Čeští šéfové sázejí stále více na automatizaci. Podle průzkumu PwC CEO Survey 2020, jehož je Forbes partnerem, se letos chystá alespoň jednoho člověka ve firmě nahradit strojem téměř polovina z oslovených ředitelů (47 procent). Jedenáct procent respondentů se dokonce chystá zautomatizovat více než desetinu pracovních pozic ve společnosti.

V pořadí jedenáctého průzkumu v Česku se zúčastnilo téměř 200 nejvyšších šéfů a majitelů českých firem a PwC ho vytváří také na globální úrovni. V Česku k automatizaci kromě obecné modernizace byznysu přispívá také nedostatek pracovníků na trhu a následný tlak na růst mezd. Oboje pak brzdí produktivitu, které naopak automatizace svědčí.

Ovládni AI!
Vydání Forbesu Ovládni AI!

Zároveň je ale ze srovnání českého a globálního průzkumu vidět, že čeští šéfové příliš neřeší budoucnost svých současných zaměstnanců a jejich školení k novým technologickým dovednostem, které budou v dohledné době potřebovat. Definování potřeb v pětiletém výhledu ani samotné zaškolování (digitální upskilling) neřeší devět procent českých šéfů. Naproti tomu šéfové ve světě řeší budoucnost a znalosti svých zaměstnanců podstatně více.

„Jsem přesvědčen, že zvyšující se rychlost a rozsah změn okolního prostředí si jistě brzy vynutí pozornost k upskillingu i u zbývající části našich firem. Kdo bude chtít přežít a být úspěšný i v budoucnu, bude muset míru těchto externích změn překonat i interně. To je obrovská příležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít,“ komentuje problematiku upskillingu partner PwC ČR Jiří Zouhar.

Co se týká obvyklého výhledu šéfů na domácí ekonomiku, jsou CEOs opatrnější než loni. To, že český hrubý domácí produkt v roce 2020 poroste, předpokládá jen 45 procent ředitelů českých firem. Loni to bylo 52 procent. Naopak přímo pokles ekonomiky předpovídá 30 procent ředitelů, což je oproti loňskému roku téměř dvojnásobný počet.

„Je asi rozumné pro letošek očekávat mírné zpomalení růstu ekonomiky. Na recesi ale nesázím, alespoň pokud nepřijde do ekonomiky nějaký velký impulz zvenčí. Druhá věc je, že konjunktura už trvá poměrně dlouho a šéfové, stejně jako ostatní lidé, se prostě ptají, kdy už ten pokles přijde,“ komentuje výsledky řídící partner PwC ČR Jiří Moser.

Jiří Moser (řídící partner PwC) a Petr Šimůnek (šéfredaktor Forbes)

Zajímavé ale je, že zatímco české ekonomice jako celku šéfové příliš nevěří, sebevědomí ohledně vlastních společností jim nechybí. Celých 80 procent respondentů totiž letos předpokládá růst výnosů firem, které řídí. To je přitom číslo, které historicky patří spíš do konjunkturálních let. Vždy když v průzkumu tato hodnota vyšla nad 75 procent, rostla poté v tomto roce ekonomika podle údajů ČSÚ alespoň o 2,5 procenta. A naopak: pokud v růst svých firem věřilo méně než 60 procent oslovených šéfů, české HDP klesalo.

„Skeptický přístup k růstu české ekonomiky v kombinaci s vysokým sebevědomím ohledně vlastní firmy nemusí být paradox. I když někteří ředitelé už zaznamenali pokles potvrzených objednávek, zároveň se často na ochlazení svým způsobem ‚těší‘, a navíc věří, že právě jejich firma je dobře připravena. Očekávají totiž třeba, že se uvolní současný tlak na potřebu dalších a dalších zaměstnanců a na zvyšování mezd. Zároveň některé firmy v uplynulých letech v obavě z přílišného posílení koruny podnikly kroky ke zvýšení svých marží. Ať už snížením vlastních nákladů, nebo zvýšením cen v eurech. Nyní tak zkrátka cítí, nebo možná spíše věří, že jejich firmu ani nepříznivé vnější podmínky neohrozí,“ interpretuje výsledky průzkumu partnerka PwC ČR Olga Cilečková.