Martin Diviš: Pojišťovny budou i nadále silné, úspěšné a dostatečně odolné


			Martin Diviš: Pojišťovny budou i nadále silné, úspěšné a dostatečně odolné
6.2.2020 Pojistný trh

Jaký byl průběh uplynulého roku optikou pojistného trhu a jaké budou klíčové momenty roku 2020? V dnešním zamyšlení představí své postřehy Martin Diviš, generální ředitel pojišťovny Kooperativa.

Pojistný trh se v roce 2019 vyvíjel stabilně a pojišťovny byly opět spolehlivou oporou svých zákazníků, kterým osud či příroda způsobily nějakou újmu. V tomto směru rozhodně již desítky let náš pojistný trh plní svoji nezastupitelnou funkci stabilizátora lidských osudů a hospodaření malých i velkých firem. Za všechny uvedu třeba vichřici Eberhard, která postihla ČR loni počátkem března. Jejím následkem bylo například pro Kooperativu přes 6 300 pojistných událostí ve výši 180 mil. Kč, které se nám během tří měsíců podařilo úspěšně zlikvidovat z 95 procent.


Mohlo by vás zajímat: Jaroslav Daňhel: Rok 2020 ve stínu Brexitu a negativních rozhodnutí vlády


Z největších výzev roku 2019 a 2020 bych asi uvedl všechny nové regulační a legislativní požadavky. Myslím tím především evropskou směrnici IDD, která zásadně ovlivní distribuci pojistných produktů. Já tyto nové věci vnímám jako příležitost pro pojišťovny i zprostředkovatele zapracovat na kvalitě obchodu. Ale když započítáme GDRP a další požadavky, zvýšil se počet informačních povinností pojišťoven za posledních pět let na sedminásobek, což samozřejmě znamená určité nebezpečí „přehlcení“ pojišťoven i klientů těmito požadavky a nároky.

S legislativou samozřejmě souvisí i neblahý krok vlády a zákonodárců, který trh bezpochyby negativně ovlivní, a to zdanění technických rezerv. Obzvlášť špatně tento krok vnímám v oblasti životního pojištění, kde se zdanění jednoznačně promítne do nižšího výnosu pro klienty. A nelze ani vyloučit nepřímý negativní vliv na cenu pojištění a rozsah doprovodných služeb, rychlost inovací a tak dále.

A jaké bude pojišťovnictví letos? Jsem velmi rád, že se trh čím dál více věnuje společenské odpovědnosti, a jsem přesvědčen, že tuzemské pojišťovny budou nadále silné, úspěšné a dostatečně odolné. A věřím v to i přesto, že stát požaduje po pojišťovnách zaplatit miliardy navíc. Bohužel navíc v situaci, která se vyznačuje rostoucí výší a počtem majetkových škod způsobených nepříznivými výkyvy počasí i klimatu, ale i nárůstem nebezpečí v oblasti kybernetických rizik. Pojišťovny, i odborná veřejnost se jen těžko smiřují s tím, že stát zrovna teď oslabuje kapitál a rezervy pojišťoven proto, aby jednorázově vybral více daní.


Mohlo by vás zajímat: Tomáš Síkora: Investice do moderních technologií jako imperativ roku 2020


Co se týče vývoje trhu, věřím v další růst zejména v segmentech, které to nejvíc potřebují. A tím je především pojištění vozidel, zejména povinné ručení. V tomto segmentu se nám dlouhodobě nedaří udržet v rozumné korelaci pojistné a náklady, a to zejména kvůli růstu počtu a průměrné výše škod, k nimž na českých silnicích dochází. Jedno číslo za všechny: Loni vzrostl objem škod například oproti roku 2014, tedy za „pouhých“ pět let, o plnou polovinu.

Ale jsem i po téměř 25 letech v pojišťovnictví stále, řekněme, „opatrný“ optimista, který věří, že český pojistný trh je nejen spolehlivý partner svých klientů, ale postupně se rozvine i v oblastech, kde úspěšně působí u našich sousedů - například v oblasti komerčního zdravotního pojištění určitě máme co nabídnout.

Martin Diviš
Generální ředitel pojišťovny Kooperativa
Prezident České asociace pojišťoven

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články