Neodpustitelné. Merkelová zkritizovala volbu durynského premiéra pomocí hlasů od AfD

ČTK ČTK
6. 2. 2020 11:59
Volba durynského ministerského předsedy, pro něhož ve středu hlasovali křesťanští i svobodní demokraté spolu s politiky Alternativy pro Německo (AfD), je podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) neodpustitelná. CDU se na takové vládě podílet nesmí, zdůraznila šéfka německé vlády.
Angela Merkelová.
Angela Merkelová. | Foto: Reuters

Politik svobodných demokratů (FDP) Thomas Kemmerich byl ve středu o jediný hlas překvapivě zvolen ministerským předsedou východoněmeckého Durynska. Stal se tak prvním premiérem některé z německých spolkových zemí, který uspěl i díky hlasům pravicově populistické až extremistické AfD. To vzbudilo bouřlivé reakce a kritikou nešetřila ani Merkelová.

"Byl to špatný den pro demokracii. Byl to den rozchodu s hodnotami a přesvědčením CDU," uvedla šéfka německé vlády, která v čele křesťanských demokratů stála 18 let. Dosahovat parlamentních většin s AfD podle ní není možné. Výsledky středečního hlasování musí být podle ní "vzaty zpět".

Nynější šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová je pro to, aby se v Durynsku uskutečnily předčasné volby.

Volbu durynského premiéra kritizují i němečtí Židé. "Výsledek středeční volby ministerského předsedy v Durynsku je pro nás potvrzením našich nejhorších obav," uvedla v prohlášení židovská obec v Durynsku. Společné hlasování politiků CDU, FDP a AfD považuje za porušení dosavadního tabu.

"Co se dnes stalo skutečností, musí se stát znovu nemyslitelným," poznamenala ve středu k hlasování. Někteří politici AfD nechvalně prosluli výroky o době nacismu a holokaustu.

"Durynsko by mělo zůstat domovem židovského života," uvedl šéf tamní židovské obce Reinhard Schramm. "To bude s vládou zvolenou pravicově extremistickými silami stále těžší, ne-li nemožný úkol," vyjádřil své obavy.

Místopředseda Mezinárodního osvětimského výboru Christoph Heubner svou kritiku zaměřil především na FDP, která má podle něj obrovský problém s věrohodností. Pokud šéf strany Christian Lindner, který je ve čtvrtek v Durynsku, aby situaci řešil, věděl o úmyslech Kemmericha a souhlasil s nimi, měl by podle něj rezignovat. "Durynský debakl" podle Heubnera také dává připomenout, kolik nacistů po válce našlo svou politickou domovinu v FDP.

K období nacismu se ve svém vyjádření na Twitteru vrátil také dosavadní durynský premiér Bodo Ramelow (Levice), který zveřejnil citát z roku 1930, v němž si nacistický vůdce Adolf Hitler pochvaluje, že jeho strana dosáhla svého největšího úspěchu v Durynsku.

Pod citát připojil dvě fotografie. Jedna z nich ukazuje podání ruky mezi Hitlerem a bývalým říšským prezidentem Paulem von Hindenburgem, který nacistického vůdce jmenoval kancléřem. Druhá fotografie pak zachytila středeční podání ruky mezi novým durynským premiérem Kemmerichem a radikálním šéfem durynské AfD Björnem Höckem.

 

Právě se děje

Další zprávy