Na co se připravit u hypotéky pro rok 2020?

Na co se připravit u hypotéky pro rok 2020?

Už jsme se smířili s faktem, že získat vlastní bydlení je rok od roku těžší. Svůj podíl na tom mají stále vzrůstající ceny nemovitostí a přísnější pravidla hypoték. Pokud musíme sáhnout po jiném způsobu financování nemovitosti, jelikož máme omezené vlastní zdroje, je úroková sazba to první, co nás bude zajímat.

Předpověď pro letošní rok

Ani online hypotéční specialisté nemají jasno v tom, kolik nás budou hypotéky v roce 2020 stát. Čeká se totiž na nastavení základních úrokových sazeb Českou národní bankou, vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu a trhu státních dluhopisů, nastavení úrokových marží bank a předpokládaný vývoj české ekonomiky. Miroslav Majer, CEO hyponamiru.cz říká: „Úrokové sazby začínají v současné době na 2,19 %. Uvažujete-li nad hypotékou, neměli byste dlouhou váhat. Předpoklad pro rok 2020 mluví o mírném zdražení.“

Spočítejte si to

Finanční technologie neboli fintech přináší inovaci ve finančních službách. Mohli jste slyšet slogan – měníme hypotéční trh. Neustále se pracuje na možnostech, jak snadněji dosáhnout na financování vlastního bydlení za výhodnějších podmínek. Abyste si udělali přibližnou představu o výši splátek a úroků, poslouží vám k tomu hypotéční kalkulačka. Okamžitě si uděláte obrázek, zda jsou vaše příjmy dostačující či budete potřebovat dodatečné zajištění nebo dalšího žadatele. Skvělou pomůckou jsou rovněž bankovní srovnávače, kde se mimo jiné dozvíte též výši poplatků a sankcí, které mohou hypotéku značně prodražit.

Běžte za lepším úrokem

V případě, že hypotéku již čerpáte, ovšem za nevýhodných podmínek, je řešením její refinancování. Banka vám zpravidla nabídne nižší úrok či splátky, nebo si budete moci půjčit ještě něco navíc. K výpočtu vám též poslouží kalkulačka, do níž zadáte parametry hypotéky stávající. Obratem se vám zobrazí přehledné srovnání bankovních nabídek.

Článek Na co se připravit u hypotéky pro rok 2020? byl publikován 6. února 2020 v 23.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...