Skvělí Češi! Osmnáctka sahala po skalpu USA, má aspoň bod

Foto: Karel Švec, Český hokej

6. února 2020, 21:33

Martin Voltr

To je obrovská škoda... Čeští hokejisté do 18 let sahali na domácím turnaji v Klášterci nad Ohří po vítězství nad elitním výběrem Američanů. Podali fantastický výkon, ve třetí třetině otočili skóre na 2:1. Dvě a půl minuty před koncem ale inkasovali vyrovnávací gól a třetí, rozhodující, pak v prodloužení.

Návrat do reprezentace po dvou letech od šestnáctky prožil Lukáš Adámek, trenéři udělali i pár dalších změn v útočných řadách. Co se nezměnilo, to bylo nasazení Jana Bednáře, „specialisty“ na Američany.

Úplně jiný byl bohužel úvod. Zápas odstartovala klukovina Tobiáše Handla, jehož zbytečný faul Američané potrestali: Odraženou střelu Smilanice dopravil do prázdného koutu branky Thomas Bordeleau a Bednář byl bez šance. Favorit i díky psychickému povzbuzení prvních deset minut téměř nepustil Čechy do hry.

Pak naštěstí přišel výrazný zlom. Dobré útočné akce čtvrté formace dodaly týmu elán, Handl mohl v první přesilovce vykoupit hříchy u tyčky a přečíslení bohužel nezakončili Chlubna s Urbanem. Po přestávce už se české šance překlopily v gólové a vyrovnání několikrát viselo ve vzduchu.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Platilo to o brejku Urbana, jenž ale v tísni nevystřelil, nebo výtečné pozici Konečného v početní výhodě. Bylo zajímavé sledovat, že Američané vedení 1:0 v téhle pasáži doslova bránili! Vepředu táhl jejich prapor střelec Bordeleau, nejaktivnější hráč na hřišti.

Ještě větší nepříjemnost ale přinesl Čechům tvrdý, leč čistý zákrok na Handla u mantinelu. Olomoucký dlouhán se chytl za rameno, po krátké prohlídce zamířil do kabin a na led už se nevrátil.

Klíčovým pro výsledek mohl být konec druhé třetiny. Elitní útok strávil na ledě dlouhý čas, po icingu si střídačka vzala time-out, ale než Češi vystřídali, mohli prohrávat 0:2. Yoder naštěstí v naprosto jasné pozici minul. A tak pár centimetrů k potrestání chybělo dvojici Rouha – Geidl. Vzápětí soupeř alespoň pykal za vyhození kotouče a právě tahle přesilovka přinesla tolik vytoužené vyrovnání.

Foto: Karel Švec, Český hokej

A vůbec nevadilo, že až po přestávce. Urban nabil na pravou stranu Josefu Koláčkovi, a chomutovský talent prakticky doma vstřelil možná životní gól!

Američané pak zjistili, že budou muset ještě přitvrdit. Peterson a Strand se porafali s Balážem a Kovářem, až tehdy se zaplněným stadionem poprvé neslo hromové „Češi, Češi“. A Klášterec ve 49. minutě vybuchl znovu! Další přesilovou hru zhodnotili Geidl se Stanislavem Vrhelem; když Vrhel dorazil puk do sítě, slavil i druhý Pirát v českém výběru!

Junioři k výhře samozřejmě potřebovali fantastický výkon gólmana, a ten od Bednáře „dostali“. Dvakrát vychytal Lukea Tucha, pak ale následovaly dvě zbytečná vyloučení a druhou výhodu ukončil Jake Sanderson. Americký kapitán přesně trefil bližší růžek, Čechům chybělo k úspěchu jen 158 sekund...

Vzhledem k Bednářovi by byli určitě radši za nájezdy, jenže na ty bohužel nedošlo. Američané prodloužení tři na tři ovládali. S Truscottem si český kouzelník ještě poradil, ale minutu před koncem už kapituloval od Matthewa Benierse, jemuž připravil pozici tříbodový tahoun Sanderson.

Žádná prohra české bojovníky dlouho víc nemrzela, i tak si užili s fanoušky ovace. Naprosto zasloužené ovace.

Foto: Karel Švec, Český hokej

ČESKO – USA 2:3 v prodloužení (0:1, 0:0, 2:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 41. Koláček (Urban), 49. Vrhel (Geidl) – 3. Bordeleau (Smilanic, Sanderson), 58. Sanderson (Bordeleau, Beniers), 64. Beniers (Sanderson).
Rozhodčí: Hejduk, Micka – Rampír, Axman.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 22:34 (7:10, 9:8, 6:13 – 0:3).
Diváci: 1 372.
Nejlepší hráči: Stanislav Svozil – Thomas Bordeleau.
Česko:
Bednář – Krutil, Kremláček, Svozil, Hrádek, Jiříček, Hampl, Kovář, Baláž – Chlubna, Konečný, Urban – Malý, Vrhel, Slavíček – Rouha, Koláček, Geidl – Adámek, Handl, Jiruš. Trenéři: Petr, Plodek a Skuhrovec.
USA: Commesso – Powell, Sanderson, Faber, Kleven, Gallatin, Truscott, Kelley, Laatsch – Slaggert, Bordeleau, Tuch – Peterson, Smilanic, Strand – Berard, Yoder, Beniers – Latsch, Karpa, Dzhaniyev. Trenér: Appert.

FINSKO – RUSKO 6:2 (2:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Helenius (Simontaival, Liukas), 10. Paaso (Nyman, Miettinen), 35. Hirvonen (Tuomaala, Viro), 40. Mäenpää (Lambert, Tuomaala), 56. Simontaival (Hirvonen), 60. J. Määttä (Säkkinen) – 27. Averšin (Romanov, Burujanov), 60. Burujanov (Averšin, Zugan).
Rozhodčí: Grech, Šindel – Brejcha, Malý.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 28:34 (10:6, 10:14, 8:14).
Diváci: 354.
Nejlepší hráči: Arttu Paaso – Dmitrij Zlodějev.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 2 2 0 0 0 11:4 6
2. Rusko 2 1 0 0 1 5:7 3
3. USA 1 0 1 0 0 3:2 2
4. Česko 2 0 0 1 1 4:8 1
5. Švédsko 1 0 0 0 1 1:3 0

Další program turnaje

Pátek 7. února:
15:00 Švédsko – Finsko (Chomutov)
19:00 Rusko – USA (Klášterec nad Ohří)

Sobota 8. února:
15:00 Česko – Rusko (Klášterec nad Ohří)
19:00 USA – Švédsko (Chomutov)

Neděle 9. února:
15:00 Česko – Švédsko (Klášterec nad Ohří)
19:00 USA – Finsko (Chomutov)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz