Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vojtěch Mišičák z KSČM podporuje manželství pro gaye a lesby

Vojtěch Mišičák je předsedou Základní organizace KSČM v Lanžhotě, je mu 27 let a pracuje u soukromé bezpečnostní agentury. V minulosti byl asistentem senátorky Marty Bayerové (KSČM). Otevřeně podporuje manželství pro všechny a LGBT+ lidská práva.

Proč podporujete návrh zákona, který by umožnil uzavírat všechny páry bez ohledu na pohlaví?

Můj hlavní motiv je touha po rovnosti v lidských právech. O lidských právech se často mluví, říká se, že jsme si je vybojovali. Ale rovná pro všechny nejsou. Zejména v průběhu ekonomických krizích je mnohým lidem odnímáno právo na práci, nebo na bezplatné zdravotnictví a školství. A jiným lidem je zase odnímáno právo na manželství a založení rodiny kvůli sexuální orientaci. Snažím se o to, aby všechny formy nerovnosti ve společnosti byly odstraněny.

Jaká obecně panuje v řadách KSČM atmosféra nejen ve vztahu k LGBT+ tématům?

V KSČM aktuálně panuje předsjezdová atmosféra, zasedají okresní a krajské konference, to vše vyvrcholí v dubnu na XI. sjezdu KSČM, který bude tentokrát v Brně. Jsem přesvědčen, že na tomto sjezdu se bude rozhodovat o budoucnosti KSČM. Má domovská organizace z jihomoravského Lanžhota, které od loňského listopadu předsedám, navrhuje do čela strany současnou poslankyni Evropského parlamentu Kateřinu Konečnou.

A teď ke vztahu k LGBT+. Komunistická strana u nás, stejně jako další v Evropě i ve světě, je ze své podstaty antifašistická organizace. Z historie jsme poučeni o tom, jak to dopadá, když společnost dovolí utlačovat, dokonce i likvidovat menšiny. Pokud se někdo chce nazývat komunistou, nesmí v žádném případě podlehnout šovinistickým tendencím v širokém slova smyslu. Mezi řadovými členy nepozoruji žádnou nenávist, nebo odsuzování LGBT+ spoluobčanů. Pokud by se někdo přede mnou projevil opačně, doporučil bych mu členství v jiné straně, kde jsou takové tendence žádoucí.

Vzhledem k věkovému průměru členů KSČM, tak jejích voličů, zejména ty starší ročníky nejsou nakloněni změnám ve smyslu tradic. Proto nemá rovné manželství u nás aktivnější podporu. Mladší členové a voliči KSČM jsou zrovnoprávnění naklonění více. Domnívám se, že u levicově smýšlejících mladých je podpora práv LGBT+ velmi žádoucí a naše strana to musí reflektovat.

Do jaké míry se podle Vás KSČM případně svým řekněme „opatrnějším“ přístupem k některým novotám vzdaluje svým původním hodnotám?

Současná KSČM je jistě principiálně levicovou stranou, která hájí zájmy neprivilegovaných občanů v České republice. I díky pozici KSČM po posledních volbách do Poslanecké sněmovny mají občané například zajištěný růst zaručené mzdy ve všech skupinách, nebo mají jistotu, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů ve zdravotnictví. To jsou záležitosti, které se týkají všech občanů, kterým neslouží peníze k zapalování doutníků. Ovšem ano, neaktivní přístup k modernizaci strany navenek a odmítání témat, která jsou vlastní levicovým a komunistickým stranám v Evropě, nás jistě k lepším výsledkům u mladších ročníků nepřivede. Sociální spravedlnost a lidská rovnost by jistě měly být na prvních místech v žebříčku hodnot člena komunistické strany.

KSČM se značným způsobem spolupodílela na prosazení registrovaného partnerství v ČR. Myslíte si, že můžeme s něčím podobným počítat i teď?

Jsem hrdý na to, že právě poslankyně a poslanci KSČM byli spolupředkladatelé tohoto zákona a že se v tomto případě podařilo tehdejšího konzervativního pravicového prezidenta porazit. Se Zuzkou Rujbrovou jsem stále v kontaktu a téma práv LGBT+ občanů spolu konzultujeme. Ze zmiňovaných tehdejších poslanců zůstal žel ve Sněmovně už jen pan poslanec Dolejš.

Sice jsem s ním delší dobu nehovořil, ale dovolím si se domnívat, že jeho hlas „pro návrh“ budou mít zákony vedoucí ke zrovnoprávnění práv LGBT+ občanů jistý. Budu si vážit každého, nejen z našich poslanců, který bude hlasovat stejně, nebo alespoň nebude takové zákony blokovat hlasem proti, případně i zdržením se, které má v podstatě stejný dopad. Pokud někdo není přesvědčen o správnosti zákona, může se jednoduše odhlásit a odejít ze sálu.

Co Vás jako mladého člověka vedlo k tomu, že jste vstoupil do strany, která je přeci jenom řekněme vnímána v novodobém kontextu spíše negativně?

Ke komunistickému hnutí mě přivedly zlé sociální zkušenosti, naštěstí ne přímo z mé rodiny, ale ty, které jsem viděl ve svém okolí. Od toho, že jsem viděl rodiny, které neměly na jízdné do školy pro své děti, až po sebevraždu ze sociálních důvodů naší rodinné známé. Po 30 letech od restaurace kapitalismu na území ČR jsou v politickém spektru jistě strany, které jsou u veřejnosti vnímány daleko více negativně než KSČM.

Připomeňme kauzy masového rozkrádání veřejných financí, korupce, přes zločiny provázenou privatizaci až ke konečné legalizaci vykořisťování člověka člověkem, které má na svědomí lidi a rodiny pod hranicí chudoby, v dluhových pastech, prostě v situacích, které nemají s lidskou důstojností nic společného. Divíte se, že někdo nepřizná podporu komunistů svému okolí? Vždyť takový člověk kvůli vlivu primitivního antikomunismu riskuje minimálně svou ostrakizaci, dokonce i problémy v zaměstnání.

Volby jsou naštěstí tajné. Já podporuji dialog na české levicové scéně, snažím se, aby strany a další politické subjekty na levici spojily minimálně do voleb síly. Částečně se nám to povedlo při posledních volbách do Evropského parlamentu. Když se zamyslíme dialekticky, musíme se zeptat, zda liberálně smýšlející levičák má vůbec jinou volbu než KSČM. Opravdu se nedomnívám, že by byla například Pirátská strana stranou levicovou. Kdyby k tomu byla příležitost, jistě sedí ve vládě s ODS a schvaluje s nimi asociální zákony.

KSČM měla historicky vždy vysoký podíl žen na kandidátních listinách i v zastupitelských sborech. Každý rok si minimálně na jedné akci v každém okrese připomínáme Mezinárodní den žen. A jak bylo již zmíněno, i díky KSČM se učinil první krok ke zrovnoprávnění LGBT+ občanů.

Jaký vidíte celkově vývoj komunistických stran a jejich případného postoje nejen k LGBT?

Na Kubě se práva LGBT+ rapidně zlepšují. Před tamní socialistickou revolucí znamenalo být menšinově orientovaný v podstatě vyloučení ze společnosti. V červenci 2018 schválil kubánský parlament navrženou změnu ústavy, která zahrnuje také legalizaci sňatků pro páry stejného pohlaví. Aby se stala platnou, musí dojít ještě k jejímu schválení v referendu. Vzdělávací kampaně v oblasti LGBT+ vede Kubánské národní centrum pro sexuální výchovu, v jejímž čele stojí Mariela Castrová, dcera kubánského prezidenta Raúla Castra a neteř kubánského revolucionáře Fidela Castra.

V Havaně se každý rok v květnu při příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii, bifobii a transfobii koná pochod gay pride. Účast se rok s rokem zvyšuje. Ve Vietnamu se situace také zlepšuje, Čína je pro mě, přiznám se, velkou neznámou. Věřím každopádně, že vůle k adaptaci na nové podmínky existuje.

Jiří Dolejš z KSČM: „Souhlasím s manželstvím pro gaye a lesby“

Titulní foto: Vojtěch Mišičák

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

12 názorů ke článku

06. 02. 2020 v 09:35Off-line Betonica  (39/191/93)
Vojtěch z KSČM by měl raději nastudovat něco z nedávných dějin, pak by nebyl z KSČM, bo zrovna jeho strana nebyla k LGBT nikterak shovívavá. Hnus!
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
06. 02. 2020 v 11:07Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
Komunista ze soukromé bezpečnostní agentury a tedy dost možná sběratel a poskytovatel osobních informací? Ne, děkuji, podporu někoho takového opravdu nikdo nepotřebuje.. Lidé si dokáží vydobýt práva i bez komunistické pakáže...
Souhlasím - 10   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
06. 02. 2020 v 13:30Off-line Betonica  (39/191/93)
Pfff. Zadejte Vojtěcha do google a první, co uvidíte, bude rozsáhlý seznam článků na propagandistickým pseudo news serveru Parlamentní listy.

https://www.parlamentnilisty.cz/…Misicak-6228

@Redakce: Důrazně protestuji proti zveřejňování článků oslavujících kohokoli, kdo sympatizuje, v tomto případě se dokonce aktivně podílí, na politikách směřujících proti svobodě, lidskosti, politikách, které stály tisíce životů a další tisíce zničených osudů. Soudružka Semelová například veřejně relativizovala vraždu dr. Horákové, soudruh Grebeníček se o srpnu 68 opakovaně vyjadřuje jako o bratrské pomoci!

Prosím o okamžitou nápravu!
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
06. 02. 2020 v 15:15Off-line Fermin  (29/176/63)
Betonica - Jedná se o pouhý rozhovor s někým, kdo podporuje manželství pro všechny. Svým způsobem se ukazuje, že se jedná o téma, které dokáže spojovat různé skupiny lidí s rozličnými názory. S relativizací justičních vražd a sovětskou invazí v srpnu 1968 samozřejmě nesouhlasím.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
06. 02. 2020 v 15:21Off-line Betonica  (39/191/93)
Fermin. Jedná se o propagaci člověka, který souhlasí s něčím, co na tomto webu mnohé zajímá. Nic to ale nemění na podstatě onoho rozhovoru a člověka v něm vykrelesného. KSČ/M je zločinná banda, která popírá své vlastní skutky. A sebehezčí slova nemohou nikterak ospravedlnit naprostý nedostatek sebereflexe KSČ/M, ať už je pronáší mladý člen nebo kovaný komunista.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
06. 02. 2020 v 15:38Off-line Fermin  (29/176/63)
Betonica - A co sebereflexe bývalých soudruhů, kteří se po listopadu 1989 jako mávnutím kouzelné hůlky stali těmi nejzapálenějšími členy OF a vyznavači pravdy a lásky? O rádoby demokratech z pravicové části politického spektra adorujících chilského diktátora Pinocheta a jiné krajně pravicové diktátory instalované CIA nemluvě.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
06. 02. 2020 v 16:30Off-line Betonica  (39/191/93)
LOL Ty budes dobre na hlavu... CIA, diktatori, OF a pravda a laska a to vse na nekolika malo radcich. Zapomnel jsi na Sorose, Kalouska, prazskou kavarnu a chemtrails. Kazdopadne nyni vime, odkud vitr vane. Ze socansko-komunisticke uderky. Jen ted vaham, jestli jsi vic oranzovej nebo rudej nebo narodovec, slusnej Cech... Tedy se omlouvam, ze jsem si vubec dovolil neco rict, snad me kadrovaci oddeleni neposle robit do kotelny nebo krematoria.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
07. 02. 2020 v 18:07Off-line I8051  (53/184/97)
U aktivistu je videt, ze podstatny je jen to, ze nekdo hlas da, ale to, kdo ten hlas da, to uz je fuk ... tvl chlapci, vy jste z toho buzniho manzelstvi uz udelali slusnou frasku ... :o)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 02. 2020 v 23:13Off-line Filousek  (28/183/65)
Nechce si ten Vojta vzít náhodou Dolejše? :DD
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
02. 11. 2021 v 20:53Off-line Sta  (38/-/-)
Komunistu bych za manžela nebral :)
14. 03. 2022 v 07:06Off-line Waioleta  (50/-/-)
Propad ve vobách ale možnost reparátu v komunalních a sejmu hold nedivila bych se kdyby našli smířlivou politiku a nenašli způsob konfrontace jak ukončit to dilema na Ukrajině
31. 12. 2023 v 04:27Off-line BussterX  (103/130/150)
fakt hnus tady propagovat nějakýho obtloustlýho bolševickýho hlídače supermarketu -_-
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload