Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman byl opět ve špitále, lékaři mají jasno. S holí a úsměvem „odtančil“ ven

Aktualizováno -
6. února 2020
13:10
Autor: vei, simao, ČTK - 
6. února 2020
05:10

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dorazil opět do nemocnice, vystoupil z limuzíny a dál šel o holi. Tentokrát kvůli vyšetření sluchu - a už bez podpory své dcery Kateřiny, která se vrátila do Británie. Ve Střešovicích strávil necelé dvě hodiny a při odjezdu na novináře zakřičel, že je zdravý. Ve středu přitom prozradil, jak by si přál zemřít či jak vidí svůj pohřeb. V rozhovoru pro Český rozhlas zmínil rakev se státní vlajkou i generály za lafetou, ale také třeba to, proč a čím ho bila jeho matka.

„Držte mně palce, protože špatné vyšetření by znamenalo, že budete mít hluchého prezidenta,“ žertoval Zeman ve vysílání Českého rozhlasu ve středu předtím, než se opět vložil do rukou lékařů. Doprovod mu dělal šéf protokolu Vladimír Kruliš a tajemník Jaroslav Hlinovský. Zemana při příchodu přivítal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Prezident prošel bez komentáře kolem čekajících novinářů.

„Jsem úplně zdravý,“ zakřičel při odjezdu. Při cestě k vozu se usmíval, na snímcích je vidět navzdory holi až taneční krok. Prezident Zeman má průměrný sluch vzhledem ke svému věku a nebude potřebovat naslouchátko. ČTK to řekl primář kliniky ORL Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze Michal Navara poté, co prezident v nemocnici podstoupil vyšetření sluchu. Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byl Zeman i na interním vyšetření, jeho stav je stabilizovaný. Od loňského podzimu přibral osm kilogramů.

Tlak i puls má Zeman normální

„Co se týče sluchu, pan prezident uvádí problémy s komunikací, zejména tam, kde je větší počet lidí. Nicméně naše vyšetření sluchu nepotvrdilo žádnou závažnou poruchu. Ztráta sluchu asi 40 procent ve vysokých frekvencích není vzhledem k jeho věku nijak výjimečná, v podstatě jeho sluch je průměrný vzhledem k věkové kategorii,“ řekl Navara.

Před vyšetřením sluchu Zeman podstoupil vyšetření na interně. „Po interní stránce je zcela stabilizován. Má normální tlak, normální puls,“ řekl Zavoral.

Naposledy byl v jejich péči oficiálně loni na podzim, kdy absolvoval, údajně na popud své dcery Kateřiny, nejprve komplexní vyšetření a poté čtyřdenní rekondiční pobyt.

„Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa,“ popsala tehdejší léčebný proces prezidenta mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Video  Příjezd Miloše Zemana do nemocnice: Nechyběla ani dcera Kateřina, prezident nastoupil na 4 dny do Střešovic.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Kalousek: Smrt Ti na mou duši nepřeji

Před odjezdem do nemocnice však Zeman tentokrát promluvil i o temném tématu – své smrti. Sám si prý přeje usnout a už se neprobudit. „V mém věku už je to normální a pochopitelně každý z nás si přeje, když umře, aby umřel ve spánku a aby ho nic nebolelo,“ zamyslel se nad svým odchodem prezident. Naopak všem, kteří mluví veřejně o jeho smrti, vzkázal, že to dost vypovídá o jejich charakteru.

„Smrt Ti na mou duši nepřeji, Miloši. Budu naopak prosit za Tvé zdraví a ještě mnoho let života. Hlavně když zítra odejdeš z Hradu a přestaneš škodit naší zemi. Nebo kdyby alespoň Tví voliči věděli, jak strašně jimi opovrhuješ a za jaké je máš blbce..,“ reagoval na Zemanova slova šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Představa o státním pohřbu

Zeman však také přiblížil, jak vidí svůj vlastní pohřeb. Ví, že stejně jako v případě bývalého prezidenta Václava Havla to bude v režii státu, a Zeman v žertu dodal, že si vše shora pohlídá.

„Podle protokolu, který já neovlivňuji, mě asi bude čekat státní pohřeb, no a já budu z výšky kontrolovat, jestli rakev na lafetě je správně umístěna, jestli koně, které tu lafetu táhnou, jsou dostatečně vyživováni, aby to nebyly nějaké herky, a jestli generálové, podle protokolu, jsou seřazeni za lafetou a pochodují,“ uvedl Zeman na vlnách Českého rozhlasu.

Na pivu s ochrankou

Raději než Pražský hrad, který považuje za „studeně oficiální“, má Zeman zámek v Lánech, kde může podle svých slov číst a studovat. A také se tam každý večer potkává se členy své ochranky, které v ČRo označil za „chytré kluky“, se kterými vždy probere uplynulý den, co ho zaujalo nebo naopak naštvalo.

„Jsou to chytří kluci, takže je mi s nimi dobře,“ pochválil ochrankáře Zeman. Ochranka může za prezidentem podle jeho slov vstoupit na vyzvání. I hlava státu chce být čas od času v místnosti sama. „Já je pozvu, když je sklenička vína na závěr, a předtím jsou patrně na chodbě,“ dodal. „Nemohu jmenovat jediného člověka, se kterým bych si nesedl. Mohu říci, že ve všech případech mých ochrankářů jsou to nefalšovaně přátelské vztahy,“ pochvaloval si svou ochranku Zeman.

Když je vhodná příležitost, tak prý bodyguardy vezme klidně i na pivo. A neutíká před nimi tajně do hospody. „Když bych chtěl utéci do restaurace, tak ochranka půjde se mnou a já ji pozvu na pivo,“ prozradil Zeman střípek z lánského zákulisí.

Probouzení se dvěma ženami

Zeman je známý tím, že si rád pospí. V minulosti to dal najevo i někdejšímu premiérovi a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

„V sedm hodin ráno, což je, pane premiére, zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají, se svolalo shromáždění na Strakově akademii, kde došlo ke změně původní dohody,“ plísnil Zeman Sobotku v roce 2017 za to, když volal po ránu na Hrad a vysvětloval, že nakonec nepřinese prezidentovi svou rezignaci, ale návrh na odvolání tehdejšího ministra financí, dnešního premiéra, Andreje Babiše.

Již legendární je ve spojení se Zemanem sousloví „pyžamový den“, který si prezident rád čas od času dopřeje.

Kdo by si myslel, že Zeman vstává na budík, ten by se mýlil. O budíček se mu totiž na střídačku starají dvě dámy. A nejde ani o manželku Ivanu, ani dceru Kateřinu, která je navíc v těchto dnech podle Hradu zpět ve Velké Británii. „Netřepe mnou nikdo. Mám dvě velmi hodné paní, dámy, které se střídají, a vždy, když je potřeba, tak mě jedna vzbudí,“ popsal své vstávání prezident.

Dámy ale nevstupují do ložnice. Když chce prezident probudit, stačí podle něj zaklepat na dveře. „Velmi prozaickým způsobem,“ dodal.

Rány matčinou vařečkou na prádlo

Zeman v poslední době v rozhovorech zmiňuje také svou matku Marii Zemanovou, která zemřela v roce 1997 v 80 letech.

V nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy v pořadu S prezidentem v Lánech zmínil, že když se jeho rodiče rozváděli, matka ho ovlivňovala, jak má vypovídat před soudem o svém otci. „Od té doby nevěřím, že by dítě nebylo ovlivňováno tím rodičem, který způsobil rozvod,“ řekl v Lánech.

Video  Zeman u kauzy Alexie vzpomínal na to, k čemu ho nutila po rozvodu matka.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Teď na Pražském hradě zmínil svou maminku znovu. Sama ho prý učila, byla na něj přísnější než na ostatní děti, a když bylo potřeba, sáhla také k výchovným trestům.

„Měla vařečku. Velkou vařečku, kterou se pralo prádlo, a tou vařečkou jsem občas dostal na zadek,“ popsal Zeman část svého dětství, kdy navíc vyrůstal jako jedináček. „V každém případě, že jsem občas dostal na zadek, a vždycky jsem si to zasloužil, mně spíš pomohlo, než uškodilo,“ hájil výchovné metody maminky Zeman. Sám podle svých slov dnes nerozumí „přemrštěným“ bojovníkům proti fyzickému trestání dětí.

Zdravotní problémy prezidenta Zemana

Ve volebním klipu před první prezidentskou volbou v roce 2013 se prochází Miloš Zeman klidnou a rozvážnou chůzí po lese a také po zámeckých schodech vedoucích k Hradu. Takovou cestu by už ale dnes nejspíš bez pomoci nezvládl.

Za neodmyslitelný doplněk na veřejnosti má dnes už hůlku, o kterou se opírá. I proto patrně vynechává v letních měsících při své dovolené v Novém Veselí na Vysočině kdysi oblíbené plavby v člunu na místním rybníku.

Za vším je neuropatie – tedy postižení nervů v dolních končetinách, které způsobuje úbytek svalové hmoty. Právě kvůli tomu mají takto nemocní pacienti podle lékařů nestabilní až vrávoravou chůzi, nemohou příliš stát na místě a stabilitu si jistí nějakou oporou – nejčastěji pomocí hůlky.

Mimochodem, po posledním rekondičním pobytu ve Vojenské nemocnici v Praze zveřejnili lékaři Zemanovu zdravotní dokumentaci.

Podle zprávy prezident za poslední dva roky zhubl zhruba 20 kilogramů, trpí nechutenstvím, na které dostal výživový pudink, který pojídá například podle svých slov při brouzdání po internetu, a hlavním zdravotním problémem jsou právě jeho nohy. 

To se ukázalo také například při jeho projevu na Pražském hradě při příležitosti výročí založení Československa 28. 10. 2019, kdy místo promluvy od řečnického pultíku se státním znakem seděl v čele Vladislavského sálu v křesle.

Cukrovka zase není

V srpnu 2013 lékařský tým prezidenta Miloše Zemana potvrdil, že hlava státu má cukrovku. Doporučil mu vynechat z jídelníčku některá jídla a také omezit kouření. „Nemyslíme si, že by to bylo absolutně nemožné, že by si něco nedal, ale dost radikálně omezit jak cigarety, tak pití alkoholu by měl,“ řekl tehdejší šéf prezidentova lékařského konzilia Martin Holcát, který byl zároveň ministrem zdravotnictví ve vládě Jiřího Rusnoka, kterou Zeman jmenoval po rezignaci premiéra Petra Nečase.

6. listopadu 2017 Miloš Zeman oznámil svou opětovnou kandidaturu na prezidenta a veřejnost překvapil vyjádřením o svém zdraví. „V sobotu mi odešla cukrovka,“ překvapil na tiskové konferenci, na které děkoval své ženě Ivaně. Právě kvůli cukrovce se spekulovalo, zda se Zeman bude skutečně podruhé o post hlavy státu ucházet.

V průběhu času měl ale Zeman opětovné výkyvy cukru, což už je ale podle jeho aktuálních slov opět minulostí. A paradoxně prý za to mohou sladká jídla.

„V době, kdy jsem měl cukrovku, jsem začal jíst sladká jídla a samozřejmě pár hlupáků se mně posmívalo, že léčím cukrovku požíváním sladkých jídel,“ rýpnul si do kritiků Zeman. Poslední výsledek prý ukázal, že cukrovka je fuč. „Poslední měření cukru je 5,3. Jestli víte, co to je, tak hranice mezi cukrovkou a necukrovkou je 6 bodů. Cokoliv je pod ní, znamená, že nemáte cukrovku,“ řekl Zeman hrdě ve čtvrtek v rozhovoru pro Český rozhlas. 

Zakopnutí o koberec

Poprvé byl delší dobu prezident Zeman v nemocnici v listopadu 2013. Nešlo prý o nic, co by zavinilo jeho zdraví, ale o karambol, za který mohl pes. Šéf lékařského konzilia pro Právo tehdy vylučoval, že by ve zranění prezidenta sehrál roli alkohol.

„To mohu vyloučit. Alkohol tam nebyl. On v noci vstal, nerozsvítil si a zakopl o koberec shrnutý jeho psem (zlatý retrívr Darcy, pozn. red.). To se může stát každému z nás. Spadl na pravé koleno,“ ujišťoval tehdejší ministr zdravotnictví.

 

Zeman měl tehdy nařízený šestitýdenní klid, pohyboval se na vozíku a sestra v Lánech mu píchala injekce. „Měl krvácení do kolene. Bylo to vypuštěno a teď se bude kontrolovat, aby se koleno znovu nenaplnilo krví,“ popsal tehdy povahu zranění Holcát.

Prezident Miloš Zeman v nemocnici poté, co si poranil koleno. Prezident Miloš Zeman v nemocnici poté, co si poranil koleno. | tn.cz

Třesoucí se ruka

I když Zeman podle svých slov přibírá díky pudinkům ztracená kila, čas od času ho potrápí také třesoucí se ruka. A to třeba i ve chvíli, kdy mu lékaři chtějí odebrat krev.

„Jsem strašný zbabělý člověk, a když mě píchají do žíly, tak se dívám stranou a dělám tohle (ukázal na kameru, jak se mu třepe ruka – pozn. red.), a tohleto mě nějakým způsobem trochu uklidňuje, v každém případě je to trochu nepříjemné,“ práskl na sebe další zdravotní neduh v září loňského roku v pořadu S prezidentem v Lánech Zeman.

Video  Klepající se ruka Miloše Zemana. Prezidenta čeká vyšetření.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mrkání na důkaz dobrého zdraví

O špatném zdravotním stavu prezidenta Zemana se hodně spekulovalo právě před druhou prezidentskou volbou v průběhu roku 2017 a na začátku roku 2018, než šli voliči rozhodnout k urnám. Spekulacím zavdal podle komentátorů Zeman samotný, protože se před prvním kolem volby odmítal účastnit debat s jednotlivými kandidáty. Sám byl ve studiu i před druhým kolem volby.

„Mám amputovanou pravou nohu. Za několik měsíců umřu na rakovinu. A třetí, to mě rozesmálo, neúspěšný politik a lékař Martin Jan Stránský na internetu prohlásil, že ho znepokojuje, že mrkám pravým okem. Že to svědčí o nějaké neurologické vadě,“ vyjmenoval Zeman své údajné anamnézy, které kolovaly před volbami mezi lidmi.

Na důkaz toho, že má oko v pořádku, proto v přímém přenosu několikrát „řízeně“ mrknul. „Dovolte mi, abych na vás mrknul,“ překvapil moderátora a na důkaz zdraví vystřídal také obě oči.

Miloš Zeman na TV Nova a mrknutí na Raye Korantenga během rozhovoru Miloš Zeman na TV Nova a mrknutí na Raye Korantenga během rozhovoru | Reprofoto TV Nova

barde ( 7. února 2020 10:49 )

okluznifranta:Tak už se probuď ze svého každodenního inkontinenčního snu a prochcané plínky si narvi do konečníku, zřícenino.

BoziMilda ( 6. února 2020 21:48 )

No ti by měli jít všichni, ale devadesátky jsou už dobře přikrytý.

BoziMilda ( 6. února 2020 21:43 )

Jenže on už měl od soudu přerušen trest ze zdravotních důvodů, takže v base nebyl. Takže proč mu dávat milost, pokud umře, tak už si to stejně nedosedí a pokud se náhodou uzdraví, tak si trest dokončí.

gabreta ( 6. února 2020 20:57 )

Kdyby alespoň Tví voliči věděli, jak strašně jimi opovrhuješ a za jaké je máš blbce..,“ reagoval na Zemanova slova šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.
Tak na tom má Kalousek postavenou celou politickou kariéru, která se zaplať pán Bůh chýlí ke konci!! Jinak Zeman musel zase naštvat kavárnu, že se z vyšetření vrací s úsměvem a zdráv!!

karamboI ( 6. února 2020 19:25 )

Toho se nebojím, ani ty mě nepřežiješ, stará kobliho!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa