Verandu na Obůrce využijí místní jako společenské centrum. Čeká ji rekonstrukce

6. února 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2817×

Vyhlášené výletiště Veranda v místní části Obůrka se stane společenským centrem. Město plánuje její rekonstrukci, o provoz se ale už nyní nově postarají místní. Rada města na konci ledna odsouhlasila, že objekt Verandy, respektive celý oplocený areál, bude v roce 2020 využívat občanská aktivita Obůrka pro pořádání kulturních, společenských a sportovních akcí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vedení města o užívání Verandy s obyvateli Obůrky jednalo už v loňském roce, původnímu nájemci totiž ke konci roku skončila smlouva. Kvůli možnosti používat objekt i přilehlé výletiště se dokonce spojili členové místní občanské aktivity s dobrovolnými hasiči, zapojila se ale také občanská iniciativa z nedalekých Češkovic. Místním totiž chybí společenský prostor, kde by se mohli scházet a pořádat nejrůznější akce, nebylo výjimkou, že setkávání probíhala v garážích a podobně. I proto chtějí obyvatelé Obůrky Verandu využívat už nyní, byť plánovaná rekonstrukce začne až příští rok.

„Chtěli jsme Verandu využívat i před tím, než začnou opravy.  Je to jediný objekt, kde můžeme pořádat kulturní akce. Využívat ho budou i hasiči nebo občanská aktivita z Češkovic, kde nemají vůbec žádné vlastní prostory,“ potvrzuje předseda občanské aktivity Obůrka Miloslav Bezděk.

foto: Ondřej Požár

Premiérově bude Veranda hostit v sobotu 22. února Ostatky, připravuje se ale také Pálení čarodějnic, Den dětí nebo tradiční Pytlácká.

„Pokračovat budou také přípravy na rekonstrukci Verandy, loni se dokončil pasport budovy a připravovaly se další podklady pro projekt, letos by se měl dokončit samotný projekt a snad také vyřídit stavební povolení, tak, aby se v příštím roce mohla zahájit rekonstrukce,“ popsal zhruba pětimilionovou investici místostarosta Blanska František Hasoň (KDU-ČSL).

Místní mají nyní objekt v zápůjčce, adlší plány na jeho využití mají i po dokončení rekonstrukce. „ Chceme zde zřídit pobočku místního rozhlasu i pobočku okresní knihovny. Byli bychom také rádi, aby se po rekontrukci znovu otevřel celý areál a stalo se z něj místo pro relaxaci, které bude sloužit lidem pro setkávání,“ dodává Bezděk.

Větší investice letos Blansko plánuje také v dalších místních částech – na Čečkovicích přibude za 5,2 miliony nový chodník i s veřejným osvětlením navazující na stávající cestu od přehrady Palava, který pěší dovede až k hotelu Panorama, chodníku za téměř čtyři miliony se dočkají i na Těchově, v Lažánkách se zase za téměř 3,5 milionu korun opraví místní hřbitov i cesta k němu. Na Olešné vznikne dětské hřiště za 2,4 milionu korun, opravy se dočká také například opěrná zeď Na Strážném v Horní Lhotě.

„Jen na investicích bude letos do jednotlivých místních částí Blanska z rozpočtu směřovat přes 21,5 milionu korun,“ dodává blanenský místostarosta.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení