Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bodyguard expremiéra nabitou zbraní v letadle vyděsil cestující: Vzpoura na palubě

Autor: Darina Jíchová - 
6. února 2020
13:50

Pasažér letu společnosti British Airways z New Yorku do Londýna zažil pořádný šok, na záchodě totiž objevil nabitou zbraň a dva pasy. Jeden z průkazů patřil britskému expremiérovi Davidu Cameronovi, pasažér všechny tři věci předal letušce. Ukázalo se, že na palubě skutečně cestoval britský politik a pistoli s dokumenty na záchodě nechal jeho bodyguard. Tam ale příběh nálezce nekončí, posádka mu totiž hrozila, že ho z letadla vysadí. Na jeho obranu vystoupili ostatní cestující, informoval list Daily Mailu.

Osobní strážce se podle zdroje Daily Mailu domníval, že má zbraň v pouzdru, že ji nechal na záchodě, mu nedošlo. Cameron si na víkend vyrazil s manželkou Samanthou do New Yorku, jako někdejší premiér má nárok na doživotní ochranku, kterou mu zajišťují strážníci ze speciálního oddělení Scotland Yardu. Návrat do Londýna měl naplánovaný na 3. února, let ale zkomplikovala zapomenutá zbraň.

Kvůli incidentu byl odlet opožděn o hodinu, vyděšený cestující odmítal letět s vědomím, že má na palubě někdo zbraň. Neuklidnilo ho ani vysvětlení pilota, že dotyčný bodyguard má svolení zbraň nosit, a to i v letadle. Zbraň byla nakonec z paluby odstraněna.

Britský expremiér David Cameron s manželkou Samanthou. Britský expremiér David Cameron s manželkou Samanthou. | Reuters

Odstranění zbraně předcházelo drama

Jeden z pasažérů Ben McDonald (47) pro Daily Mail vypověděl, že muži, který našel zbraň, vyhrožovali, že ho vyvedou z letadla. Za muže se naštěstí postavili jeho spolucestující. „Posádka chtěla vyvést vystrašeného muže, který na záchodě našel zbraň, ne bodyguarda, který ji tam zapomněl,“ popsal situaci McDonald.

„Pan Cameron se svou ochrankou seděli v první třídě, já a moje přítelkyně jsme byli v ekonomické plus třídě, já na sedadle 13F a moje přítelkyně vedle na 13G. Viděli jsme, když se muž z 12C zvedl a šel na záchod, půl hodiny se nevracel. Když už se vrátil, všimli jsme si, že ho vyslýchají letušky,“ řekl McDonald novinářům.

„Muž se pak k nám otočil a řekl: Moc se všem omlouvám, to já zdržuju náš odlet. Na záchodě jsem našel nabitou zbraň. Na palubě je s námi i David Cameron. Vysvětlil nám,“ pokračoval McDonald. „Pak do naší části přišel i Cameronův bodyguard,“ doplnil, že jeho přítelkyně se rozhodla zjistit, co se děje.

Zjitřené emoce uklidnil až pilot

„Posádka jí řekla, že se snaží dostat vyděšeného muže pryč z letadla, aby se mohlo odletět. Řekli jsme to i ostatním cestujícím a shodli jsme se, že to není správný postup. Pak proběhlo něco jako vzpoura. Byli jsme za jedno: Jestli má být někdo vykopnut z paluby, má to být Cameron a jeho strážce,“ prohlásil McDonald. Dramatickou chvíli uklidnil až příchod pilota.

„Řekl nám, že bodyguard má povolení mít na palubě zbraň. Jenže spoustě lidí nebylo příjemné cestovat s pistolí. Začali jsme s ním o tom vyjednávat, řekli jsme mu, ať z letadla vyhodí Camerona i s bodyguardem, nebo jinak že bude muset vysadit 400 lidí, a to není jen tak,“ vypověděl McDonald.

Letuška z muže udělala hlupáka

„Kapitán se na mě otočil, řekl mi: Máte pravdu, půjdu to probrat s Cameronovými lidmi. Pak se k nám vrátil a oznámil, že se dohodli, že z letadla odstraní zbraň. Muž, který ji našel, byl opravdu otřesený,“ doplnil McDonald. „Byl nervózní, třásl se, posádka z něj udělala hlupáka. Opakoval letušce, že chce zpátky do Londýna za svým čtyřměsíčním miminkem, ona ho dost přede všemi ponížila,“ uvedl Brit.

„Naštěstí zbraň našel zákonů dbalý občan a udělal správou věc – odevzdal ji palubnímu personálu. Kdyby zbraň našel někdo s nekalými úmysly, mohla se situace vyvinout úplně jinak,“ sdělil reportérům další z cestujících letu, který si přál zůstat v anonymitě. „Našel to jeden chlápek, zbraň i pasy si vyfotil a pak nám snímky ukazoval. Jeden z pasů patřil Davidu Cameronovi,“ dodal zdroj.

Policie: Víme o tom

„Nabitá pistole, asi Glock, a dokumenty byly položené vedle umyvadla. Řekl nám, že ho vyděsilo, když to viděl. Pak do naší sekce přišel bodyguard, co to tam nechal. Byl oblečený nenápadně a v civilu, což mě překvapilo, měl na sobě džíny a černošedé pruhované triko,“ vypověděl svědek.

Metropolitní policie uvedla, že jsou si incidentu vědomi. „Víme o tom, co se stalo na palubě letu, který 3. února přiletěl do Londýna. Strážník, který má vše na svědomí, byl postaven mimo službu. Záležitost bereme velmi vážně, otevřeli jsme vnitřní vyšetřování,“ stojí v oficiálním prohlášení policie.

Expremiérova kancelář se k situaci odmítla vyjádřit, šetření plně přenechávají policii. Cameronův mluvčí objasnil, že záměr cesty nebyl pracovní, Cameronovi do New Yorku jeli relaxovat. Přestože byl provinilý bodyguard na dobu vyšetřování zbaven funkce, od svého svěřence pravděpodobně „vynadáno“ nedostane. Sám Cameron v roce 2012 omylem zapomněl svou dceru Nancy v restauraci.

Pistoli ztratila i ochranka expremiéra Blaira

Podobného prohřešku se dopustila rovněž agentka, která se starala o bezpečí expremiéra Tonyho Blaira. Strážnice v roce 2008 nechala zbraň v kavárně řetězce Starbucks. Oba incidenty jsou pro policii velkou ostudou.

karambol ( 6. února 2020 16:33 )

angličané jsou opravdu jelita že se jim po jejich zemi pohybují miliony migrantu se zbraní tero­ristu,­vrahu,­znásil­nova­ču,to jim nevadí ale zbran bodygárda stoho stoho se klepou!!

Zobrazit celou diskusi