Roztomilost sama! Zoopark se pochlubil prvním letošním přírůstkem, je jím mládě pelikánů
Rodiče svého potomka pečlivě chrání před případnými narušiteli. Foto: Todor Stojanov
Chomutov

Chomutov - Také Zoopark Chomutov již zaznamenal svůj první přírůstek. Skupina pelikánů bílých se začátkem ledna rozrostla o nového člena.

Oba druhy pelikánů, bílý i kadeřavý, které návštěvníci mohou v sezóně obdivovat na Kamenném rybníce, tráví každou zimu ve vytápěném zimovišti. A do zimního období u nich také spadá doba rozmnožování. „V loňském roce byl naším prvním odchovem orlosup, a to až v měsíci březnu. Letos se můžeme prvním mládětem pochlubit již z kraje roku,“ komentuje nejmladšího obyvatele zooparku s úsměvem ředitelka Věra Fryčová.

Pelikáni patří mezi ptáky hnízdící typicky v koloniích. Častým projevem je tak nejen vzájemné hašteření, ale i vylepšování si vlastního hnízda materiálem od sousedů. V době sezení na vejcích i v prvním období těsně po vylíhnutí mláďat proto odmítají rodiče hnízdo opustit. Dokonce se tak silně tisknou k podkladu, že je téměř nemožné čerstvě vylíhnuté potomky zahlédnout. „Trvalo to víc než týden, než se mi podařilo s jistotou určit, kolik mladých pod sebou skrývají,“ popisuje starostlivou péči pelikánů chovatel Todor Stojanov.

„Také návštěvníci si budou muset určitě ještě počkat, než mládě uvidí,“ doplňuje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. „Skupinu ze zimoviště na Kamenný rybník přesouváme vždy na jaře, ale přesný termín lze určit až podle aktuálních teplot,“ dodává hlavní zoolog.

Zoopark Chomutov chová v současné době dva druhy pelikánů – pelikána bílého a pelikána kadeřavého. Pelikán kadeřavý má kučeravá pera a neučesanou chocholku na hlavě. Pelikán bílý oproti němu vypadá jako upravený gentleman v narůžovělém obleku. Jeho mláďata mají po vylíhnutí tmavou až černou barvu, která se postupně s růstem prachového peří mění na šedou. Typické narůžovělé zbarvení získají ptáci až s dospělým šatem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru