Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Primátor Svoboda měl v Českém rozhlase získat vysoké odměny

Pět let trvající spor o zveřejnění platů a odměn pro manažery a šéfredaktorky Českého rozhlasu je u konce. Z rozhodnutí Městského soudu v Praze musel rozhlas zveřejnit částky, které dostali jeho manažeři a šéfredaktoři v roce 2014 a částečně i 2015. Více než tří milionový plat měl dostat i současný primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda, který v uvedeném roce zastával funkci náměstka generálního ředitele pro strategický rozvoj. Informace zveřejnil server Hlídací pes.

Spor vznikl v roce 2015, kdy tehdejší ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan odmítl zveřejnit výši platů a odměn, které jsou vypláceny vrcholným manažerům. Kauza se dostala až k Městskému soudu v Praze, který rozhodl o tom, že takové jednání rozhlasu je nezákonné. Odmítl i stanovisko, že Český rozhlas není financován z veřejných prostředků. Podle soudu je ve veřejném zájmu, aby byly známy platy náměstků generálního ředitele a šéfredaktorů celoplošných stanic, a to jak uvedením základních platů, tak uvedením funkčních příplatků, požitků a bonusů a odměn.

Zveřejněny měly být částky od ledna 2014 do ledna 2015. V tomto období mělo totiž docházet k ohýbání veřejných zakázek vypsaných rozhlasem tehdejším náměstkem Michalem Koliandrem. V tu dobu se měl také řešit prodej zámku v Přerově nad Labem, který rozhlas vlastnil a nepotřeboval, a s tím údajně spojený úplatek.

Spor trvající téměř pět let ukončil pražský soud rozhodnutím, že rozhlas musí platy manažerů zveřejnit.

Z Českého rozhlasu na radnici

Primátor Jiří Svoboda měl podle serveru Hlídací pes získat za práci v České rozhlasu v roce 2014 hrubou mzdu ve výši 3 190 888 korun. Šlo přitom o mzdu za šest měsíců práce, v rozhlase působil na pozici náměstka generálního ředitele pro strategický rozvoj v roce 2014 pouze od ledna do června. Poté z pozice odešel kvůli kandidatuře za hnutí ANO do zastupitelstva města. V tom samém roce byl zvolen primátorem města a tuto funkci zastává dodnes.

Svoboda měl od ledna do června získat základní mzdu ve výši 592 626 korun. K tomu mu měly být vyplaceny také náhrady ve výši 124 459 korun. Obdržet měl mimo jiné i výkonnostní odměnu, a to v lednu 2014 (136 688 korun), v dubnu (167 063 korun) a v červnu (345 000 korun).

Nejvýraznější částkou potom byla provozní odměna, kterou měl Svoboda dostat v červnu 2014. Šlo o 982 718 korun. „Ze standardně uzavíraných konkurenčních doložek se dá dovodit, že Český rozhlas Svobodovi vyplácel peněžité vyrovnání ve výši 140 389 korun ještě za leden až červen 2015, které za dané období dosáhlo 842 334 korun,“ uvádí dále server.

Ke zveřejněným informacím se Jiří Svoboda nechtěl vyjadřovat. 

Vysoké odměny dostávali všichni manažeři

V době, kdy v Českém rozhlasu na pozice náměstka působil Jiří Svoboda, s ním zde pracovali také současný šéf Českého rozhlasu René Zavoral (Sekce programu a vysílání), Jan Menger (Sekce regionálního vysílání) a Michael Koliandr (Sekce správy a provozu).

U ostatních náměstků ale podle autora textu nebylo specifikováno, ke kterému se dodané údaje vztahují.

I tady ale šlo o několikamilionové částky. Náměstek číslo 1 měl od Českého rozhlasu obdržet za rok 2014 hrubou mzdu ve výši 2 825 762 korun, náměstek číslo dva 2 316 070 korun, náměstek číslo 3 2 733 347.

Neobjasněno zatím stále zůstává, na základě jakých kritérií byly náměstkům nejrůznější odměny přiznávány. Jejich udělování a výše se neřídí jasnými pravidly, jako například u generálního ředitele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Český rozhlas, Jiří Svoboda, odměny, Hlídací pes, generální ředitel, Městský soud v Praze, České Budějovice, Peter Duhan, René Zavoral, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Svoboda měl v Českém rozhlase získat vysoké odměny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.