Hlavní obsah

Slovensko vyhostilo vietnamského diplomata kvůli únosu Vietnamce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Náměstek slovenského ministra zahraničí František Ružička si ve středu předvolal velvyslance Vietnamské socialistické republiky v Bratislavě Minh Trong Duonga a v nótě mu sdělil, že Slovensko označuje jednoho vietnamského diplomata za personu non grata. Musí proto do 48 hodin opustit území země.

Foto: Reuters

Unesený Trinh Xuan Thanh

Článek

Bratislava přistoupila k tomuto kroku v souvislosti s rozhodnutím německého odvolacího soudu ve věci únosu vietnamského občana přes slovenské území v roce 2017. Německý nejvyšší soud 3. února 2020 zamítl dovolání muže odsouzeného za podíl na únosu. To znamená, že trest vězení ve výši tří let a deseti měsíců pro Vietnamce známého jako Long N. H., který v roce 2017 pomáhal s únosem Thanha z Berlína do vlasti, je pravomocný.

„Resort diplomacie avizoval razantní konsekvence ve chvíli, když se oficiálně potvrdí velmi vážná podezření ze zneužití pohostinnosti slovenské strany,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Trinh Xuan Thanh, který stál v čele státní ropné firmy PetroVietnam a byl ve Vietnamu obviněn z korupce, požádal v Německu o politický azyl. V létě 2017 ho v Berlíně unesli vietnamští agenti, kteří ho v autě vypůjčeném v ČR přepravili přes Prahu do Bratislavy.

Vietnamského exposlance z Německa unesli v autě s českou značkou, tvrdí právník

Evropa

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že automobil s únosci podle souřadnic GPS parkoval před vládním hotelem Bôrik v Bratislavě, když tam jednal vietnamský ministr vnitra To Lam se svým slovenským protějškem Robertem Kaliňákem. Vietnamská delegace při odletu požádala o možnost využití slovenského vládního speciálu, v němž propašovali ze schengenského území uneseného Thanha. Při odletu vietnamské delegace z Bratislavy nikdo nekontroloval, kdo do vládního speciálu nastupuje. Slovenští policisté však viděli, jak je do stroje vlečen člověk.

Policisté viděli, jak uneseného Vietnamce táhli do vládního speciálu, píše deník

Evropa

Trinh Xuan Thanh byl začátkem března 2018 odsouzen ke 14 letům vězení za špatné hospodaření a na doživotí za zpronevěry. Spolu s ním byl poslán na 13 let do vězení i bývalý člen politbyra Dinh La Thanga. Oba byli součástí skupiny více než dvou desítek obžalovaných ze zpronevěr stamiliónů dolarů ve státní ropné společnosti PetroVietnam.

Vietnamský podnikatel a poslanec unesený z Německa dostal doživotí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám