„V ČT je přehitlerováno. Mnohdy se mi chce zvracet!“ Herec chce do Rady ČT a má jasno

05.02.2020 21:20

Dnes se v Poslanecké sněmovně představilo dalších více než dvacet zájemců o zvolení do Rady České televize. Mezi nimi třeba i herec Pavel Chalupa, kterého nominovala Židovská liberální unie. „V ČT je přehitlerováno, místo aby se zdůrazňovaly oběti, mnohdy se mi z toho chce zvracet,“ prohlásil mimo jiné Chalupa na adresu převzatých dokumentárních pořadů. Bývalý ředitel Letní filmové školy Jiří Králík kritizuje současnou Radu ČT s tím, že její hospodaření jde na úkor budoucnosti.

„V ČT je přehitlerováno. Mnohdy se mi chce zvracet!“ Herec chce do Rady ČT a má jasno
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Rada ČT

Kandidát Židovské liberální unie Pavel Chalupa míní, že ČT je důležitá především z hlediska vzdělávání veřejnosti. ČT by podle něj měla více rozvíjet menšinové projekty a finančně je podporovat, informuje server Lupa.cz.

Jako expert na holocaust se Chalupa vyjádřil k množství převzatých dokumentů z druhé světové války. „V České televizi je přehitlerováno, místo aby se zdůrazňovaly oběti. Spíš než dokumenty o Hitlerových generálech a podobně by se měly vysílat výpovědi těch, kteří přežili hrůzy nacismu i jiných genocid,“ míní Chalupa. „Mnohdy se mi z toho chce zvracet,“ dodal s tím, že možná by stálo za zvážení, zda by do budoucna nemohla rada zasahovat i do programu.

Bývalý ředitel Letní filmové školy Jiří Králík se ostře pustil do současné Rady ČT, zejména kvůli jejímu hospodaření. „Zklamala mě výkonnost a odpovědnost rady, především odmítnutí rozpočtu a zjištění skutečností, že hospodaření ČT jde na úkor budoucnosti,“ prohlásil, podle něj investice neodpovídají odpisům z fondu televizních poplatků.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí
Pustil se také do kritizovaného pořadu týkajícího se problematiky fake news. „Chybí mi širší diskusní a popularizační programy týkající se orientace ve složitém světě současné audiovize, ovšem pořad To se ví byl neuvěřitelný zmar,“ nebral si servítky Králík, podle něhož by měla rada lépe posuzovat kvalitu televize.

Básník Heřman Chromý, bývalý disident a signatář Charty 77, chápe ČT jako garanta udržení našich hodnot. „Médium veřejné služby by mělo hájit naše základní zakotvení, naše členství v EU, naše zakotvení v NATO, tady často dochází ve společnosti i na politické scéně k naprostému převracení hodnot. Neznamená to, že EU a NATO jsou nedotknutelné, ale existují určité mantinely, které tvoří tenkou hranici mezi zpochybněním a základní orientací,“ prohlásil Chromý, podle nějž má Česká televize zaštiťovat, chránit a nezpochybňovat svobodu projevu.

Chromý také musel reagovat na výtky poslance Aleše Juchelky (za ANO), že je spřízněný se senátorem Davidem Smoljakem (STAN), který je jako předseda spolku Svobodu médiím přihlášen u Chromého přihlášky.

„Jsem spřízněný s Hanou Marvanovou, která je členkou spolku a zná mě ještě z disidentských dob,“ odpověděl Chromý, kterému kandidaturu prý nabídli rakovničtí občané se zájmem o veřejné dění. „Jsem jim za nominaci vděčný, pro mě je to pocta jako před třiceti lety, kdy za mnou přišli z ulice dva mladí kluci, abych šel do Občanského fóra. Nehájím zájmy Davida Smoljaka,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…