Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Kiefer Sutherland na stopě. Seriálový remake Uprchlíka se představuje v první ukázce

Kultura

  17:00
LOS ANGELES - Muž, co nic nespáchal, má v patách policii. V seriálové mutace slavného filmu uprchlík láká na obsazení a stravitelnější pdoobu. Seriál bude mít premiéru 4. dubna letošního roku, souběžně se spuštěním streamovací platformy Quibi.

Kiefer Sutherland v seriálu Uprchlík (2020). Režie: Stephen Hopkins. foto: Quibi

Mike Ferro (Boyd Holbrook) je obyčejný dělník s poměrně obyčejnou rodinou. Když ale losangeleské metro roztrhá výbuch z nastražené bomby, stává se pro policii tím hlavním podezřelým. Mike se musí pokusit o zoufalý útěk, aby mohl očistit své jméno. V patách je mu detektiv, který nemá ve zvyku selhávat. Policejní eso Clay Bryce (Kiefer Sutherland) chce domnělého teroristu zastavit za každou cenu. Použití smrtící síly je povoleno. Hon na uprchlíka začíná. 

V hlavních rolích seriálu diváci uvidí Kiefera Sutherlanda (Twin Peaks, Oko za oko) a Boyda Holbrooka (Logan: Wolverine, seriál Narcos). Režisérsky se pod ním podepsal Stephen Hopkins (Lovci lvů, Barva vítězství). Scénář napsal Nick Santora (Kat: Válečná zóna, seriál Tým Škorpion).

Snímek Logan: Wolverine.
Snímek Logan: Wolverine.

Uprchlík je jen jedním z prvních oznámených seriálů nové streamovací platformy Quibi. Ta přichází s poměrně jednoduchou premisou. Na rozdíl od Netflixu, Amazonu nebo HBO se bude specializovat na seriály určené pro konzumaci na mobilních telefonech. Většinu svých produktů bude nabízet rozkouskované do velkého množství zhruba desetiminutových dílů. Zatím není jasné, zda bude takto rozdělen i Uprchlík

Dalším z ambiciózních projektu Quibi je hororový seriál Po setmění od Stevena Spielberga. Ta má mít ještě tu „vychytávku“, že si pomocí GPS lokace ověří, kolik hodin je v místě, odkud se divák připojí. Seriál totiž bude možné pustit opravdu jen po setmění. 

Podle oficiální zprávy plánuje Quibi vypustit zhruba 7 tisíc epizod různých projektů ročně. Není ale zatím známo, jestli se platforma dostane do České republiky.

Utíkáš, utíkáme

Film Uprchlík se hned po své premiéře v roce 1993 stal senzací. Velice úspěšný chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) má vše, co si jen od života může přát. Když ale nalezne svou nebohou ženu ležet doma s roztříštěnou lebkou, děj nabere děsivý spád. Sám je útočníkem, který se stále skrývá v domě, napaden. Když pak historku o muži s protézou ruky vykládá policistům, vše zní tak fantaskně, že mu příslušníci nevěří. Kimble se stane hlavním podezřelým a musí utéct. Jen tak totiž může očistit své jméno. V patách je mu ale neustále policejní maršál Samuel Gerard (Tommy Lee Jones).

Snímek Uprchlík (1993). Režie: Andrew Davis.

Akčnímu thrilleru se podařilo oslovit kritiku i diváky. Získal sedm nominací na Oscara a tu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli (Tommy Lee Jones) i proměnil. Snímek si při rozpočtu 44 milionů dolarů odnesl z kin téměř 369 milionů.

Film to ale nebyl původní. Jako úplně první téma zpracoval stejnojmenný americký televizní seriál z roku 1963. Neprávem obviněného doktora v něm ztvárnil herec David Janssen (Zajati vesmírem, Boty svatého Petra), maršála na stopě pak Barry Morse (Powerplay, Justine).

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...