátkrát jinak. „Cílem akce je otevřít brány Jablonce všem zájemcům, ukázat jeho zajímavá zákoutí a seznámit je s místními obchodníky, umělci, kulturními organizacemi a dalšími nadšenci, kteří se zapojí. V Jablonci by měla vzniknout alternativa pro ty, které neláká sobotní velký koncert na libereckém náměstí,“ popsala jedna z organizátorek akce Eliška Šídová. Více na webu jizerska50jinak.cz.