Adam Procházka
5. února 2020 • 19:58

Futsalisté si na MS musejí počkat, čeká je baráž. Postup slaví Kazaši

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští futsalisté skončili v domácí kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2020 na druhém místě a čeká je baráž. Rozhodl o tom středeční zápas s Kazachstánem, který svěřenci trenéra Tomáše Neumanna prohráli v Brně 2:5. Ráz utkání určila úvodní čtyřminutovka, v níž národní tým třikrát inkasoval. Přímý postup na šampionát tak slaví Kazaši. Česká reprezentace se o MS, které se koná na přelomu září a října v Litvě, utká v dubnové baráži s Chorvatskem.



Českému týmu nevyšel vstup do utkání. Už ve čtvrté minutě prohrával 0:3. „Jsem strašně naštvaný, ne na kluky, ale na sebe. Asi to byla přemíra snahy. Dva dny jsme se na Kazachstán připravovali, věděli jsme všechny potřebné věci, ale hned v úvodu jsme dostali góly. Prvních deset minut jsme vůbec neběhali, dělali jsme nesmyslné chyby a tím jsme, dá se říct, přišli o přímý postup,“ mrzelo po utkání trenéra reprezentace Tomáše Neumanna.

Špatný začátek zápasu nechápal ani Michal Holý. „Nedokážu si to vysvětlit. Soupeři tam padla v úvodu prakticky každá střela. Pak už bylo těžké s tím proti takovým hráčům za stavu 0:3 něco udělat. Bojovali jsme, ale na výhru jsme bohužel neměli,“ hlesl autor jedné z českých branek.

Hlavními kazašskými hrdiny v duelu proti Česku byli brankář Higuita, jenž několika skvělými zákroky podržel svůj tým, Douglas Junior, bývalý hráč Chrudimi, který se postaral o tři góly, a také třetí naturalizovaný Brazilec a autor dvou branek Taynan. Góly českého týmu vstřelili Michal Holý, když v 36. minutě snižoval na 1:4, a Jiří Vokoun, který půl minuty před koncem upravil na konečných 2:5.

Čechům se tak nakonec nepodařilo vybojovat přímý postup na světový šampionát v Litvě, od kterého ho dělilo opravdu málo. „Měli jsme vlastně tři možnosti. Už v pondělí chybělo jen třicet pět sekund, Slovinci ale neudrželi s Kazachstánem remízu. Pak nám Rumuni nepomohli moc svou remízou se Slovinci (pozn. red. – v případě rumunské výhry by Česku stačila proti Kazachstánu prohra o dva góly) a nakonec jsme si to nedokázali uhrát ani sami,“ podotkl Holý.

Zabojovat o čtvrtou účast mezi nejlepšími futsalovými týmy světa budou moct Češi v dubnu. To je čeká baráž proti Chorvatsku, mezi jehož nejlepší hráče patří Tihomir Novak z pražské Sparty. „Je to určitě nejtěžší možný soupeř z těch, na které jsme v baráži mohli narazit. To je ale jedno, tam už si nevyberete. Musíme se na to pořádně připravit a dát do toho všechno,“ ví Holý. „Mají fantastickou generaci, strašně silné mužstvo. Bude to ještě těžší, než s Kazachstánem. Hrajeme dva zápasy, ve kterých zkusíme nemožné,“ doplnil Neumann.

Třetí zápasy kvalifikace o postup na futsalové MS 2020

Česká republika - Kazachstán 2:5 (0:3)
Branky: 36. Holý (Seidler), 40. Vokoun (Černý) - 3. Douglas Junior (Higuita), 4. Douglas Junior, 4. Taynan (Tursagulov), 23. Douglas Junior, 38. Taynan. 

Rumunsko - Slovinsko 4:4 (2:1)
Branky: 11. M. Matei, 19. M. Matei (10 m kop), 28. M. Matei (Szöcs), 38. Tonita – 17. Čeh (Hozjan), 38. Duščak (Čujec), 40. Hozjan, 40. Čujec (Hozjan).

Konečná tabulka

Pořadí Tým Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Kazachstán 2 0 1 10:8 6
2. Česká republika 2 0 1 9:6 6
3. Rumunsko 1 1 1 7:9 4
4. Slovinsko 0 1 2 8:11 1

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud