HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 6.2.1905 – Narodil se Jan Werich, avantgardní umělec a nezapomenutelný...

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 6.2.1905 – Narodil se Jan Werich, avantgardní umělec a nezapomenutelný vypravěč

 

Dnes by oslavil 115. narozeniny jeden z našich největších umělců 20. století, Jan Křtitel František Serafínský Werich. Prakticky celý život působil jako herec a řadu dramat a scénářů i sám napsal.

Jan Werich se narodil jako jediný syn úředníka a vyrůstal v rozvedené rodině. Na gymnáziu se seznámil s Jiřím Voskovcem, se kterým během studií práv vytvořil nerozlučnou dvojici. Společně se uchytili v Osvobozeneckém divadle, kde vytvořili i svou veleúspěšnou avantgardní prvotinu: Vest Pocket Revue.
Vystupovali jako bíle nalíčení klauni a povídali si i s obecenstvem. Hra nebyla nikdy stejná, protože její součástí byla slušná míra improvizace. Duu V+W se tak podařilo zaujmout obrovské množství lidí a Vest Pocket Revue se dočkala celkem 208 repríz.

Následovalo hned několik dalších her, které oplývaly satirou a často měly politický nebo sociálně kritický podtext. V Caesarovi například poukazovali na válkychtivost italského vůdce Mussoliniho.

V roce 1935 zveřejnili silně protinacistický kus Balada z hadrů, kvůli kterému by si za okupace rozhodně nemohli dovolit zůstat v Československu. Spolu se svým přítelem a hudebníkem Jaroslavem Ježkem tak odcestovali do USA, kde na rádiové stanici Hlas Ameriky uváděli protinacistické pořady.

Když se V+W po válce vrátili, brzy zjistili, že už nebudou moci pokračovat v původní tvorbě. Voskovec se nakonec rozhodl emigrovat a Werich si tak musel najít nového hereckého partnera, kterým se stal Miroslav Horníček.

Jan Werich byl i za minulého režimu stále velmi aktivní. Zahrál si v mnoha divadlech i filmech a byl oceněn titulem Národní umělec.

Politicky tak nějak proplouval. Režimu se znelíbil tím, že podepsal petici Dva tisíce slov, ale o necelých deset let později podškrábl i antichartu. Údajně to udělal proto, aby mu nezabránili naposledy navštívit přítele Jiřího Voskovce.

Jan Werich se dožil 75 let a zanechal za sebou ohromný odkaz v naší kultuře. Byl úžasným vypravěčem a vzorem pro mnoho umělců. Spolu s Voskovcem například inspirovali duo Suchý-Šlitr.

Je taky známý jako autor mnoha oblíbených citátů, které baví dodnes. Dovolte mi uvést na závěr jeden z těch nejprofláknutějších: „Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.“

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře