Moravský Silent Hill. Čeští vývojáři v dubnu vydají očekávanou hororovku Someday You’ll Return se známými kulisami

Filip HouskaFilip Houska

someday-youll-return-4

Foto: CBE Software

Připravovaný hororový titul Someday You’ll Return

0Zobrazit komentáře

Češi měli odjakživa cit pro tvorbu kvalitních počítačových her. V minulosti se úspěchu těšila třeba vojenská série ArmA nebo kultovní Operace Flashpoint od Bohemia Interactive Studio, nyní na výsluní stojí Kingdome Come: Deliverance z dílen Warhorse Studios a pochopitelně i VR hit Beat Saber. Zapomínat nelze ani na tým z Amanita Design, který produkuje nápadité indie tituly. Ambiciózní cíle má i brněnské studio CBE Software.

Herní vývojářská společnost, kterou v roce 2006 založili Jan Kavan a Lukáš Medek, zatím nedosáhla tak významných milníků jako studia zmíněná výše. Byť má na kontě několik her včetně oceňovaného titulu J.U.L.I.A.: Among the Stars, na velký mezinárodní úspěch teprve čeká. Avšak vypadá to, že se čekání blíží ke konci. Posledních zhruba pět let totiž tvůrci usilovně pracují na novém psychologickém hororu Someday You’ll Return, který má právem celosvětové ambice.

Vzhledem k tomu, že CBE Software svůj v pořadí osmý herní zářez vyvíjí od roku 2015, nejedná se o žádnou novinku. Someday You’ll Return se v různých rozdělaných podobách již několikrát dostalo pod ruky herních recenzentů, kteří vyzdvihovali samotný příběh a lokality, do nichž je hra zasazena. Největší radost pak udělá především Čechům a milovníkům moravské přírody, protože přesně tam se celé hororové drama odehrává.

someday-youll-return-1

Foto: CBE Software

Lokalita inspirované skutečným Českem

Temný les inspirovaný českou přírodou

Základní linka je postavena na dvou hlavních protagonistech. Na jedné straně stojí otec Daniel, do jehož role se vžije samotný hráč, a na straně druhé se nachází jeho pohřešovaná dcera Stela. V tomto momentě vše začíná. Odhodlaný otec chce svou dceru najít, nicméně ho cesta zavede do hlubokých lesů, v nichž se mu vrací děsivé vzpomínky. Zřejmě proto, že tam v minulosti zažil hrůzné události, ke kterým se nechtěl nikdy vracet.

I přes prvotní obavy je však nucen do lesů vstoupit a čelit nástrahám, které na něj čekají. Pro hráče to pak znamená jedno: Daniela musí navigovat správným směrem, řešit úkoly a mimo jiné využívat přírodních zdrojů, aby to dotáhl do úspěšného konce. Zkrátka pokročilý adventurní formát, který nemá ze Someday You’ll Return dělat takzvaný běžný walking simulátor, nýbrž komplexní tajemnou hru s jasným začátkem a koncem.

Obrovský vliv na celý příběh má i příroda, ve které se odehrává. Jak už bylo naznačeno, tvůrci se inspirovali podobami lesů v Čechách a na Moravě, díky čemuž může hráč narazit na místa, která už někdy na vlastní oči viděl. V okolí se vyskytují skalní sochy českého sochaře Matyáše Brauna nebo Kazatelna sv. Metoděje z 9. století včetně známých scenérií, kam mohou směřovat i proslulá česká turistická značení.

Místní folklór, ale světové ambice

Kavan a Medek se zaměřují i na systém morálních voleb a rozšířené prvky hratelnosti. Jedním z případů může být smartphone vybavený GPS, podle kterého se Daniel musí orientovat. Ten má však omezenou výdrž baterie a je jisté, že se v jeden moment vybije. Stejně tak jako důležitá svítilna, která také nevydrží věčnost.

filip-horky-boxed2

Přečtěte si takéFilip Horký z Livesportu: Česko pro nás není limit. Stavíme nejlepší agregátor dění a zpráv na světěFilip Horký z Livesportu: Česko pro nás není limit. Stavíme nejlepší agregátor dění a zpráv na světě

Pokročile jsou zpracované i činnosti jako crafting (tvorba nových předmětů) nebo bylinkářství pro umíchání potřebných nápojů. Všechny tyto situace pak jen zdůrazňují ono tradiční pojetí Čechů, kteří si na kutilství, vlastnoruční práci i bylinkách potrpí.

I v případě hudebního podkladu se tvůrci inspirují tuzemskými zvyky. Do jinak vypjaté hororové hudby zahrnují tradiční moravskou cimbálovku, která přináší dosud nezvyklé zážitky. I přes důraz na lokální aspekt má však hra velké ambice prorazit do zahraničí.

someday-youll-return-3

Foto: CBE Software

I čísla začínají na +420

Dá se očekávat, že hra zasáhne především fanoušky dalších hororových počinů jako Outlast 2, Resident Evil 7, Vanishing of Ethan Carter a samozřejmě Silent Hill, což je jedna z nejslavnějších sérií tohoto žánru. I proto se Someday You’ll Return označuje jako „moravský Silent Hill“.

Teď to nejdůležitější: termín vydání. CBE Software datum uvedení na trh posunuli z loňského roku na letošní, přičemž nyní oznámili, že do prodeje vstoupí 14. dubna. Zatím bude dostupný pouze pro PC (Steam, GOG), ale výhledově se očekává podpora pro PlayStation 4 a Xbox One.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym