Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem

Vydáno 02.02.2020 | autor: redakce

Ve věku 71 let odešel Ivan Král. Český hudebník, který se mezinárodně proslavil především po boku Patti Smith, byl aktivní až do konce svého života. Pravidelně se k nám vracel hrát, poslední album Colors vydal na podzim roku 2018. Příčinou úmrtí byla rakovina.

Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem Zemřel nejslavnější český rocker Ivan Král. Pracoval s Patti Smith, Iggy Popem i Davidem Bowiem

Smutnou informaci nejprve oznámili na svém Facebooku zástupci pražského Metronome Festivalu. "Je nám to strašně líto, ale bohužel musíme potvrdit informaci, že odešel Ivan Kral. Upřímnou soustrast rodině i blízkým přátelům," uvedli. 

Ivan Král interview: Anděl strážný stál vždy při mně

Král spolu s rodinou emigroval z tehdejšího Československa ve svých osmnácti letech v roce 1966. V New Yorku se mu podařilo navázat kontakt s rodícími se hvězdami. Nejvíc proslul jako baskytarista punkové písničkářky Patti Smith. Je mimo jiné autorem její písně Dancing Barefoot, kterou magazín Rolling Stone zařadil mezi 500 nejlepších skladeb všech dob. 

Ivan Král interview: První setkání s Patti Smith? Byla to hubená malá divoška ve špinavém tričku a plná energie

Spolupracoval ale i s dalšími věhlasnými jmény - nechyběli mezi nimi Iggy Pop, David Bowie, Blondie nebo John Cale. V deavdesátých letech se začal pravidelně vracet do Česka a produkoval zásadní desky tehdejší doby. Je podepsán pod nahrávkami skupin Lucie, Mňága a Žďorp nebo Garage. 

Počínaje debutem Nostalgie z roku 1995 vydával také své sólové desky. Tvořil autorský tandem se svou manželkou Cindy, která mu psala texty. Poslední album Colours vyšlo v roce 2018, Král však na letošní rok připravoval další nahrávku. 

jm

Témata: Ivan Král, Patti Smith, David Bowie, Blondie

zavřít