Testosteron v ženském těle. Za co všechno může mužský hormon

  0:34
Jestli jste doposud měla pocit, že vám život komplikují mužské hormony, je na tom víc pravdy, než možná tušíte. Pánové totiž nemají na výrobu testosteronu monopol.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Getty Images

Určitě znáte černobílý znak tchaj-ťi tchu představující síly jin a jang. Tečky opačné barvy symbolizují, že v každé ze sil se nachází i opačná síla. Zapomeňte proto na školní učebnice dělící hormony na mužské a ženské.

Mužský organismus tvoří v mírných hladinách estrogen, ženský zase testosteron. Jak s námi mává estrogen, zakoušíme od puberty měsíc co měsíc a menopauza té horské dráze nasadí korunu. Tentokrát si však posvítíme na to, jak s námi ženami cvičí testosteron.

Testosteron produkují nadledvinky, periferní tuková tkáň a ano – i vaječníky. Nejvíc během spánku, proto možná máme po ránu takovou chuť na milování. Vedle sexuální touhy podporuje dominanci, soutěživost a rizikové chování. 

Když vyhrajete sportovní zápas nebo třeba výběrové řízení, zvedne vám to testosteron. A naopak – vyšší hladina testosteronu znamená větší „tah na branku“, a tím i větší šanci na úspěch. Proto se testosteronu přezdívá „hormon vítězství“.

Má to svoji evoluční logiku. Zvýšená hladina vítěze povzbudí k dalším soubojům. Poraženému naopak testosteron klesne, aby už nechtěl soupeřit a neriskoval další šrámy.

Vztahem mezi agresí a testosteronem se zabývá hypotéza výzev (challenge hypothesis), která říká, že testosteron povzbuzuje agresivní chování, které se uplatní při soubojích o partnera, teritorium nebo o hierarchické postavení. 

Premenstruační syndrom není náš nepřítel, ale spojenec, říká koučka

Zní vám to jako kohoutí tanečky z mužského vesmíru aneb kdo dál dočurá? Pozor, hormon vítězství funguje i v dámských řadách!

V osobnostním testu se ženy s vyšší hladinou testosteronu častěji hodnotily jako akční a průbojné, ženy s nižší hladinou naopak jako pečující a klidné. Jakými přídavnými jmény byste se popsala vy?

Mohlo by se zdát, že disponovat vyšším testosteronem je vlastně prima. Máte chuť na sex, jste energická, vyhráváte, ráda cvičíte, takže jste v dobré fyzické kondici. Jenže odtud až potud.

Zvýšené hladiny tohoto hormonu mohou pořádně potrápit. Víceméně kosmetickou záležitostí je problematická pleť, maštění vlasů a víc ochlupení, popřípadě hlubší hlas. Závažným důsledkem je nepravidelná menstruace nebo její ztráta. 

Přemíra androgenů (mužských pohlavních hormonů) totiž nedovolí vajíčkům uzrát a zastaví ovulaci. Syndrom polycystických ovarií postihuje šest až dvacet procent žen v reprodukčním věku a stává se nejčastější překážkou oplodnění.

Co ještě nevíte?

Proč se líbáme?

Vlastně je to trochu nechutné, mísit si navzájem sliny, ne? Má to svůj praktický důvod. Muži nám prý přes propustnou sliznici ústní předají testosteron, který pak následně zvýší naše vzrušení a tím i pravděpodobnost sexu, potažmo početí potomka. 

Proč rodíme syny, či dcery? 

Amerika je země neomezených možností a někdy tam můžete získat grant na dost zvláštní záměry. Jedna dlouhodobá studie například porovnávala skupinu právniček a skupinu členek amerických soutěží krásy. Právničky rodily dvakrát více chlapců než krásky z povolání. Vědci došli k závěru, že důvodem byl fakt, že členky první skupiny měly z povahy své práce vyšší hladinu testosteronu. 

Proč máme jinak dlouhé prsty? 

Podívejte se na svoji ruku. Čím větší rozdíl v délce ukazováčku a prsteníčku, tím vyšší hladinu testosteronu jsme údajně měli jako novorozenci. Délka prstů evidentně některé vědce fascinuje. Například lékař John Manning tvrdí, že na vyšší hladinu testosteronu ukazuje spíš delší prsteníček, a proto by se ženy měly dívat mužům i na ruce. Za vlasy (za prsty) přitažené? Dali jsme si tu práci a výsledky výzkumu dohledali. Existují! Ve webové lékařské knihovně, kterou provozuje National Institutes of Health. 

Proč na postoji záleží? 

Hladinu testosteronu dokážou zvýšit vítězná gesta a dominantní postoje. Třeba když fanoušci ječí na stadionu (nebo z gauče) „góóól!“ a zvednou ruce nad hlavu. Dominantní postoj jsou také rozkročené nohy, ruce v bok nebo dlaně za krkem, jako když se protahujete. Submisivní gesta jako překřížené ruce, schoulenost, prostě snaha zaujmout co nejmenší plochu, mají testosteron snižovat. 

Žena, nebo muž?

Zaznamenala jste případ olympijské vítězky v běhu na osm set metrů Caster Semenyaové? Její muskulatura vzbuzovala pochybnosti, zda je vůbec žena. Lékařská vyšetření ukázala, že je intersexuální, tedy má kombinaci mužských a ženských pohlavních orgánů. A třikrát vyšší hladinu testosteronu, než je u žen běžné.

Mezinárodní federace IAAF se pokusila omezit závodění atletek s přirozeně vyšší hladinou testosteronu, dokud se nepodrobí hormonální léčbě. Jenže ta měla na výkonnost běžkyně Semenyaové negativní vliv, a tak pilulky brát odmítla.

„Nejsem podvodnice, takhle jsem se narodila. Jsem prostě Caster. Nechci být někým, kým nejsem, kým mě lidi chtějí mít!“ řekla. Nově neprošly limitem testosteronu půlkařka Jackline Wambuiová a čtvrtkařka Linda Kagehaová z Keni. Všechny se cítí být ženami a tzv. „testosteronové pravidlo“ považují za diskriminaci. 

To ale mluvíme o přirozeně vyšších hladinách testosteronu. Se sportem jsou spojeny hlavně jeho syntetické deriváty – anabolické steroidy. Tímto nešvarem trpí zejména fitness a kulturistika. 

A nemusí jít o vrcholovou úroveň, zkušenost s nelegálními anaboliky má mezi pravidelnými návštěvníky posiloven dvacet procent mužů a čtyři procenta žen!

Rizika jsou známá. Nejprve akné, výkyvy nálad, agrese. Potom neplodnost, poškození myokardu, změny objemu, porucha metabolismu tuků a onemocnění jater. U mužů scvrknutí varlat a růst prsou, u žen vypadávání vlasů, zmnožení ochlupení po celém těle i v obličeji, hrubnutí hlasu a zvětšení klitorisu.

Hladinu testosteronu dokážou prý zvýšit vítězná gesta a dominantní postoje, třeba rozkročené nohy nebo ruce za krkem.

Když přijde přechod

Únava? Deprese? Úzkosti? Nezájem o sex? Orgasmus znáte jen z časopisů? Možná trpíte dlouhodobě sníženou hladinou testosteronu. Bohužel tyto příznaky provázejí i spoustu jiných neduhů, a tak často vyfasujete prostě antidepresiva. 

Testosteronu máme nejvíc kolem dvacátého roku života, po třicítce to letí dolů a kolem čtyřicítky už fungujeme zhruba na šedesát procent. Blíží se totiž menopauza a s ní vyhasnutí činnosti vaječníků. 

Prudce klesá hladina ženských hormonů, ale chybí nám i ty mužské, protože nadledvinky jejich ztrátu pokrýt nestíhají. Toto období se nazývá perimenopauza či klimakterium, výstižně česky přechod. Trvá asi čtyři roky až osm let. Pro jednu představuje peklo na zemi, druhá ho ani nezaznamená.

Testosteron a vztahy

Během ovulace, kdy je hladina testosteronu nejvyšší, si vybíráme maskulinnější typy mužů. Při menstruaci naopak muže jaksi „jemnější“. U žen užívajících antikoncepci se preference během cyklu významně nemění. Na začátku nového vztahu stoupá zamilovaným ženám hladina testosteronu. Mužům naopak klesá. Po roce až dvou se u obou pohlaví vrátí hodnoty zase na normál. Ženy, které udržují více milostných vztahů najednou (tzv. polyamorie), mívají nejvyšší hladinu testosteronu. 

Teď už víte, co u žen způsobuje nadbytek mužských hormonů a co nedostatek. Pro zajímavost – „tak akorát“ je asi sedmkrát méně, než mají muži. 

Lékaři umějí snížit hladinu testosteronu za pomoci antiandrogenů. Předepisují se ovšem jen u závažných poruch a mají spoustu vedlejších účinků. Takže pokud se zrovna nehašteříte s mezinárodní federací IAAF jako atletka Semenyaová, tak ruce pryč!

„Většinou je zvýšená hladina testosteronů způsobená nerovnováhou a nedostatkem těch druhých, ženských. Přírodně ji lze upravit tím, že doplníme progesteron, estradiol a estriol,“ říká lékař Peter Hajduk, který se na Panacea Hair Clinic zabývá androgenetickou alopecií vyvolanou právě změnou hladiny pohlavních hormonů.„Pomáhají byliny jako jetel či schizandra, které vyladí estrogeny. Drmek zase srovná progesteron.“ 

Ve své praxi se Hajduk častěji setkává s nedostatkem testosteronu. „Zvýšit jej lze pohybem jakéhokoli druhu. Hlavně po čtyřicátém roce života je nezbytný. Dále vhodnou stravou, například dostatečným množstvím kvalitních bílkovin na úkor cukru. Ale pozor na přemíru sóji!“

Jedním z nezbytných faktorů pro tvorbu těchto hormonů je vitamin D3. V našich zemích ho máme zvláště v zimě extrémně málo. Zdrojem jsou tresčí játra nebo vhodné doplňky stravy.

Jako celostní lékař nedá Peter Hajduk dopustit na bioidentickou hormonální regenerační terapii. Ta má ambici dosáhnout opětovné rovnováhy hormonů, k čemuž používá bioidentické hormony (tj. totožné s těmi, které náš organismus produkuje), léčivé byliny a speciálně připravené doplňky stravy. Vzpomínáte, jak se prostořeká Samantha v Sexu ve městě pokoušela potlačit příznaky menopauzy? Tak to je ono.

Autor:
  • Nejčtenější

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Inspirace bezdomovci i slunnou Sicílií. To nej z pražského týdne módy

1. května 2024

Vrchol jarní módní sezony je za námi. V druhé polovině dubna se v Praze v Tyršově domě odehrál...

Prvomájová pusa může být test partnerské kompatibility i zdravotní benefit

1. května 2024

Líbání pod rozkvetlou třešní sice letos na 1. máje bohužel neklapne, příroda tomu chtěla jinak, ale...

Sex mě baví, bolest při něm nevnímám. Saxofonistka o nemoci motýlích křídel

30. dubna 2024

Premium Má vrozenou chorobu známou jako nemoc motýlích křídel – její kůže i sliznice jsou extrémně...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...