Češi evakuovaní z Číny. Budou je lékaři znovu testovat na koronavirus?

Pět evakuovaných Čechů z Číny budou lékaři pražské Nemocnice Na Bulovce znovu testovat na nový typ koronaviru jen v případě, že se u nich objeví příznaky. Dvakrát denně se jim měří teplota. Novinářům to dnes řekly ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdenka Jágrová a lékařka Kliniky infekčních, parazitálních a tropických nemocí Kristýna Herrmannová. Do úterý bylo v Česku vyšetřeno 50 lidí, z nich 17 na Bulovce. Výsledky všech byly negativní. V Číně onemocnělo přes 24.000 lidí, zemřelo kolem 500.

V noci na pondělí bylo na Bulovku převezeno pět lidí, kteří byli evakuováni z Číny. Podle lékařky Herrmannové se jim daří dobře a jsou bez příznaků. Další testy tak nemocnice plánuje jen při výskytu příznaků, tedy horečky, bolesti svalů nebo kašle. U většiny nemocných se koronavirus projevil do deseti dní. "Dva, co tam byli na podnikové stáži, už posledních 14 dní nechodili do práce, student byl také izolován," uvedla Jágrová k možnému riziku.

Dosud byli umístěni na společných pokojích. "Do hodiny budou přemístěni na prázdné pokoje, budou mít možnost většího pohybu i po chodbě a víc soukromí," uvedla Herrmannová. Pokoje měla nemocnice uzavřené kvůli nedostatku personálu.

Návštěvy mají obecně zakázané, měli ale jednu výjimku. "Mohli vidět jednoho ze své rodiny, navíc šlo o zdravotníka. Ne všichni to využili, protože tu příbuzné ani nemají," uvedla Jágrová. Podle ní musela mít žena ochranný oblek, respirátor a mohla jen mezi dveře.

Podle informací ministerstva zahraničí je asi stovka Čechů, kteří mají zájem se vrátit z Číny. Vláda od neděle 9. února zakázala přímé lety, podle Jágrové se sleduje, kolik Čechů s nimi nyní přilétá. "Vyšetření má smysl jenom v případě, že má cestující nějaké zdravotní potíže. Testovat všechny, kdo vystoupí z letadla, pokud nemají příznaky, tak hrozí, že by vyšetření byla falešně negativní. Ale za dvě hodiny by to mohlo být jinak, proto je důležité je informovat o příznacích a riziku," uvedla hygienička. Cestujícím do Asie, kteří mají přestup na čínských letištích, doporučila nosit po dobu transferu roušku.

Nemocnice Na Bulovce je podle Herrmannové připravena i na případné další případy podezření na koronavirus. Klinika má 100 lůžek, teď jsou obsazená jinými pacienty. "Pokud by bylo třeba, můžeme to řešit operativně," dodala. Další pacienti s podezřeními se nesvážejí na Bulovku, ale jsou v krajských nemocnicích.

Podle lékaře z infekční kliniky Bulovky Milana Trojánka není důvod k panice. "Vypadá to, že onemocnění se šíří lépe než SARS a MERS. Dopad se ale zdá být nižší, protože smrtnost je zatím relativně nízká. U řady pacientů probíhá onemocnění nekomplikovaně," vysvětlil. Podle Trojánka je zatím brzy na posouzení informací o úspěšném vyléčení některých pacientů. "Potřebovaly bychom podrobnější data. Optimističtější bych byl ohledně nového léku z USA," dodal.

Počet nakažených koronavirem v Číně překročil 24.000, počet mrtvých vzrostl na 490. Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Z dosavadních obětí jich 80 procent bylo starších 60 let a přes 75 procent mělo další zdravotní problémy. Nemoci podlehne asi 2,2 procenta nakažených, podle Jágrové je to jen o málo víc než smrtnost u chřipky.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

nemocnice na bulovce češi Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy